Parkinson’da çığır açıcı adım: Yeni kan testi, hastalığı daha erken tespit ediyor, etkili tedaviye kapı aralayabilir

ABD'de gerçekleştirilen bir çalışmaya göre Parkinson'un ilerleyişini hastanını sinir sistemini etkilemeden durduran ve hasarın hücresel düzeyde tersine çevrilmesini sağlayan tedavilere imkân sağlanabilir. Araştırmacıların Parkinson'un tespit edebilen bu kan testi bu tedavide dönüm noktası olabilir.

Sağlık 1 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Küresel olarak yaygınlığı son 25 yılda iki katına çıkan Parkinson hastalığına dünya çapında 10 milyon insan sahip.

ABD’de Science Translational Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın sonuçlarına göre, Parkinson’un ilerleyişini hastanın sinir sistemini etkilemeden önce durdurmak ve hatta hasarın hücresel düzeyde tersine çevrilmesini sağlayacak tedavilere imkân sağlanabilir.

Duke Health’teki nörologlardan oluşan ekip, çığır açabilecek kan testini mitokondrilerdeki DNA hasarını inceleyerek geliştirdi.

Ekip, Parkinson hastalarından toplanan kan hücrelerinde mitokondriyal DNA hasarının, bu hastalığa yakalanmamış kişilere kıyasla daha yüksek düzeyde olduğunu gösteren bir test geliştirerek bu noktaya geldi. Aynı test Parkinson riskinin artmasıyla ilişkilendirilen LRRK2 genetik mutasyonuna sahip kişilerden alınan kan örneklerinde de yüksek düzeyde hasarlı DNA tespit etti.

Daha erken teşhis ve tedavi gelebilir

Duke Tıp Fakültesi Nöroloji ve Patoloji bölümlerinde doçent olarak görev yapan Laurie Sanders, yeni kan testinin Parkinson hastalığının daha erken teşhis ve tedavi edilmesine olanak sağlayabileceğini söyledi: “Bu testin sadece Parkinson hastalığını teşhis etmekle kalmayıp aynı zamanda mitokondriyal DNA hasarını ve hastalık sürecini tersine çeviren veya durduran ilaçları da belirleyebilmesini ümit ediyoruz. Bu hastalık insanlara korkunç zararlar veriyor ve biz halen sadece semptomları tedavi ediyoruz. Yeni ve etkili tedavilerin bitiş çizgisini aşması önemli.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.