Davutoğlu, Erdoğan ve Bahçeli’den ‘Filistin eli’ istedi
DEVA Partisi lideri Ali Babacan Gelecek Partisi ile birleşme ya da Meclis'te ortak grup oluşturma konusunda görüşmeler yaptıklarını açıkladı.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Halk TV’de katıldığı bir programda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir grup kurma çabası içinde olduklarını ve bunun için Gelecek Partisi’yle görüştüklerini duyurdu.
Bilindiği üzere Babacan ve Ahmet Davutoğlu AK Parti’de uzun yıllar bakanlık dahil üst kademede görev yapmış iki isimdi. Farklı zamanlarda benzer eleştiriler yönelterek iktidar partisiyle yollarını ayırdılar. Parti kurma çalışmaları ortaya çıktığında bunu birlikte yapacakları düşünülüyordu. Ancak anlaşamadılar ve iki farklı yapıyla yollarına devam ettiler.
İkisi de Mayıs 2023’te düzenlenen cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde CHP’yle birlikte hareket etti, ana muhalefetin listelerinden Meclis’e milletvekili gönderdiler.
Aslında Gelecek, Saadet’le ortak grup kurmuştu. Bu ortaklığın nasıl bir yöne evrileceği şimdilik belirsiz. Babacan’ın açıklamaları da şöyle:
“Bizim bir grup kurma hedefimiz var ve gayretimiz var. Ancak şunu da görmek gerekiyor. Türkiye’de toplumsal dinamiklere baktığımızda, son seçimden sonra da gittikçe yoğunlaşan hareketlenmeler var. Birincisi zamanında AK Parti’ye gönül vermiş, destek vermiş, artık sayın Erdoğan ve AK Parti’den memnun olmayan, dindar ve muhafazakar milyonlarca vatandaşımız var. Bir başka önemli dinamik, zamanında rahmetli Menderes ve Özal’ın dönemlerini hayırla yad eden, acaba merkez sağda o günlerdeki gibi yeni bir hareketlenme olur mu diye takip eden milyonlarca vatandaşımız var.
Yine Türkiye’deki mevcut siyasi düzenin tamamını reddeden yepyeni arayışlar içinde olan milyonlarca gencimiz var. Biz diyoruz ki ister AK Parti’den memnun olmayan milyonlarca dindar vatandaşımız ister merkez sağda rahmetli Menderes ve Özal dönemini hayırla yad eden, merkez sağda arayış içinde olan seçmenimiz ve gençlerimiz için artık bundan sonraki süreçte doğru adresin DEVA Partisi olduğunu hep söylüyoruz.
Şunu da biliyoruz ki şu anda Türkiye’de çok sayıda siyasi parti var. Bütün bu çabaların birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini de hep görüyoruz. Hem Meclis’te yoğun işbirliğiyle hem siyasi partilerle beraber çalışmayla yeni ve güçlü bir alternatif beraberce oluşturmanın faydalı olacağına inanıyoruz. Mesela Gelecek Partisi ile birleşme noktasında görüşme trafiğimiz var. Ya da birleşme olur, grup olur, ama bu grup orada kalmamalı, Meclis’ten başka siyasi partiden arkadaşları da dahil ederek, çok daha güçlü ve yeni bir grup oluşur mu diye bakıyoruz.”