Bakan Tunç’tan ‘yargılamalarda yapay zeka kullanılmalı’ çıkışı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "Artık iki yıl süren hakim, savcı adaylığı yerine üç yıl süren hakim ve savcı yardımcılığı olacak" dedi, amaçlarının gençlerin usta - çırak ilişkisi içinde yetişmesi olduğunu söyledi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2023-2024 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni’ne katıldı. Bu okuldan mezun olanların son dört yılda hakim ve savcılık sınavlarında ilk üçte yer aldığını ifade ederek “Bu da eğitim kalitesini gösteriyor. Bu eğitim kalitesinin giderek yükselmesinde emeği olan başta akademisyenlerimize çok teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimizi iyi yetiştiriyorlar ve iyi hukukçular yetiştiriyorlar” dedi.
Ardından son 22 yılda yargıda ve hukukta yapılan hizmetleri anlatan Bakan Tunç şunları söyledi:
”Anayasamızda yapmış olduğumuz önemli değişikliklerle hukuk devletini güçlendirdik. Gerçekleştirilen reformlarla hak arama özgürlüğünü genişlettik. Mevzuatı büyük ölçüde çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirdik. Yargı teşkilatımızın fiziki imkanlarını arttırdık, teknolojik imkanlarını artırdık.
Ben de sizler gibi 29 yıl önce hukuk fakültesinden mezun olduğum yıllarda çok daha karamsar bir tablo vardı. Adliyeler, kiralık dairelerde, köhne binalarda; merdiven altlarında yapılan duruşmalar, avukatlar perişan. O sıkıntılı günlerden bugünlere geldik. Genç hukukçularımıza şu tavsiyelerde bulunuyorum; ilk yıllar biraz zorlukla geçer, sabretmeniz gerekecek, güçlü olmanız gerekecek, dirayetli olmanız gerekecek. İlk yıllardan sonra her şey çok daha kolay olacak inşallah. Hiç şüpheniz olmasın. İlk yıllardaki direncinizi kırmadığınız zaman, sonraki yıllarda başarınız giderek artacaktır.
İster hakim olun, ister savcı, ister avukat, isterse hukuk meslekleri dışında diğer meslekler ve iletişim fakültesinden mezun olan kardeşlerimiz; ilk yılların güçlüklerinden yılmayın, sabredin ve mücadele edin. O mücadelenin sonunda da başarılı olacak olan sizlersiniz.”
‘Hakim, savcı yardımcılığı sistemine geçtik’
Hukuk fakültelerinden mezun olan savcı, hakim, avukat adaylarının bundan sonra artık hukuk mesleklerine giriş sınavıyla karşı karşıya kalacaklarını dile getiren Tunç şöyle devam etti:
“Daha nitelikli hukukçuların yetişmesi için mücadele ediyoruz. Hukuk fakültesi dekanımızın da ifade ettiği gibi hukuk fakültesi sayımız hayli fazla. Kontenjanlarımız biraz yüksek, 190 binden 120 bine kadar yükselttik başarı çıtasını. Bunu daha da yükseltmenin gayreti içerisindeyiz. Başarılı gençlerimiz hukuk fakültesini kazansınlar. O zorlu mücadelenin ardından iyi bir eğitim alsınlar ve sonrasında da bir süzgeçten geçirerek hukuk mesleklerine adım atsınlar istiyoruz. Ve bu yıldan itibaren eylül sonunda hukuk mesleklerine giriş sınavını ilk kez yapacağız.
Hakim, savcı yardımcılığı sistemine geçtik. Onun sınavını da yaptık. 1000 hakim ve savcı yardımcımız bu sene itibariyle görevlerine başlayacaklar. Artık iki yıl süren hakim-savcı adaylığı yerine üç yıl hakim ve savcı yardımcılığı olacak. Usta-çırak ilişkisi içinde tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında yetişecek olan genç hukukçularımız kürsüde daha başarılı olacak.”