Sağlıklı dişler için hekim tavsiyeleri: Diş fırçanızı kalem gibi tutun

Diş sağlığı için yapılması gereken belli: Günde iki kere fırçalayın, bir kez diş ipi kullanın ve düzenli olarak diş hekimine görünün. Hatta bazı küçük önlemlerle daha sağlam ve sağlıklı dişlere kavuşun.

Popüler 16 Temmuz 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Dişleriniz pırıl pırıl ve sağlıklı olsun ister misiniz? Kim istemez. New York Times diş hekimliği fakültelerinden uzmanlara diş sağlığı konusundaki iyi ve kötü alışkanlıkları sordu.

Kömür içeren diş fırçası veya diş macunu kullanmak: Kötü

Kömürle zenginleştirilmiş fırçalar ve diş macunları dişleri beyazlatmada etkili olabilir, ancak faydası kadar zararı vardır. Dr. Messina “Kömür inanılmaz derecede aşındırıcıdır” diyor: “Dişlerinizi diş minesinin dış tabakasını zımparalayarak beyazlatır.”

Mine dişleri koruyan sert bir dokudur, biraz aşınması geçici beyazlama sağlayabilir ancak zamanla dişleri zayıflatır, leke, çatlak, çürük ve diğer sorunlara karşı daha savunmasız hale getirir. İşin kötüsü vücut daha fazla diş minesi üretmez, giden gitmiş olur.

Yumuşak bir fırça, nazik fırçalama: İyi

Sert kıllı bir diş fırçası ile sert fırçalama yapmak da mineyi aşındırabilir ve diş eti çekilmesine ve diş lezyonlarına yol açabilir. Peki sert fırçalamanın ölçüsü nedir? Minnesota Üniversitesi ‘nden Dr. Natalie Peterson “Eğer fırça kıllarınız fırçalama sırasında yayılıyorsa çok fazla baskı uyguluyorsunuz demektir. Bunun yerine yumuşak kıllı bir fırçası seçin, fırçayı kalem gibi tutun, böylece çok fazla baskı uygulayamazsınız” diyor.

Enerji içecekleri, gazlı içecekleri, aroma katkılı kahve

Şekerin dişleri “çürüttüğünü” hepimiz biliyoruz. Daha doğru bir ifadeyle araştırmacılar şekerli yiyecek ve içeceklerin diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olan türde ağız bakterilerini beslediğini kanıtladı. Asidik yiyecek ve içecekler de zararlı. Buffalo Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde ağız biyolojisi profesörü Dr. Frank Scannapieco “Asit diş minesini aşındırır ve bu da zamanla dişe zarar verir” diyor: “Enerji içecekleri ve gazla içecekler hem asit hem de şeker bakımından yüksektir, bu da dişlere iki kat darbe demektir.  Diyet içecekler bile yüksek asit seviyesinden dolayı zararlıdır. Eğer günde bir tane içiyorsanız sorun değil, ama gün boyunca tüketiyorsanız bu kötü bir alışkanlık.”

Şurupla tatlandırılan aromalı kahveler de aynı sebeple dişlere zararlı. Kahve asit sebebiyle, şurup ve diğer şekerli eklemeler şeker nedeniyle dişleri yıpratıyor. Hatta aromalı kahve gazlı içeceklerden bile daha zararlı olabiliyor.

Yemekten sonra ağzı su ile çalkalamak: İyi

Yemek yedikten veya bir şeyler içtikten hemen sonra ağzı su ile çalkalamak asidi nötralize eder, şekeri temizler. Böylece çürük ve ağız kokusuna sebep olan  bakteriler azalır. Dr. Messina “Özellikle tatlı veya asitli bir şeyler yediyseniz veya içtiyseniz ardından su ile çalkalamak faydalı olacaktır. Bu kadar basit bir önlem bile dişlerinizi korur” diyor.

Yemekten sonra hemen fırçalamamak: İyi

“Asit ve şeker diş minesini geçici olarak yumuşatır. Yemekten hemen sonra fırçalarsanız aşınmaya sebep olursunuz” diyor Dr. Messina: “Yedikten veya içtikten sonra 30 dakika bekleyin. Bu süre zarfında asit etkisini yitirir, diş minesi yeniden mineralize olur. Ama bu noktada fırçalayıp diş ipi kullanarak bakterileri temizlemek gerekir.”

Kürdan kullanmak: Kötü

Dr. Scannapieco’ya göre ister ahşap olsun ister başka bir materyal, alışkanlık halinde kürdan kullanımı dişler arasındaki diş etlerine zarar verebilir, diş eti apselerine, hassas dişlere veya diş aşınmasına neden olabilir: “Eğer kürdan kullanma ihtiyacı hissediyorsanız ara yüz fırçalarını kullanabilirsiniz. Bunlar güvenlidir, hatta bazen diş ipinden bile etkilidir. Bazı araştırmalar bu fırçaların diş ipinden daha az diş eti tahrişine neden olduğunu gösteriyor.”

Dişlerinizi “alet” olarak kullanmak: Kötü

Giysilerdeki küçük plastik fiyat etiketi tutucularını dişle koparmak, düğüm çözmek, kabuklu kuruyemiş kırmak… Dr. Messina “Sakın” diyor: “Diş minesi, ısırma veya çiğneme sırasında sıkıştırıldığında çok güçlüdür ancak büküldüğünde veya esnediğinde o kadar güçlü değildir. Bir plastik etiketi çekmek dişi büker, mine kırılabilir veya çatlayabilir. Bu tür hasarları ön dişlerde sık sık görüyorum.”

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.