Advertisement

Rüyaydı gerçek oldu: Kadınlarda doğurganlığı beş yıl uzatabilen ilaç

Bağışıklık baskılayıcı bir ilaçla ilgili araştırmanın ilk sonuçları kadınların menapozunu geciktirip doğurganlığını beş yıl uzatabileceğini gösterdi. Araştırma ekibinin başındaki bilim insanı sonuçları 'gerçeğe dönüşen rüya' olarak nitelendirdi.

Popüler 22 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İlaç yumurtalıklarda yaşlanmayı yüzde 20 oranında azaltma potansiyeline sahip.

Bilim dünyasından en son umut verici gelişme doğrudan kadınları ilgilendiriyor.

Bağışıklık baskılayıcı bir ilaç olan ‘rapamisin’in yeniden kullanılmasıyla ilgili araştırma menopoz çalışmalarında ‘paradigma değişimi’ olarak görülüyor. ‘Üreme Amaçlı Yaşlanma Tedavisinde Rapamisinin Faydalarının Doğrulanması’ çalışması ilacın yumurtalıkların yaşlanmasını yavaşlatıp yavaşlatamayacağını, böylece menopozu geciktirip geciktiremeyeceğini, doğurganlığı uzatıp uzatamayacağını ve yaşa bağlı hastalık riskini azaltıp azaltamayacağını ölçmek amacıyla yapıldı. Bitiminde binden fazla kadını kapsayacak araştırmaya şu anda 35 yaşa kadar olan 34 katılımcı dahil edildi ve her geçen gün daha fazla kadın katılıyor.

Araştırmanın yürütücülerinden Columbia Üniversitesinde üreme ve genetik alanında çalışan Prof Yousin Suh ön sonuçları İngiliz gazetesi The Guardian’a değerlendirdi. İlacın yumurtalıklardaki yaşlanmayı yüzde 20 oranında azaltabileceğini söylemenin gerçekçi bir yaklaşım olduğunu anlattı Suh. Üstelik çalışmaya katılan kadınlar ilacın mide bulantısı, baş ağrısı, yüksek tansiyon gibi 44 yan etkisini de yaşamadı.

Hatta Prof. Suh’un verdiği bilgiye göre araştırma sırasında aslında ilaç verilmeyen ve ‘rastgele placebo’ olarak adlandırılan kontrol grubundaki katılımcıların genel sağlıklarında, hafızalarında, saç ve cilt sağlıklarında da iyileşme oldu. Bu iyileşmeler rapamisin üzerine yapılan ve ilacın yaşam süresini yüzde 14 oranında uzatabileceği, bağışıklık sistemini ve yaşlılıkta bozulan organları canlandırabildiğine dair bulgularla uyumlu.

Prof. Shu “İnsanlık tarihinde bir ilk olan çalışmanın bulguları çok çok heyecan verici. Yaşla ilgili üreme sorunu yaşayanların daha önce olmayan bir umudu var” dedi.

Shu sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bu erken sonuçlar artık nihai hedefimize ulaşma konusunda net bir şansımız olduğu anlamına geliyor, yani yumurtalık ömrünü uzatmak için rapamisin kullanmak ve böylece menopozu geciktirmek, aynı zamanda kadınların ömrünü uzatmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek için kullanmak.”

Suh, toplam bir milyon dolardan fazlaya mal olacak çalışmaya dahil olan 12 bilim insanından oluşan ekibin çalışma büyütüldüğünde sonuçların da aynı derecede heyecan verici olacağına büyük güven duyduklarını söyledi. “Bir bakıma sonuçlarımız gerçek olamayacak kadar iyi; ancak rapamisin üzerinde çok iyi çalışılan bir ilaç olduğu için bunların doğru olduğunu biliyoruz. Bu sonuçlar bir rüyanın gerçek olması gibi” dedi.

Bu, yumurtalık yaşlanmasının temeline bakan ve bunun oluşma hızını yavaşlatmaya çalışan ilk çalışma. Menopozla ilgili önceki araştırmalar bunu yalnızca semptomatik düzeyde hedeflemişti.

Rapamisin ucuz ve halihazırda yaygın olarak kullanılan bir ilaç olduğundan bulgular kanıtlandığında ilacın bu amaçla hızla kullanılmaya başlaması mümkün olacak.

Meme kanserinde tekrarlama riskini üç yıl önceden tespit eden kan testiMeme kanserinde tekrarlama riskini üç yıl önceden tespit eden kan testi

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.