CHP, sokak hayvanları için AYM yolunda: Yasaya 180 sayfalık itiraz dilekçesi

Sokak hayvanlarının öldürülmesinin yolunu açan yasa Meclis'ten geçti ama muhalefetin tepkisi sürüyor. CHP lideri Özel sözkonusu yasanın iptali için 180 sayfalık itiraz dilekçesiyle AYM'ye başvuracaklarını duyurdu.

Siyaset 10 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Özgür Özel.

AK Parti’nin sokak köpeklerinin öldürülmesini önünü açan yasa teklifi Meclis’ten geçti. Kamuoyu ayalta çünkü sürekli köpek ölümleri haber geliyor ve vatandaşlar bunun hem yaşam hakkı ihlali olduğunu söylüyor hem de yasanın bu duruma yol açacağını sürekli söylüyordu. Korkulan da olmaya devam ediyor. Önce Niğde’de sonra Altındağ’da köpekler öldürüldü.

Peki o madde neydi? Sözkonusu 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” yasasının beşinci maddesinde sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolu açılmıştı. Yasa henüz Meclis’e gelmeden önce basına yansıyan taslak metin de tepkilerin odağındaydı. Uyutma adı altında bir ay içinde sahiplendirilmeyen köpeklerin öldürülmesi kamuoyunun vicdanını yaralamıştı. Ama AK Parti’li yetkililer sadece saldırgan olan köpeklerin öldürüleceğini savunmuştu. Bu muğlak ifade tepkileri dindirmemişti ama yeni bir düzenlemeyle yasa yine de Meclis’ten geçmişti.

Köpeklerin öldürülmesinin yolunu açan beşinci madde şu şekilde düzenlenmişti:

“Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.”

Peki 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrası neydi? Buna göre gerekli görülmesi durumunda hayvanlara veteriner hekimler ötenazi yapılmasına karar verilebiliyor.

CHP lideri Özgür Özel, Altındağ’daki 11 köpeğin öldürülmesinin ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak tepki çeken yasa için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını duyurdu. Özel partinin hukuk biriminin 180 sayfalık itiraz dilekçesi hazırladığını belirtti ve şunları söyledi:

“Tüm itirazlara ve mücadeleye rağmen katliam yasası Meclis’ten geçmişti. Hukukçularımız ve grubumuz 180 sayfalık çok kapsamlı itiraz dilekçemize son şeklini veriyor. Anayasa Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma talebimizi de içeren başvurumuzu bu hafta yapacağız. AYM’nin hızla iptal kararı vereceğine inanıyorum. O tarihe kadar tüm siyasi partilerden belediye başkanlarını bu yasanın katliamla ilgili hükümlerini uygulamamaya davet ediyorum. Aksi, vicdanen olduğu kadar hukuken de sorumluluk doğuracaktır.”

Altındağ’daki barınak etrafında köpek katliamı: Altı kişi gözaltında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.