Türk Tabipleri Birliği’nden ‘toplu taşımada maske’ önerisi

Türkiye Tabipler Odası, grip ve Covid-19 salgınlarının yaygınlaşmasının ardından Ulaştırma bakanlığına toplu taşımada maske teşvikini önerdi. Yeni yıl yaklaşırken uzmanlar yeni Covid varyantı JN1 hakkında uyarıyor.

Sağlık 28 Aralık 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Son haftalarda grip, influenza ve Covid vakalarının artması sağlık uzmanlarında endişeye yol açtı. Türkiye Tabipler Birliği (TTB) “Solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak ciddi bir salgın ile karşı karşıya kalınması üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ulaşım kurumlarına birer yazı göndererek ücretsiz maske dağıtımı ve maske kullanımına teşvik gibi önlemleri alınmasını istedik” duyurusu yaptı.

Özellikle grip virüsü (H1N1), COVID-19 (J1.N varyantı), Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV)  ve Mikoplazma pnömoniya gibi hastalıklara dikkat çeken TTB toplu taşıma araçlarında yapılacak basit düzenlemelerin toplum sağlığına olumlu etki sağlayacağını söyledi.

‘Maske takmak için en ideal dönemdeyiz’

Geçen yıl pandemi sonrası olduğu için daha erken görülmeye başlayan mevsimsel griplerin bu yıl aralık ayı başlarında yaygınlaşmaya başladığını söyleyen Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz şu an dolaşımda yüzlerce virüs ve bazı bakteriler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yavuz yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve iki yaş altı çocuklar gibi riskli gruplar açısından özellikle influenza virüslerinden olan H1N1 ile koronavirüsün halen hastane ve yoğun bakıma yatışlar açısından tehlike arz ettiğini kaydetti, “Maske takmak için en ideal dönemdeyiz” diye ekledi.

Halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1’in şu an dünyadadakine benzer şekilde Türkiye’de de baskın göründüğünü vurgulayan Prof. Dr. Yavuz “Çok fazla sayıda virüs ve bir miktar bakteri aktivasyonu var şu an. Ama 2008’de pandemi yapmış olan H1N1’in aslında daha baskın olduğunu görüyoruz. Bu mevsim için beklenen bir süreç. Aralık-Ocak gibi başladıktan sonra Şubat-Mart gibi sonlanır, genelde Nisan’da çok da yeni vaka görmeyiz. Sayılar geçen yıla göre ne kadar fazla, bunu bilebilmemiz için Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün verilerine ihtiyacımız var” dedi.

‘Covid halen mevsimsel bir hastalık değil’

Covid’in de mevsimsel bir viral enfeksiyona dönüşmediğini ve iki-üç ayda bir yeni dalgalar şeklinde seyrettiğini belirten Prof. Dr. Yavuz “Dünyadaki gidişatla orantılı olarak Pirola’nın alt varyantı olan JN1 mutasyonunun Türkiye’de aktif olduğunu düşünüyoruz. JN1 de çok ciddi şekilde bağışıklıktan kaçtığı için, eskisi kadar yüksek pikler yaratmasa da yine de geçen aylara göre (Covid vakalarında) artış olduğunu söyleyebiliriz. İnfluenza da yavaş yavaş hem ölümler hem de hastane veya yoğun bakımlara yatışlara neden olmaya başlamış durumda dünyada. Türkiye de tahminimiz bu şekilde bir trend içinde” diye konuştu.

850 binden fazla yeni Covid vakası görüldü

Uzmanlar çok sayıda toplanmanın olduğu yılbaşı gecesinin hastalıklara davetiye çıkarabileceğini belirtiyor.  Medicana International İstanbul Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Turhan “Dünya Sağlık Örgütü de JN1’i dikkate alınması gereken bir varyant olarak açıkladı. Şu an ağırlıklı olarak Çin, ABD ve Hindistan’da görülse de hareketli nüfus göz önünde bulundurulduğunda farklı ülkelere yayılabilme olasılığı mümkün olabilir. Sağlık Bakanlığı’nın yeni verilerine göre dünya üzerinde 850 binden fazla yeni Covid vakası görülmüştür. Bu nedenle de dikkatli olunmalı” dedi. JN1’in ateş, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı ve geniz akıntısı gibi semptomları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Turhan “Yeni yılı çekirdek aile ile geçirin” uyarısı yaptı.

Prof. Dr. Uzlu: Koronavirüsün kedilerde görülme oranı yüzde 90'a yükseldiProf. Dr. Uzlu: Koronavirüsün kedilerde görülme oranı yüzde 90’a yükseldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.