Pandemide elimize zehir sürmüşüz: AB, Eyüp Sabri Tuncer’in ürünlerini yasakladı

AB Eyüp Sabri Tuncer'in Mart 2022 öncesi ürünlerini, içeriğindeki zehirli bir kimyasal nedeniyle yasakladı. Şirket şu an piyasadaki ürünlerinin güvenli olduğunu savunuyor. AB'nin yasakladığı zehirli kimyasalı 2022'den önce 'herkes' kullanıyordu.

Sağlık 16 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Avrupa Birliği son yıllarda tüketicilerin güvenliğini sağlamak adına kimyasal maddelerle ilgili düzenlemelerini sıkılaştırdı. Bu kapsamda kişisel bakım ve temizlik ürünlerinde kullanılan bazı maddeler sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle yasaklanıyor. Bu maddelerden biri de ‘BMHCA’ (Butylphenyl Methylpropional) olarak bilinen özellikle parfümlerde ve kozmetik ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bir kimyasal.

BMHCA yıllarca birçok kişisel bakım ürününde koku verici bir bileşen olarak kullanıldı. Ancak yapılan bilimsel araştırmalar bu maddenin özellikle üreme sistemi üzerinde zararlı etkileri olabileceğini ve hamilelik sırasında fetüsün gelişimini olumsuz etkileyebileceğini ortaya koydu. Aynı zamanda cilt hassasiyeti, alerjik reaksiyonlar ve dermatolojik sorunlara yol açtığı da tespit edildi.

Bu yüzden Avrupa Birliği, BMHCA içeren ürünlerin satışını yasakladı ve geri toplamaya başladı. Bu karar özellikle pandemi döneminde çok kullanılan hijyen ve bakım ürünlerini etkiledi.

Yasaktan Türkiye’nin köklü markalarından biri olan Eyüp Sabri Tuncer de etkilendi. Firmanın Mart 2022 öncesi ürettiği ürünler Avrupa’da yasaklandı ve toplatma kararı çıktı.

Eyüp Sabri Tuncer markalı çeşitli ürünlerin satışının yasaklanmasına ve ürünlerin toplatılmasına karar verdi. Kararın Mart 2022’den üretilen ürünleri kapsadığı belirtildi.

Avrupa Komisyonu’nun sitesinde dört gün önce yayınlanan uyarıya göre şirketin satışı yasaklanan ürünleri şöyle:

  • Bodrum mandalinası (1 litre / 400 ml / 200 ml / 150 ml)
  • Doğal zeytinyağlı duş jeli (600 ml)
  • Doğal zeytinyağlı sıvı sabun (750 ml)
  • El ve vücut losyonu almond (300 ml)
  • Empress (50 ml)
  • Gardenya (1 litre / 400 ml / 200 ml / 150 ml)
  • Hatıralar (1 litre / 400 ml / 200 ml / 150 ml)
  • Klasik limon (1 litre / 400 ml / 200 ml / 150 ml)
  • Love kisses (250 ml / 50 ml)
  • Okyanus (1 litre / 400 ml / 200 ml / 150 ml)
  • Pure love (250 ml / 50 ml)
  • Tıraş kolonyası no 2 (250 ml)
  • Tütün kolonyası (1 litre / 400 ml / 200 ml / 150 ml)
  • Warm sugar (250 ml / 50 ml)
  • Wild beauty (250 ml / 50 ml)
  • Yasemin (1 litre / 400 ml / 200 ml / 150 ml)

Online satış platformu Amazon da AB’nin açıklaması sonrası Eyüp Sabri Tuncer marka ürünler için sipariş veren tüketicilere uyarı maili gönderdi: “Sizden bu ürünü kullanmayı hemen bırakmanızı istiyoruz. Bu ürünü başka biri için satın aldıysanız olası güvenlik riskinden haberdar olması için bu e-postayı söz konusu kişiyle paylaşın.”

Mailde ürünlerdeki söz konusu riskin ‘kimyasal zehirlenme’ olduğu belirtildi.

Şirket: Yasağa uygun olarak formüller güncellendi, şu an piyasadaki ürünler güvenli

Eyüp Sabri Tuncer kararın yayımlanmasının ardından konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

“1 Mart 2022 itibariyle Avrupa Birliği’nde Butylphenyl Methylpropional (Lilial) adlı bileşenin kozmetik ürünlerde piyasaya arzı yasaklanmıştır. Tüm Avrupa firmaları gibi bizler de bu düzenlemeye tamamen uyduğumuzu ve ürünlerimizde bu maddeyi kullanmadığımızı belirtmek isteriz.

Markamız bu yasağa uygun olarak formüllerini güncellemiş ve Mart 2022’den önce bu bileşeni içeren ürünlerin satışını durdurmuştur. Şu an piyasada bulunan ürünlerimiz, güvenli ve en yüksek kalitededir.

Ayrıca, sosyal medyada yayılan yanıltıcı/eksik bilgilerle ilgili saldırılar için gerekli görüşmelerin önümüzdeki günlerde yapılacağını ve bu asılsız iddialara karşı hukuki süreç başlatılacağını kamuoyuna duyururuz.”

‘2022’den önce tüm dünyadaki ürünlerde serbestçe kullanılıyordu’

Halk TV’ye konuşan şirket yöneticisi Engin Tuncer yasaklanma olayını şöyle anlattı:

“Bu eski bir ürün ve yasaklanması olayı da şöyle, 2022 Mart ayından sonra üretilen ürünlerde bunun kullanılmaması gerekiyordu. Oradaki ürünler zaten eski ürünler. Birkaç tane ürünün üzerinden yürütülen bir şey bu. Avrupa Birliği’nin yapmış olduğu yayında bizim zaten 2022’den önce yapmış olduğumuz ürünlerin resimleri oldu. Bizim logolarımız dört yıl önce logolarımız değildi. Orada resimlerde görecek olursanız, dikdörtgen logolu ürünler. Dolayısıyla bu 2022 öncesinde kesinlikle üretilmiş ürünler. Şimdi bu ham maddeye gelince, bu hammadde de zaten o tarihten önce yani 2022 Mart ayından önce bütün dünyadaki kozmetik ürünlerde serbestçe kullanılan bir üründü. Piyasada gördüğünüz bütün lüks parfümler de dahil olmak üzere kullanılmış bir Ham maddedir. 2022 tarihinden önce üretilmiş ürün olduğu için buna bu şekilde bir yayınla ortalıkta gezmesi doğru değil. Çünkü ürün eğer 2022 Mart ayından sonra üretilmiş bir ürün olsaydı, doğru. Yani yasaklı ürün dediklerinde de bundan önce yıllardır on yıllardır kullanılan bir ham maddeydi. Burada bir markanın karalanması sanki ön planda tutulmuş gibi bir durum da var. Biz yaptığımızdan da eminiz. Bizim yaptığımız ürünlerde hiçbir zaman dünyadaki ve Türkiye’deki kozmetik kanununa aykırı hiçbir şey olmaz, çıkmaz. Sadece biz değil marketler de biliyorlar iade edilmesi gerektiğini. Bu bir süreçti yönetildi. Hiçbir zaman da karşımıza da çıkmadı. İlk defa buradan çıkıyor şimdi. Geri çağırmayı hep yaptık zaten. Biz olanların tamamını aldık. Sadece biz değil herkes aldı. Kozmetik kanununa aykırı bir şeyin üretilmesine zaten Sağlık Bakanlığı izin vermez.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.