Regl döneminde hangi yiyeceklerden uzak durmalı?

Regl döneminde ağrı çeken kadınlar yeme bozuklukları da yaşıyor. Op. Dr. Soner Pul, bu dönemde kadınların hangi yiyeceklerden uzak durması gerektiğini nedenleriyle birlikte açıkladı.

Sağlık 13 Haziran 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı

Kadınların çoğu regl dönemlerinde ağrılarla baş başa kalıyor ve gündelik hayatına devam etmeye çalışıyor. Ancak her ay belirli dönemlerde yaşanan bu biyolojik durum içindeyken kadınların iştahları, huzurları ve vücut ısıları dahi değişiklik gösteriyor. Japonya, Tayvan, Endonezya, Güney Kore ve Zambiya kadınlara regl izni veren ülkelerken Avrupa’da ise bu izni hayata geçiren ilk ülke İspanya oldu. İspanya’daki sosyalist hükümetin kadın sağlığı ve üreme haklarına dair kapsamlı yasa tasarısının bir parçası olan bu hak; adet sancısı çeken çalışanların üç güne kadar ücretli izin almalarına olanak tanıyor, bu süre doktorun uygun görmesi halinde beş güne çıkarılabiliyor. Regl iznini dünyanın gündemine sokan ilk kez sokan ülke ise 1922’de yasalaştıran Sovyetler Birliği’ydi.

Peki çalışma düzeninin içinde keskin ağrılarla yaşayan kadınları biraz olsun rahatlatabilecek ne var? Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Soner Pul, yeme içme dönemine dikkat çekiyor ve bu dönemi daha sancısız atlatmaları için kadınlara birtakım önerilerde bulunuyor. Regl döneminde pek çok kadının sağlıksız gıdalara daha meyilli olduğunu söyleyen Op. Dr. Pul, “Bu dönemde cips türü gıdaları tüketme isteği artabilir. Fakat bu gıdalar ruh halini anlık olarak iyileştirse de regl semptomlarını kötüleştirebilir. Aşırı tuzlu ürünler tüketmek midede şişkinlik oluşturur. Ayrıca progesteron ve östrojen hormonları, ödemi artırır. Paketli tuzlu gıdalarda sodyum oranı yüksektir. Sodyum oranı yüksek olan yiyecekler de şişkinliğe neden olur” dedi.

Ped ve tampon kadınların regl döneminde ayrılmaz bir parçası ancak fiyatı hızla artıyor.

Kadınlarda regl döneminin zor bir süreç olduğunu söyleyen Soner Pul, “Bu dönemde şişkinlik, karın ağrısı, kramplar, depresif ya da sinirli ruh hali baskın olabilir” diyerek pek çok kadının da ruh halini iyileştirmek için beslenme düzeninde değişiklik yapabildiğini belirtiyor. “Abur cubur ağırlıklı bu beslenme düzeni kısa süre içinde rahatlatıyor gibi görünse de vücutta farklı sorunlara da neden olabilir. Temelde iki kadınlık hormonu, östrojen ve progesteron, ay boyunca yükselip alçalarak adet görme ve yumurtlama döngüsünün devamını sağlarken; bu hormonlar ruh halimizden fiziksel görünüşe kadar pek çok şeyi etkileyebilir. Beslenme değişikliği de hormonlardan etkilenebilir” diyor.

Regl döneminde tuzlu yiyeceklerin tercih edildiğini ancak bu gıdaların ruh haline anlık olarak iyi gelse de regl semptomlarını kötüleştirdiğini vurguluyor: “Özellikle kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen, ödem yapma özelliği nedeniyle regl döneminde şişkinliğe yani ödeme yol açar. Paketli tuzlu gıdalarda sodyum oranı yüksektir. Sodyum oranı yüksek olan yiyecekler de şişkinliğe neden olur. Bu nedenle aşırı tuzlu besinlerden kaçınmak daha doğru olur.”

Rafine şekerle dolu yiyecekler yemenin, kan şekeri seviyelerinde hızlı bir artışa neden olduğunu söyleyen Op. Dr. Pul, “Bu durum günün ilerleyen saatlerinde de şekerin düşmesine neden olur. Böylece regl dönemindeki ruh halinin değişimine, yorgunluğun artmasına sebep olabilir. Yapılan araştırmalara göre bu süreçte daha şekerli gıdalar tüketen kadınların daha az şekerli beslenenlere göre daha fazla regl sancısı çektiği görülmektedir. Bu süreçteki tatlı isteklerini meyveler, doğal tatlandırıcılar veya protein ve lif dengesi olan atıştırmalıklarla bastırmaya çalışmak, stabil kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olurken, ruh halini de dengeleyebilir” diyor.

Yağda kızartılan yiyeceklerin de regl döneminde kaçınılması gereken gıdalardan olduğunu belirten Op. Dr. Pul, bunların vücutta iltihaplanmayı artırabileceğini belirtiyor ve bunların da kramplar yapabileceğine dikkat çekiyor.

Kafeinli içeceklerin kaygıyı artırmakla birlikte uyku düzenini bozabildiğini söyleyen Op. Dr. Pul, “Menstrüasyon sırasında, hormonal dalgalanmalar olabildiği için, kafein tüketimi meme hassasiyeti, sinirlilik ve uyku bozuklukları gibi semptomları yoğunlaştırabilir ve kaygıyı artırarak ruh sağlığını etkileyebilir. Bu süreçte bitki çayları tüketmek regl semptomlarını daha rahat yönetmeye yardım eder. Kafeinin yanında gazlı içecekler de şişkinliğe neden olduğu için regl döneminde tercih edilmemesi gereken ürün grubuna girmektedir. Regl dönemini daha rahat geçirebilmek için kabuklu yemişler, lif oranı yüksek besinler, sağlıklı yağlardan oluşan bir diyet, ızgara ya da buharda pişirilen yiyecekler tüketmek uygun olacaktır” uyarısında bulunuyor.

Deprem bölgesinde kadın olmak: Enkazın yükü onların sırtındaDeprem bölgesinde kadın olmak: Enkazın yükü onların sırtında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.