Gelecek Partisi'yle birleşme görüşmeleriyle ilgili DEVA lideri Babacan "Şu an rafta duruyor ama her an inebilir" dedi. Davutoğlu ise "Birbirine benzeyen partiler birleşmeli" görüşünde.
2023 seçimlerinde CHP listelerinden adaylarını gösteren DEVA Partisi 15, Gelecek Partisi ise 10, Saadet Partisi 10 ve Demokrat Partisi 3 milletvekili çıkardı. Seçimlerden sonra Gelecek Partisi ve DEVA Partisi Meclis’te ortak grup kurmak için görüşmeler yürüttü, ancak grup görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine Gelecek Partisi, Saadet Partisi çatısı altında Meclis’te altıncı grubu kurdu.
CHP’nin birinci parti olduğu 31 Mart seçimlerinde ise bu partiler varlık gösteremedi. O zamana kadar Gelecek Partisi ile ittifak, birleşme, grup kurmaya uzak duran DEVA Partisi daha sonra bu konudaki politikasını değiştirdi. Şimdiyse konunun Gelecek Partisi’nde heyecan yaratmadığı görülüyor. Çünkü Gelecek Partisi zaten Saadet Partisi’yle TBMM’de grup kurmuş durumda. Yani parti tamamen birleşmeden yana. Yine de Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu her türlü formüle sıcak bakan bir isim.
Davutoğlu geçtiğimiz hafta ”Onların parti kurullarında birleşme gündemi olmaksızın bir grup kurma yönünde bir karar çıkmış, saygı duyarım. Ben birleşmeyi tercih ederim çünkü organik olarak Türkiye’nin şu anda kaybedecek vakti yok, bir an önce birleşilmesi lazım” dedi.
Görüşmeler şimdilik sonuçsuz kalmış görünürken dün iki partinin de lideri TBMM’nin yeni yasama yılı açılışı sonrası düzenlenen resepsiyonda soruları yanıtladı.
DEVA Partisi lideri Ali Babacan birleşme görüşmelerine ilişkin “Şu anda rafta duruyor ama her an raftan inebilir. Gelecek Partisi’nden arkadaşlarımız, çok sevdiğimiz arkadaşlarımız. Yıllarca beraber emek harcadığımız arkadaşlarımız. Dolayısıyla birlikte olma arzusu var. Bugün olmazsa yarın olur, bakarız” dedi.
Babacan, Meclis’te Demokrat Parti ile ortak grup kurulması sürecine ilişkin ise şunları söyledi: “O formül Demokrat Partili bazı arkadaşlar tarafından dillendirildi. Anlıyoruz ki parti genel merkezlerinde bu konuyla ilgili henüz bir değerlendirme yapılmamış. Biz şu anda bütün partiler ile iletişim halindeyiz. Milletvekillerimiz iletişimi kuruyor. Önemli olan şu; Türkiye için daha geniş bir birliktelik, beraberlik… Türkiye’yi iki kutuplu bir siyasete hapsetmeyen bir çıkış kapsını biz önemli görüyoruz. Geçenlerde biz Yeniden Refah Partisi’ni de ziyaret ettik. Birçok siyasi parti ile iletişim halindeyiz. Bizim amacımız; Türkiye’yi iki kutup arasına sıkıştırmayacak, nefes aldıracak bir yol. Bunun da geniş bir birlik, beraberlik ile olabileceğini düşünüyoruz. Onun için temaslarımız devam ediyor.”
Davutoğlu’nun ‘birleşme’ gündemine ilişkin sorulara cevabı ise şöyle oldu: “Netleşmesini çok istedik. İyi niyetle de Sayın Babacan’la görüştük ama kendisi kamuoyuna birleşme dediği için birleşme odaklı bir görüşme yaptık biz. Bizim grubumuz var zaten şu anda, o grup devam ederken yeni bir grup çalışması çok uygun değil ama birleşme… Çatı gruba da hazırız ama bizim şu anda grubumuz olan Saadet Partisi’yle ve diğer partilerle konuşulması lazım. Biz her formüle açığız ama DEVA ile olması gereken birleşmedir. Birinci önceliğimiz oydu. O konuda DEVA Partisi, ‘birleşmedense grup’ deyince DEVA Partisi’nin kongresini bekleme kararı aldık. Sonrasında bakacağız. Siyasette hiçbir süreç bitmez. Çok sayıda parti aynı damarda siyaset yapıyor. Benim kanaatim, Türkiye’de siyasi dengenin yerine oturması için birbirine benzeyen partilerin birleşmesi lazım. O bakımdan DEVA Partisi’nden bize böyle bir görüşme talebi geldiğinde son derece önemli olarak değerlendirdik. Sayın Babacan’ın birleşme teklifine de kamuoyu önünde de destek verdim. Benzer şekilde Saadet’le Yeniden Refah’ın da birleşmesi iyi olur. Benzer, milliyetçi eksendeki partilerin birleşmesi, birbirine yakın partilerin birleşip sonra Türkiye’de üçüncü bir alternatife ihtiyaç var…”