Pakistanlı yapışık ikizler 14 saatlik operasyonla Türkiye’de ayrıldı: Birinci yaşlarını ayrı kutlayabilecekler

Pakistanlı başlarından yapışık sekiz aylık ikizler Bilkent Şehir Hastanesinde 60 kişilik ekibin katıldığı 14 saatlik ameliyatla birbirinden ayrıldı. Sağlığına kavuşan kız bebekler birinci yaşlarını ayrı kutlayabilecek.

Popüler 19 Eylül 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İkizler 10 gün sonra ilk yaşlarını kutlayacak.

Pakistanlı Mirha ve Minal Eylül 2023’te başlarında yapışık şekilde dünyaya geldi. Yaşadıkları ülkede bebekler için ne yazık ki tedavi imkanı bulunamadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapışık ikizleri ayırma operasyonlarıyla tanınan Londra’daki pediatrik beyin cerrahı Prof. Dr. Noor Ul Owase Jeelani’nin kendisine ulaşarak bebeklerin durumunu anlatması üzerine siyam ikizlerinin tedavi için Türkiye’ye getirilmesi talimatı verdi.

Sağlık Bakanlığının yürüttüğü organizasyonla mayıs ayında Ankara’ya getirilerek Bilkent Şehir Hastanesinde tedavi altına alınan bebekler operasyon için Londra’dan gelen Prof. Dr. Jeelani, Bilkent Şehir Hastanesi pediatrik beyin cerrahı Doç. Dr. Harun Demirci ve plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrah Doç. Dr. Hasan Murat Ergani’nin öncülüğündeki iki aşamalı operasyonla birbirlerinden ayrıldı.

İkizlere ayrı ayrı hayat veren operasyonun sonuncusu 19 Temmuz’da yapıldı. 14 saat süren ve 60 sağlık profesyonelinin yer aldığı ameliyatta ikizlerin yapışık baş bölgelerinden ayrılması da başarıyla sağlandı.

‘Şu anki hallerini görmek büyük bir mutluluk’

Sağlıklarına kavuşan ve şu an 11 aylık olan bebeklere ilişkin bilgi veren Bilkent Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Doç. Dr. Aziz Ahmet Surel tüm tıbbi sürecin hastanede yürütüldüğünü anlattı: “Bu operasyonla ciddi bir bilgi ve tecrübe aktarımı da oluştu. Ülkemizle, hastanemizle, tıbbi ekibimizle gurur duyuyoruz. Tüm ekibe, Prof. Dr. Owase Jeelani ve ekibine tek tek teşekkür ediyoruz. Bebeklerimizin ilk günkü yapışık durumlarıyla şu anki yüzleri gülen, sağlıklı farklı hallerini görmek kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyük mutluluk.”

‘Ellerini kullanmaya, baş kontrolünü sağlamaya başladılar’

Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek de operasyonun ciddi bir ekip çalışması olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı: “Bebeklerimiz birleşik yaşadığı için oturma ve el hareketlerinde birtakım problemleri vardı. Ameliyat sonrası nörologlarımız, fizik tedavi uzmanlarımız, nörogelişimsel uzmanlarımız tarafından bu sıkıntılar çözüldü. Bebeklerimiz şu an çok iyi, ellerini, kollarını kullanmaya, baş kontrolünü sağlamaya başladılar. 10 gün sonra yaş günleri var, ilk yaş günlerini ayrı olarak kutlayacaklar.”

‘Balonla doku genişletme’ yapıldı

Bilkent Şehir Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Murat Ergani bebeklerde ayrılma işleminden sonra doku eksikliği olmaması için önce ‘balonla doku genişletme’ ameliyatı yapıldığını anlattı: “İlk seansta kafalarına balon gibi zamanla şişirilen, dokuya zarar vermeyen ve dokunun genişlemesini sağlayan bir materyal yerleştirdik. Onları haftada bir şişirerek, dokunun artmasını sağladık. Bu yaklaşık iki aylık bir süreçti” diye konuştu.

‘Bütün ekip birbirimize baktık, unutulmaz bir andı’

Ergani ardından beyin cerrahi ekibiyle ayrılmanın yapılacağı ikinci ameliyatın hazırlıklarını yaptıklarını söyledi: “Bebekleri ayırdığımızda beyinleri açık olacağı için beyni örtecek doku çok önemliydi. Herhangi bir sıkıntıda çocuklara zarar gelme ihtimali vardı ve bu nedenle çok detaylı planlandı. 19 Temmuz’daki ameliyatta çocukları ayırdığımızda dokuları paylaştıracak şekilde planlama yaptık.”

Ameliyat sonrası dolaşım problemi olmaması için bebeklerin dokuların üzerine yatmaması gerektiğini, bu nedenle ilk günler bebeklerin başında nöbet tuttuklarını anlatan Ergani “Bebeklerimizin şu an sağlıklı olduğunu görmek inanılmaz bir mutluluk. Başarıyla ayrıldıkları anda hekimlerimiz, bütün sağlık ekibi birbirimize baktık, o anda alkış koptu. Hayatta unutamayacağım anlardan biriydi” dedi.

Pediatrik beyin cerrahı Doç. Dr. Harun Demirci bebeklerin beyin dokularının birbirinden ayrı olmasının bir şans olduğunu söyledi. Bebeklerin sol taraftan yapışık olması nedeniyle ameliyattan sonra bu bölgeyi kullanamadığını, altı haftalık fizik tedavi uygulandığını anlatan Demirci ayrılma sonrasını şu sözlerle aktardı: “Bebeklerimiz başlarda ameliyat sonrası ayrılmaya alışamadı. Birbirlerinden ayrı kaldıklarında huzurlu değildiler, onun için ilk zamanlar yoğun bakımda bile aynı odaya koyduk, serviste de bir süre aynı yatakta yatırmak zorunda kaldık. Çünkü o teması istiyorlardı. Sonrasında ayrı olmaya alıştılar, sağlık durumları gayet iyi. 2-3 haftaya taburcu etmeyi planlıyoruz. Üç ay sonra kontrolleri olacak, bir süre bu kontrollerle beyin doku gelişimi, kemik gelişimlerine bakılacak. Her şeyin yolunda olacağını umuyoruz.”

İkizlerin babası Rehan Ali ve anne Nazia Parveen ise haliyle çok mutlu, emeği geçen herkese teşekkür ediyor.

Brezilya’da yapışık ikizler ayrıldı, ameliyatı Londra’dan doktorlar yönettiBrezilya’da yapışık ikizler ayrıldı, ameliyatı Londra’dan doktorlar yönetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler