Şehir merkezindeki kuşlar viral tehlike yaratıyor

Kent merkezlerinde artan 'kuş meydanları' uzmanlara göre iyi niyetli görünse de tehlikeli. Kuşların insanlar tarafından beslenmesiyle güvercin ve kumru popülasyonunda artış olduğunu kaydeden veteriner Coşkun viral enfeksiyon riskine de dikkat çekti.

Sağlık 19 Ocak 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Tarihi meydanlarda kuşların insanlar tarafından beslenmesinin gelenekte yeri var. Ancak son zamanlarda güvercin ve kumruların beslendiği alanların sayısının artması beraberinde bir tehlike getirdi: Uzman veteriner ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun aşırı beslenme nedeniyle güvercin ve kumru popülasyonunda artış olduğunu, belli alanlarda beslenen güvercin ve kumru gruplarının kuş gribi, Newcastle (yalancı veba) gibi bulaşıcı hastalıkları birbirlerine bulaştırıp yayılmasına yol açabileceğini söyledi.

Avrupa ülkelerinde şehirde güvercin ve kumru beslemenin yasaklandığına işaret eden Coşkun “Bu yasak güvercinler arasında viral hastalığın yayılmasını engellemek için kondu” dedi. Türkiye’de buna dikkat edilmediğine, iyi niyetli davranış gibi görünse de kuşların bir araya getirilmesinin çeşitli viral enfeksiyona kapı araladığını kaydeden Coşkun “Bir meydanda, bölgede kuşları denetimsiz beslediğinizde normalda bir araya gelemeyecek kuşlar o alanda bir arada oluyor. Aynı noktada su içip yemleniyorlar. Kuş gribi, salmonella, Newcastle gibi hastalıkları birbirlerine bulaştırabiliyor. Böylelikle hastalık yayılıyor” diye konuştu.

Popülasyonun artmasının ekolojik dengeyi de bozduğuna dikkati çeken Coşkun “Bu kuş türleri üzerinde habitat baskısına neden olur. Kontrolsüzlüğü önlemek için kuşların insanlar tarafından belirli noktalarda beslenmemesi gerekiyor. Kuşları beslemek güzel bir davranış gibi görülebilir, ama bu kuşlar için ilerleyen dönemde dezavantaj oluyor” dedi.

Güvercin ve kumrulardan kuş gribinin insana bulaşması ihtimalinin çok düşük olduğunu da sözlerine ekleyen Coşkun, bulaşın kuşlar arasında ve çok hızlı olduğunu vurguladı. “Özellikle Kanada’da uzun göç eden kuşların son uğrak noktaları olan Avrupa’nın kuzeyindeki ülkelerde kuş gribi sulak alanlar için büyük problem oluşturuyor” diyen Coşkun bu riskin Türkiye’de de olduğunu söyledi. Coşkun bu bulaşın evde beslenen muhabbet kuşu ve papağan gibi türlerin de hastalanmasına neden olabileceğini belirtti.

 

Bu kuş yarı dişi yarı erkek: 100 yıldan beri görülmüyorduBu kuş yarı dişi yarı erkek: 100 yıldan beri görülmüyordu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.