Ordu’dan Mersin’e 18 yıl sonra tiyatro selamı
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman bilgisayar oyunlarını yine 'milli güvenlik problemi' olarak tanımlayarak gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi.
Dünyanın en büyük oyun platformlarından Roblox 15 milyon kullanıcısının olduğu Türkiye’de 18 gündür yasaklı. Gerekçe ‘çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması.’
Bilmeyenler için anlatalım; Roblox’ta oyuncular kendilerine birer avatar ediniyor ve oyun içinde geçerli sanal parayla alışverişten kendilerine oyunda avantaj sağlayan çeşitli gereçlere kadar pek çok şeyi edinebiliyor. Platform çocuklar için bir çeşit sanal sosyalleşme ortamı da sağlıyor. Bir yandan zaten gerçek hayatta da tanışan çocuklar oyun içinde buluşup birbirleriyle konuşabiliyor, bir yandan da Türkiye’den veya dünyanın başka yerinden gelen oyuncularla da tanışabiliyor.
Uygulamanın bazı negatif yönleri de var. Roblox özellikle kız çocukları arasında yaygın ve zaman zaman oyunun içinde ‘kılık değiştirmiş’ yetişkinler de olabiliyor. Çocukların kişisel bilgilerini elde etmeye çalışıp rahatsız edebiliyorlar veyahut ileri bir durumda ‘sanal taciz’ söz konusu olabiliyor. Platform çeşitli tedbirler alsa da bazen yetersiz kalabiliyor.
Gelinen noktada kimileri erişim engelini desteklerken, kimileri de böyle bir karardan önce çocuk psikologları, psikiyatristleri ve eğitimcilere danışılması gerektiğini söylüyor.
Konuyla ilgili son açıklama AK Parti TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman’dan geldi. Daha önce Instagram ve TikTok gibi sosyal ağlar için ‘milli güvenlik meselesi’ tanımını yapan siyasetçi bu sefer listeye başta Roblox olmak üzere oyun platformlarını da ekledi.
“Dünyada da bu çok tartışılmaktadır. Özellikle Amerika’daki okul baskınlarında, öğrencilerin oyun platformlarına üye olup oradan kendilerine kahraman olarak belirledikleri şahsiyetleri taklit etmek suretiyle arkadaşlarını katlettiğini, öğretmenlerini gözünü kırpmadan öldürdüğünü hep beraber gördük. Türkiye’de de maalesef bunun yanlış uygulamalarına zaman zaman şahit oluyoruz.
En son Eskişehir’de yaşadığımız olay, fazla söze gerek bırakmadı. Burada gerçekten dijital okuryazarlık meselesi çok önemli. Çocuklarımızın nitelikli zaman geçirmesi gerekiyor. Muhakkak ama muhakkak bu bilgisayarda geçirdikleri, oyunlarda geçirdikleri sürelerin kısıtlanması gerekiyor. Bu çok önemli, gerçekten hayati bir konu; çünkü Türkiye’de bu oyun meselesi, bir milli güvenlik sorununa dönüşmüş durumda ve bu noktada bizim gençlerimizi korumamız lazım.
Kamuoyunda şöyle bir algı var; bu açıldı, kapatıldı. Sizin aracılığınızla kamuoyuna şunu söylemek isterim; bunun açılması ya da kapatılması hiç kimsenin elinde değildir. Türkiye bağımsız bir hukuk devletidir, sosyal hukuk devletidir ve anayasayla verilmiş olan haklar ve yükümlülükler vardır. Anayasamız özellikle gençlerin korunması, ailenin korunması konusunda çok önemli maddeler içeren ve çok önemli düzenlemeler içeren bir anayasadır. Dolayısıyla burada bir platformun açılması ya da kapanması tamamen bağımsız mahkemeler yoluyla olan bir düzenlemedir. Roblox’la ilgili de bildiğiniz gibi Adana’da bir mahkemede yargıçlar karar verdi ve bu karar, şu anda da yürürlükte. Dolayısıyla başta oyun platformları olmak üzere tüm sosyal mecraların olumlu yönlerinin öne çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Güvenlik-özgürlük dengesinin doğru biçimde kullanılması ve buna uygun olarak gençlerimizin korunması, ailenin korunması, kadının korunması, şiddetin önüne geçilmesi, nefret suçlarının önüne geçilmesi, ötekileştirmenin önüne geçilmesi gerekiyor.”
Yayman çevrim içi oyun platformlarına erişim engeli getirilip getirilmeyeceğine ilişkin soru üzerine de şöyle konuştu:
“Böyle durumlarla karşılaşır mıyız bilmiyoruz; ama şunu aslında bilenler biliyor. Bu platformların faydası olduğu kadar zararlarının da olduğu ve gerçekten bizim gençlerimizi çalmak istediği, toplumu farklı bir şekilde yönlendirmek istediği çok net olarak ortada. Dediğim gibi parti olarak her türlü yasağa karşıyız, engellemeye karşıyız, sansüre karşıyız ama son tahlilde de her zaman söyledim, devletimizi de sokakta bulmadık. Devletimizin de bu ulus aşırı dijital şirketlere karşı korunması noktasında her türlü tedbiri alacağız. Hani gönül ister ki bu ağlar gerçekten kurallara uysunlar; çocuğun korunması, ailenin korunması, toplumun korunması, toplumun ruh sağlığı bakımından gerekli adımları atsınlar.”