AFAD isimlerini silmişti: TOKİ çekilişinden deprem konutu çıkan AK Partili vekiller ne dedi
İktidarın ortaya attığı yeni anayasa tartışmaları, HÜDA PAR'ın ilk dört maddeyi hedef almasıyla boyut değiştirdi. Muhalefetin tepkisinden sonra AK Parti'li Tayyar ve Metiner yeni anayasa için doğru zaman olmadığını söyledi.
Yeni anayasa için iktidar seçim sonrası atağa geçti. Daha önce de dile getirilen bu konu için yerel seçimlerden sonra görüşmeler hızlandı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Meclis’teki partilerle görüştü. AK Parti de özetle 1980 darbesiyle hazırlanan anayasanın demokratik olmadığını belirten açıklamalar yaparken Meclis’teki partilerden destek istedi. CHP lideri Özgür Özel ise önce AYM kararlarının uygulanmasını istediğini belirtmişti. Yani siyasette esen hava anayasanın daha demokratik hale getirilmesi gerektiği ama muhalefetin iktidara güvensizliği nedeniyle destek verilmeyeceği doğrultusundaydı. Tabii Cumhur İttifakı AK Parti’ye anayasa konusunda tam destek verdi. MHP Başkanlık Sistemi’ne uygun bir anayasa gerektiğini söyledi.
Bu tartışmalar sürerken AK Parti listelerinden Meclis’e dört vekil gönderen HÜDA PAR’ın ilk dört maddeyle ilgili açıklaması ipleri gerdi. Çünkü HÜDA PAR seçim dönemlerinde de muhalefetin tepkisinin odağındaydı. HÜDA PAR lideri Zekeriya Yapıcıoğlu’nun Hizbullah’a terör örgütü dememesi polemik yaratmış, tansiyonu yükseltmişti. Son olarak Yapıcıoğlu’nun dördüncü maddeyi reddetmesi yeni anayasa konusunu farklı bir noktaya taşıdı. Özel HÜDA PAR’ı muhatap almadı ama MHP lideri Devlet Bahçeli’ye seslendi “Kimler kimlerle beraber?” diye sordu. Bahçeli dört maddeyi tartışmayı açanları ‘yok hükmünde’ saydı ama HÜDA PAR’ın adını vermedi. İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu kurucu ilkelerin hedef alınmasına sert çıktı, AK Parti ise ilk dört maddenin tartışma konusu dahi olmadığını söyledi.
Şimdi de AK Parti içinden bazı isimler yeni anayasa tartışmasına girdi ve toplumun gündeminde bunların olmadığını söyledi. Önce AK Parti 24, 25 ve 26. Dönem Gaziantep Milletvekili, MKYK Üyesi Şamil Tayyar bir açıklama yaptı:
“Kamuoyu araştırma şirketlerinin gündem taramasında öne çıkan 4 sorun var:
1-Hayat Pahalılığı.
2-İşsizlik.
3-Sığınmacılar.
4-Ehliyet/Liyakat.
Yeni Anayasa talebi, ilk 20’ye bile girmiyor. Ayrıca gezdiğimiz, dolaştığımız hiçbir yerde yeni Anayasa isteğinde bulunan tek kişi görmedik. Elbette, sade, anlaşılır, kısa, öz, demokratik bir Anayasa arzumuzdur. Ne var ki toplumun öncelikleri çok farklı. Bu farklılaşmanın önemli nedeni, hayat pahalılığı gibi çözümünü istedikleri sorunlarla yeni anayasa ihtiyacı arasında bağ olmadığını düşünmeleridir. Özetle ‘Ne yapılmak isteniyor da Anayasa engeldir’ diye soruyorlar. Ben de farklı düşünmüyorum. Buradan çıkarılacak temel ders, refahı tabana yaymadan geniş kitlelerle sistemi uzlaştırmanın zorlaştığı, Anayasa tartışmalarını ‘soyut’ bulduğudur. Önce, toplumun gündemi…”
Bugün de 24.Dönem Adıyaman, 25 ve 26. Dönem İstanbul AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, Tayyar’ın sıraladığı sebeplere benzer şekilde partisine ama esasen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sosyal medya hesabından seslendi:
“Bu önerim siyasi hareketimizin lideri ve Cumhurbaşkanımız olan Reis’imizedir…. Diyeceğim ve önereceğim husus şu:
Şu an milletimizin öncelikli talepleri arasında yeni bir Anayasa talebi bulunmamaktadır. Ayrıca şu anki siyasi iklim yeni bir anayasa tartışmasını kaldıramayacak kadar kırılgan ve tehlikeli görünüyor. Ekonomik sorun çözülmeden ve AK Parti’mizin yeni dönemde kurucu ruha uygun öze dönüşü yapısal düzeyde tamamlanmadan ve kendi siyasi evimizin içi temizlenmeden yapılacak anayasa tartışmaları hem AK Parti’yi geniş kitleler nezdinde gözden düşürür hem de kendi partimiz içinde telafisi imkansız derin yarılmalara yol açar. Sürece zarar vermemek adına yeni anayasa meselesini sözünü ettiğim sorun alanları ortadan kaldırılıncaya kadar gündem dışı bırakmayı hem partimizin geleceği hem ülkemizin sosyal barışı için acil önemde görüyorum.”