Sağlık sistemi tehlikede: Doktor göçünde korkutucu artış

Cumhurbaşkanı’nın ‘gidiyorlarsa gitsinler’ dediği doktorlar haritadan ülke bakıyor. Yılın ilk 6 ayında iyi hal belgesi talep eden doktor sayısı 1.361’e yükseldi. Bu oran daha şimdiden 2012 yılındakinin tam 63 katı. TTB, iyileştirmeler yapılmazsa sağlık sisteminin çökeceği konusunda uyarıyor.

Sağlık 6 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık çalışanlarının yurtdışına gidebilmek için aldığı iyi hal belgesi başvuru sayısının 2023’ün ilk 6 ayında bin 361 olduğunu açıkladı. Eskişehir’de de iyi hal belgesi isteyen hekimlerin sayısında artış olduğunu söyleyen Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Hamit Güçlüer, 2023’ün ilk ayında 18 hekimin iyi hal belgesini istediğini belirtti.

Hamit Güçlüer, şunları söyledi:

“Son dönemde hekimlerin yurtdışına göç etmesiyle ilgili olarak bize başvurdukları, talep ettikleri iyi hal belgesinde ciddi bir artış var. Son dönemde, Eskişehir-Bilecik Tabip Odası’nda ilk 6 ayda 8 pratisyen, 10 uzman olmak üzere 18 hekim arkadaşımız iyi hal belgesi talep etti. Türk Tabipleri Birliği’nin verilerine göre ise ilk 6 aydaki iyi hal belgesi isteyen hekimlerin sayısı, pratisyen hekimlerde 738, uzman hekimlerde 623 hekim arkadaşımız, totalde bin 361 hekim arkadaşımız iyi hal belgesi talep etti. Bu verdiğimiz son rakamlar size, bir önceki yılın yaklaşık iki katı.”

Doktor göçü ilk başladığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan daha önce hekimler için, “Varsın gidiyorlarsa gitsinler. Buralar boş kalmayacak” demiş ve sağlık meslek örgütleri tepki göstermişti.

Kamuda performans, özelde ciro baskısı

Özel hastanelerde hekimlerin ciro baskısıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Güçlüer, şöyle konuştu:

“Son dönemlerde talep edilen iyi hal belgelerinde bu artışın köklü sebepleri var. Bunun yaklaşık 21 yıllık AKP hükümetinin iş başına gelmesiyle sağlıkta dönüşüm programının başlamasıyla birlikte neoliberal politikalar, sağlık alanında giderek yaygınlaşan piyasacı yaklaşımlar, sağlık hizmetlerinin bu temel ilkeleriyle bağdaşmayan birtakım yaklaşımlarla özellikle hekimler, sağlık çalışanları, Türkiye sağlık ortamı çok ciddi bir değişim sürecine girmiştir. Kamuda performans, özel hastanelerde ciro baskısı, yaşadığımız şiddet ortamı, özellikle sağlık alanındaki şiddet, hekimlerin özlük hakları, sağlık politikalarında hem hekimler aleyhinde gelişen tutum, son dönemde hekimlerde ciddi bir şekilde yurtdışına göçü düşünmeyi gerektiren bir unsur haline gelmiştir.”

Sağlık eğitimine dair önemli uyarı

Daha çok genç hekimlerin yurtdışına gitmeyi düşündüğünü belirten Güçlüer, “Bu arada tabii ki Türkiye’de son dönemde çok ciddi sayıda tıp fakültesiyle karşı karşıyayız. Yaklaşık 118 tıp fakültesi mevcut. Ama bu artışa paralel nitelikli tıp eğitimi ve hekimlerin çalışma ortamlarında çok ciddi nitelikli bir gelişme olmadı. Asistanların eğitimi ve akademik personelin yetersizliği sonucunda sağlık eğitimi ciddi şekilde bir ivme kaybetti. Bütün bunların bir bütünsel yapısı hekimlerde, özellikle genç hekimlerde, son dönemde daha kıdemli hekimlerde ciddi yurtdışına göçü düşünür hale geldi” dedi.

'Doktor dövüyoruz’ diyen kadın hakkında takipsizlik kararı‘Doktor dövüyoruz’ diyen kadın hakkında takipsizlik kararı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.