CHP, asgari ücret ve emekliye zam istedi, Mehmet Şimşek ‘Olmaz’ dedi

CHP’nin ekonomi kurmayları bakan Şimşek ile yaptıkları toplantının ardından ‘öneriler sunduk ama değişim iradesi görmedik’ açıklaması yaptı. Ak Parti’den ‘herkes öneri getirebilir' cevabı geldi. CHP ise ‘geçinemiyoruz’ mitingine hazırlanıyor.

Ekonomi 24 Haziran 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Maliye Bakanı Şimşek görüşmenin ardından Karatepe'yi aracına kadar uğurladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in karşılıklı ziyaretleriyle başlayan ‘siyasette yumuşama’, ‘normalleşme’ gibi isimler verilen ılımlı süreç CHP’nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesiyle devam etti ancak görüşmeden iki taraf da çok memnun olmadı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek CHP’nin “gölge ekonomi bakanı” olarak tanımlanan Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe ve CHP’nin ekonomi kurmaylarıyla makamında bir araya geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki görüşme basına kapalı yapıldı. Yaklaşık 4,5 saat süren görüşmenin ardından Bakan Şimşek, Karatepe’yi aracına kadar uğurladı.

Görüşmeye ilişkin karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in CHP Genel Merkezi’nde yaptığı zirvede alınmıştı. Yalçın Karatepe görüşmeden sonra CHP Genel Merkezi’nde açıklama yaptı. CHP’li Karatepe’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

CHP dört başlıkta sunduğu önerileri açıkladı

“Dört ana başlıkta önerilerimizi sunduk. Asgari ücret ve emekliye zam talebimizi ilettik. Asgari ücrete zam yapılmamasını şiddetle reddediyoruz. Emekli aylıklarında artışın da zorunlu olduğunu ilettik. Yasadan gelen artışın yeterli olmadığını ve bunun üzerinde ilave bir artış yapılması gerektiğini söyledik. Tarımın bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu ilettik. Çiftçilere yeterli desteğin verilmesi gerektiğini ilettik.

Vergide adaletin sağlanması konusundaki görüşlerimizi de paylaştık. Ödenen verginin ekonomik güçle ilişkili olmadığını ifade ettik. Gelir vergisi dilimleri belirlenirken asgari ücret düşülerek belirlenmiyor. Ocak maaşı ile aralık maaşı arasındaki fark olduğunu ifade ettik. Vergi dilimi belirlenmesinde asgari ücret düşülmesinden sonraki kısmın dikkate alınmasını ifade ettik.

Emekli bir vatandaş maaşı yetmediği için ek hesaptan aylık para çekiyor, yüzde 5 faiz ödüyor, yüzde 30’u kadar da vergi ödüyor. Bu kadar vergi yükü yüklenmesinin kabul edilebilir olmadığını, bunun sıfırlanması gerektiğini ifade ettim. Kredi kartları ve KMH’lardaki faizi oranlarının makul seviyelere indirilmesini talep ettim.”

‘TÜİK’ güvenebilme formülü’ de konuşuldu

“TÜİK’in açıkladığı verilere ilişkin eleştirilerimiz olduğunu ifade ettik. Verilerin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledim. TÜFE endeksinde yer alan 406 maddenin fiyatlarının yayınlanmadığını biliyoruz. TÜİK verilerine olan şüphenin kalkmasını istiyorsanız bağımsız hakem kurulu gibi bir heyet oluşturun, verileri şeffaf bir şekilde incelesin.”

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karatepe asgari ücret ve emekli zammına ilişkin soruyu “Asgari ücretin artırılacağı konusunda bir izlenim edinmedim. Bunun zorunluluk olduğunu ifade ettim. Emekli zammında artışın enflasyon oranıyla sınırlı kalmaması gerektiğini ifade ettim. Bakan dinledi, biz de takipçisi olacağız” diye yanıtladı.

Karatepe’nin şu sözleri CHP açısından toplantının nasıl değerlendirildiğini özetledi:

“Asgari ücrete ve emekliye zam talebimizi ilettik ama görüşme sonunda bir değişim iradesi göremedik. Faturayı vatandaşa çıkarmakta ısrarlılar.”

Öneriler listesi böyle oluşturulmuştu

CHP tarafı görüşmede asgari ücret ile emekli maaşlarının artırılması ve TÜİK’in enflasyon hesaplamalarında daha şeffaf olması başta olmak üzere çeşitli talep ve önerileri Şimşek’e ileteceklerini söylemişti. CHP ayrıca gelir dağılımındaki bozulmayı tersine çevirmek için önerilerini aktaracaklarını da belirtmişti.

CHP’nin ele alacağı diğer konular ve iletilecek talepler arasında Kamu-Özel İşbirliği (PPP) sözleşmeleri ve bunların kamu yararı ortaya çıkaracak şekilde güncellenmesi, kamu ihalelerine müdahale imkanı veren kanun değişikliklerinin kaldırılması, dolaylı vergilerin toplam vergilerde yüzde 65’e varan payının azaltılması ve Türkiye Varlık Fonu’nun Sayıştay denetimine imkan verecek şekilde bütçe kapsamına alınması yer alıyordu.

CHP Sözcüsü: İktidar duruma uygun davranmıyor

Karatepe’nin ardından hem CHP hem Ak Parti sözcülerinden de toplantıya ilişkin açıklamalar geldi.

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel partisinin MYK’sı sürerken ekonomi ağırlıklı bir basın toplantısı yaptı.

“Diyanet İşleri Başkanlığı 2024 yılının ilk beş ayında 39 milyar lira para harcadı. Basında çıkan haberlere göre bu paranın büyük bir kısmı lüks makam araçlarına ve beş yıldızlı otellerde yapılan toplantılara harcanmış. Yani Diyanet beş ayda 2 milyon 312 bin asgari ücretlinin maaşına eşit bir harcama yaptı” diyen Yücel ekonominin tepe taklak gittiğini ancak iktidarın ısrarla her şey güllük gülistanlık gibi davrandığını söyledi. Yücel’in değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir yıldır görevde. Göreve geldiği günden bu yana çalışanların kazanılmış haklarına göz dikmek dışında ekonomiyi düze çıkaracak, halka rahat bir nefes aldıracak tek bir adım dahi atmadı. Sarayın ‘itibardan tasarruf olmaz’ anlayışıyla yaptığı hesapsız harcamalara ses çıkarılmadı. Neyin itibarı arkadaşlar? Senin vatandaşın aç. Senin emeklin hayatta kalma mücadelesi veriyor. Senin gençlerin gelecekten umutsuz. Senin 9 buçuk milyon işsizin var. Sen itibar sahibi olacaksın diye, gösteriş yapacaksın diye, 85 milyonun hakkıyla, tüyü bitmemiş yetimin hakkıyla hava atacaksın diye, benim vatandaşım açlık, yokluk, yoksulluk çekecek öyle mi? Yok öyle. Bu düzen değişecek.”

Çelik: Ekonomi yönetimimiz ne yaptığını biliyor

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de partisinin MYK’sının ardından açıklama yaptı.

Şimşek’le görüşen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe’nin “Dört taleple gittik, dört saatin sonunda değişim iradesi görmedik” sözlerine değinen Çelik “Bir şey gündeme getiriliyor muhalefet tarafından, zaten gündemde olup da yapılırsa biz getirdik de yapıldı oluyor. Bugünkü görüşmede Mehmet Şimşek Bey basına verilen konularda hükümet olarak ne yaptığımızı dünya örnekleriyle paylaşmış oldu. Onlar öneri getirdik çok kabul görmedi diye açıklama yapmış. Herkes öneri getirebilir. Ekonomi yönetimimiz ne yaptığını biliyor öngördükleri takvim kusursuz bir şekilde işliyor” dedi.

Çelik toplantıyı şu ifadelerle değerlendirdi:

“Orta vadeli program kapsamında vergi adaleti için çeşitli konular görüşülüyor. Sosyal medyada sızan açıklamalar spekülatiftir. Vergi adaleti için yapılan çalışmalardır bunlar. Taslakta uygun görülen görülmeyen her şey yazılır. Şuraya da buraya da vergi gelecek açıklamaları spekülatiftir. Resmi olarak açıklanmamış spekülasyonlara itibar edilmemeli. Vergide adalet hedeflenirken uzman gözü ile değerlendirmeler yapılacak. Ekonomi yönetimimiz net şeffaf, sıkıntıları giderecek program uyguluyor. Cumhurbaşkanımızın desteği yüksektir. Mehmet Şimşek beyin ifadeleri takip edilmesi önemli.

Öz güvenli bir hükümete sahibiz. Burada gündeme getirilen konular hükümetin zaten bildiği bakanlığın üstünde çalıştığı konular. Bir şey gündeme getiriliyor muhalefet tarafından, zaten gündemde olup da yapılırsa biz getirdik de yapıldı oluyor. Bugünkü görüşmede Mehmet Şimşek Bey basına verilen konularda hükümet olarak ne yaptığımızı dünya örnekleriyle paylaşmış oldu. Onlar öneri getirdik çok kabul görmedi diye açıklama yapmışlar. Herkes öneri getirebilir. Ekonomi yönetimimiz ne yaptığını biliyor öngördükleri takvim kusursuz bir şekilde işliyor. Mehmet Bey talep üzerine ekonomi vizyonumuzu paylaşmış oldu.”

Yurtdışı çıkış harcı konusu: Taslak düzeyinde

Çelik yurtdışı çıkış harcıyla ilgili olarak ise konunun “taslak” düzeyinde olduğunu belirterek “Bu konu da gündem oldu. Konuşulan her şey taslak düzeyinde yazılır ama son karar verilene kadar. Son kararın verileceği toplantı yapılmadı. Bu taslakta alternatifler vardır. Biri sızar ve spekülasyon konusu olur. O toplantılarda netice açıklanana kadar bunların spekülasyondan ibaret olduğunu ifade edeyim” dedi.

Şimşek enflasyonun düşeceğinden umutlu: Güçlü bir dezenflasyonun eşiğindeyizŞimşek enflasyonun düşeceğinden umutlu: Güçlü bir dezenflasyonun eşiğindeyiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.