Özgür Özel’den Yargıtay’a ‘kriz taşeronu’ suçlaması
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç hakimlere ve savcılara mesaj verdi. Bakan Tunç “Hakim ve savcı milletin hizmetinde olduğunu unutmamalıdır. Millet için karar verdiğini her daim aklında bulundurmalıdır" dedi.
Türkiye Adalet Akademisi tarafından Yargıtay İsmail Rüştü Cirit Konferans Salonu’nda düzenlenen Mesleki Uygulama Yarışmaları Ödül Töreni’ne Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanı sıra Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, yargı mensupları ve hakim, savcı adayları katıldı.
Törende konuşan Tunç adaletin olduğu yerde insanın, ailenin, toplumun ve topyekun milletin güçlü olacağını belirterek “Adaletin tam anlamıyla tesisi için en gerekli şart hukuk devleti olmaktır. Hukuk devleti kararlarında iş ve işlemleri tamamıyla yargı denetimine tabi olan devlettir. Hukuk devletinin de olmazsa olmaz şartı bağımsız ve tarafsız yargıdır. Bağımsız ve tarafsız yargı için de en önemli unsur insandır. İyi işleyen bir adalet sistemi için gerekli en önemli unsur insandır” dedi.
Son 21 yılda adalet alanında fiziki şartlar ve mevzuat konusunda iyileştirmeler yapıldığını aktaran Tunç teknolojinin bütün imkanlarını yargının hizmetine sunmak için çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi.
Mevzuatın çağın gerekliliklerine uygun hale getirilmesi adına yapılan reformlardan bahseden Tunç “Sadece mevzuatın iyi olması yetmez. İyi bir mevzuat kötü bir uygulayıcının elinde kötü mevzuat haline gelebilir” diye konuştu.
Reform iradesini sürekli diri tuttuklarını belirten Tunç şunları söyledi: “Bundan sonra da milletimizin ihtiyacı olan reformlarımıza devam edeceğiz. Yargı Reformu Strateji Belgeleri ve İnsan Hakları Eylem Planları için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılı’nın belgeleri olarak hazırlıklar tamamlandığında Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaşacak ve belirlenen hedefleri teker teker gerçekleştirme gayreti içinde olacağız.”
Hakim ve savcılara mesaj gönderen Bakan Tunç sözlerini şöyle tamamladı:
“Hakimlik ve savcılık mesleği hukuku uygulayarak toplumun huzurunu amaçlayan büyük bir sorumluluğu gerektirir. Bu sorumluluğu yerine getirirken hakim ve savcı milletin hizmetinde olduğunu unutmamalıdır. Millet adına millet için karar verdiğini her daim aklında bulundurmalıdır. Her hareketinde, davranışında, kararında buna dikkat etme zorunluluğu vardır. Çünkü hakimlik ve savcılık mesleği yalnızca hukuki bilgi ve tecrübeye dayalı bir meslek değildir.”