Yaşlılıkta işitme kaybı demans riskini artırıyor: Çare işitme cihazı

Danimarka'da yarım milyondan fazla kişinin sağlık verileriyle yapılan bir araştırma, ileri yaşlarda görülen işitme kaybının demansa yol açtığına dair yeni kanıtlar sundu. Ancak riski azaltmanın bir yolu var: İşitme cihazı kullanmak.

Popüler 9 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Duyma kaybı yaşayan kişilerin dünyayla bağı zayıflıyor, bu da beynin aktif çalışmasını azaltıyor. İşitme kaybı kaynaklı demans riskini azaltmak için cihaz kullanmanın işe yaradığını gösteren çalışmalar var. Fotoğraf: Shutterstock

Danimarka’da otolaringoloji (kulak burun boğaz) alanında çalışan 10’dan fazla bilim insanı 50 yaşın üstündeki 573 bin bireyi kapsayan bir araştırma yaparak işitme kaybı, işitme cihazı kullanımı ve demans arasındaki bağlantıyı inceledi.

İşitme cihazı riski düşürüyor

JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery (Baş ve Boyun Cerrahisi) dergisinde yayımlanan makaleye göre işitme kaybının demans (bunama) riskini yüzde 7 artırdığı bulundu. İşitme cihaz kullanmayanların kullananlara oranla daha yüksek riskle karşı karşıya olduğunu belirtildi.

Bu konu bilim insanlarının ilgisini bir süredir çekiyor. Geçen sene İngiltere’de yapılan bir başka araştırma, işitme kaybı ve demans arasındaki ilişki için yüzde 42 gibi çok daha yüksek bir oran verdi. Cihaz kullananlarda riskin azaldığını gösterdi.

Danimarka’daki araştırmacılar yüzde 7’lik sonucun düşük olduğunu kabul ediyor, daha uzun süreye yayılan daha kaliteli çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyor.

Duyular hayata bağlıyor

Bu araştırmalar bağlantının sebepleri üzerinde durmasa da, işitme cihazlarının işitme yeteneğini artırarak sosyal etkileşimi güçlendirdiği ve çevresel farkındalığı artırdığı biliniyor. Bu da kişinin beyin fonksiyonlarını korumasını ve beyini aktif tutarak demans riskini azaltmasını sağlıyor. Aslında bu yalnızca işitme değil, az ya da çok tüm duyular için geçerli.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.