Yürüyerek daha çok kalori yakmanın yolu: Aralıksız değil, mikro mikro yürüyün

Yürüyüş yaparak daha fazla kalori yakmanın yolunu bilim açıkladı. Durmadan uzun bir yürüyüş yapmak yerine dinlenme molaları vererek mikro yürüyüşler yapın.

Popüler 17 Ekim 2024
Mola vererek yürümek daha çok kalori yakıyor

Araştırmacılar daha fazla kalori yakmak isteyen yürüyüşçüler için şaşırtıcı bir öneride bulunuyor: Yürüyüşünüzü baştan sona durmaksızın yapmak yerine dinlenme molaları verin.

Tavsiye kısa ve uzun yürüyüşler arasındaki oksijen ve enerji gereksinimi farkını ölçmek için laboratuvarda test edilen gönüllülerle yapılan bir çalışmadan çıktı.

Katılımcılara yapılan testler 10-30 saniyelik aralıklarla yürümenin veya merdiven çıkmanın aynı mesafeyi tek bir seferde kat etmekten yüzde 20 ila yüzde 60 daha fazla oksijen gerektirdiğini gösterdi. Oksijen, enerji tüketiminin, başka deyişle kalori yakımının göstergesi. Başlıca nedeni de birkaç dakikalık moladan sonra yürümenin daha verimli olması.

Milano Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı Francesco Luciano “Daha kısa sürelerde yürüdüğümüzde aynı mesafeyi kat etmekten daha çok enerji kullanıyor ve daha çok oksijen tüketiyoruz” diyor ve bunu ilk birkaç kilometrede daha sonra katedilen mesafeden  daha çok yakıt tüketen bir arabaya benzetiyor.

Araştırma ekibinin motivasyonu yürüyüş için gereken enerjiye dair birçok tahminin metabolik olarak sabit durumda egzersiz yapanların verilere dayanması olmuş. Bu durumda kalp atış hızı sabit ve vücudun enerji üretimiyle tüketimi dengelenmiş oluyor. Yine araba benzetmesinden devam edersek uzun yolda sabit bir seyir hızında devam etmek gibi.

Farklı yürüyüşlerde gereken enerji ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için merdiven çıkma egzersizi aleti ve koşu bandında 10 gönüllü katılımcı izlendi. Egzersizler 10 saniye ile dört dakika arasında süren bölümlerle üç farklı hızı kapsıyordu.

Araştırmacılar egzersiz seansları sırasında her bir kişinin ne kadar oksijen tükettiğini kaydetti ve çeşitli yürüyüşler için metabolik gereksinimleri hesapladı. Her yürüyüşün başında harekete geçmek ve vücudu ısıtmak için vücudun daha çok enerjiye ihtiyaç duyduğu sonucuna vardılar.

Luciano “Yürümeye başladığımızda bazı sabit enerji harcamaları oluyor. Sabit dinlenme halinden harekete geçerken sadece yürümeye başlamak için bile önemli miktarda oksijen tüketildiğini gördük. Bu 10 veya 30 saniye yürümemize bakılmaksızın geçerli. Bu nedenle daha kısa mesafelerde daha uzun mesafelere göre daha çok oksijen tüketiliyor” diyor.

Pazar yürüyüşü için bir sebep daha: Egzersiz, bağımlılığa karşı ilaç etkisi yapıyormuşPazar yürüyüşü için bir sebep daha: Egzersiz, bağımlılığa karşı ilaç etkisi yapıyormuş

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.