Cumhurbaşkanı Erdoğan gece yarısı Adalet Bakanı ve MİT Başkanı’nı Beştepe’ye çağırdı. Toplantıda Kaplan soruşturması dahil yargı ve emniyetteki gelişmeler konuşulduğu öğrenildi. İçişleri Bakanı’nın toplantıya çağrılmaması dikkat çekti.
Ankaralı suç örgütü patronu Ayhan Bora Kaplan’la ilgili polis soruşturması ve soruşturmanın yürütülme biçimi siyasetin zirvesinin başlıca konusu haline geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dün sabah partisinin grup toplantısında bu soruşturmada yaşanan skandalları ‘Darbe girişimi, komplo’ olarak nitelemesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da gece geç saatlerde Beştepe’de Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile toplantı yaptı, soruşturmaya ve iddialara ilişkin birinci elden bilgi aldı. Toplantıya İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın çağrılmaması dikkat çekti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bu göreve geçen yıl Haziran ayında atanmış, görevi Süleyman Soylu’dan devralmıştı. Atamadan kısa süre sonra Yerlikaya özellikle polis teşkilatında önemli değişiklikler yaptı. Yerlikaya’nın atamaları o dönemde ‘Poliste Süleyman Soylu ekibi tasfiye ediliyor’ diye yorumlandı.
Yerlikaya’nın değiştirdiği il emniyet müdürlerinden biri Ankara Emniyet Müdürüydü. Yerlikaya bu göreve bir süredir geri görevlerde tutulan Engin Dinç’i getirdi. Dinç de Ankara Emniyet Müdürü olur olmaz kendi alt kadrosunu oluşturdu.
Bu yeni kadro ilk büyük operasyonu Ayhan Bora Kaplan adlı Ankara merkezli bir suç örgütü patronuna yaptı. Kaplan yurtdışına çıkmak üzere Esenboğa Havaalanı’na doğru giderken yolda durdurulup ters kelepçeyle gözaltına alındı, bu gözaltı görüntüleri de sosyal medyadan kamuoyuna servis edildi.
Ayhan Bora Kaplan bir süredir Ankara’yı kasıp kavuran ve sanki suç işleme özgürlüğü varmış gibi hareket eden bir suç örgütü patronuydu. Çokça konuşulan iddia Ankara polisiyle ve hatta doğrudan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bağlantılı olduğu ve korunup kollandığıydı. O yüzden Kaplan’ın gözaltına alınmasıyla ilgili görüntülerin sosyal medyadan servis edilmesi hemen ‘Soylu’ya mesaj’ diye nitelendi, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da buna tepki veren bir açıklama yaptı.
Ancak son haftalarda bu suç soruşturması bir dizi skandalla birlikte anılıyor. Açılan davanın iki numaralı şüphelisi Serdar Sertçelik cinayetle suçlanıyor olmasına rağmen davada aynı zamanda gizli tanıktı ve tutuklu değil ev hapsindeydi. Sertçelik ev hapsi kurallarına uymuyor, sık sık evinden çıkıyor, Ankara’nın gece hayatında kendini gösteriyordu.
20 Kasım 2023 gecesi sosyal medya fenomeni olan kız arkadaşı Ece Ronay ile Ankara gecelerindeydi ve ikili gecenin sonunda gittikleri bir işkembecide silahlı saldırıya uğradı, Ayhan Bora Kaplan’a ait bir gece kulübünde güvenlik görevlisi olarak çalışan bir kişi Serdar Sertçelik’i bacaklarından vurdu.
Bu saldırıdan sonra Sertçelik 27 Kasım günü sırra kadem bastı, bir süre sonra iki ayağı da alçılı olduğu halde Bodrum üstünden Yunanistan’ın Kos adasına kaçtığı anlaşıldı. İşte o Serdar Sertçelik iki hafta önce sosyal medya üstünden bir dizi ifşaatta bulundu ve skandal saklanamayacak şekilde ortaya çıktı.
Sertçelik, Ayhan Bora Kaplan gözaltına alındığında KKTC’deydi ve Ankara polisine ulaşıp hakkındaki suçlamalardan kurtulma karşılığında itirafçı olmak istediğini söyledi. Ankara polisi de onunla önce telefonla irtibat kurdu, vereceği bilgileri öğrenmek istedi, ardından Sertçelik Ankara’ya getirildi.
İşte Sertçelik’in iki hafta önce paylaştığı ses kayıtları Ankara Emniyetinden üç üst düzey görevlinin kendisiyle olan telefon konuşmalarından. Bu konuşmalarda eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın adının Sertçelik’in ifadelerine girip girmemesi tartışılıyor. Polisler Sertçelik’e telkinde bulunuyor gibi duruyor.
Sertçelik ayrıca polislerin kendisinden Ak Parti’den bir dizi ismin daha ifadelere girmesini istediğini öne sürdü. Ancak mahkemeye de sunulan 19 sayfalık itiraflarında bu isimler geçmiyor.
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasının ucunun hükümete uzanması veya uzatılmak istenmesi ciddi tepki çekti. Önce iktidara yakın Sabah ve Hürriyet gazetelerinde bunun 17-25 Aralık 2013’teki gibi ‘hükümete darbe’ denebilecek bir komplo girişimi olduğu söylendi.
İddialar üzerine İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya hemen o üç polis müdürünü açığa aldı ve haklarında soruşturma açıp mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. Müfettişler polislerin ifadesini aldı, teftiş yürütüyor, ama bu arada önemli bir gelişme daha oldu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı teftişin bitmesini beklemeden üç polis hakkında soruşturma başlattı, önceki gün de polislerin evlerinde arama yapıldı. Savcılık soruşturmayı TCK 316’ya, yani ‘hükümete karşı isyan’ maddesine dayanarak yürütüyor.
Polislerin evinde yapılan aramanın ardından dün sabah MHP lideri Devlet Bahçeli de oldukça sert bir açıklamayla devreye girdi, olanları ‘hükümete karşı darbe girişimi, komplo’ diye suçladı.
İşte bu gelişmelerin ardından dün akşam da Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayında önemli bir toplantı oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan toplantıya Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ı davet etti, ama İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı çağırmadı.
Kaplan soruşturmasını yürüten ve bugün açığa alınan üç polis müdürü için ayrıca Ayhan Bora Kaplan’ın avukatından rüşvet aldıklarına dair de bir iddia var ve gelen haberlere göre bu üç polis bir süredir MİT tarafından izleniyordu, rüşvet iddiası MİT’in o izlemelerine dayanıyor.
Ali Yerlikaya’nın toplantıya çağrılmaması ayrıca anlamlı; çünkü Ayhan Bora Kaplan operasyonunun siyasi hassasiyeti nedeniyle bizzat İçişleri Bakanı tarafından da yakından izlendiği bugüne kadar çok yazıldı çizildi.