Bahçeli’nin hedefinde CHP’li belediyeler var: Mutlaka el değiştirmeli
Meclis'te Bekir Bozdağ'ın Meclis Başkanı olduğu sırada kararın okunmasıyla Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesinin yankıları sürüyor. CHP ve TİP kararın iptali için AYM'ye başvurdu.
Yargıtay, 14 Mayıs seçiminde TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Gezi Davası yargılamasını durdurmamış, Temmuz ayı başında onunla ilgili 18 yıllık mahkumiyet hükmünü kesinleştiren kararını vermişti. AYM de bu kararın hak ihlali olduğuna hükmetmişti ama Yargıtay o hükümde imzası bulunan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Atalay’ın başvurusu üzerine AYM bir kez daha hak ihlali kararı verdi ancak bu da uygulanmadı ve Can Atalay Meclis’teki yerini alamadı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise Can Atalay hakkında temmuz ayında alınan Yargıtay kararını Meclis Başkanlık kürsüsünden okutmayarak Anayasa Mahkemesi gibi düşündüğü izlenimini veriyordu ama bu izlenim 30 Ocak’ta değişti. Meclis’te Can Atalay hakkındaki karar okundu ve vekilliği düşürüldü. Kararı okuyan AK Parti’li Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ’dı. Kurtulmuş ise o sırada Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret ediyordu. Kurtulmuş kendisine yönelik eleştirilere “Yurt dışında bulunmamın meclisteki oturumla ilişkilendirilmesin fevkalade yanlış, fevkalade yersiz ve fevkalade haksız olduğunu ifade etmek isterim. Mecliste ben Türkiye’de olsaydım bile TBMM Başkanı’nın meclisin hangi oturumlarına başkanlık yapacağı teamül gereği belidir. Ben burada olsaydım bile o hafta nöbetçi olan Grup Başkanı, Meclis Başkan Vekilimiz Sayın Bekir Bozdağ, meclis kürsüsüne çıkacak ve o mahkeme kararını okuyacaktı” diyerek cevap verdi.
Yaşananlar sonrası hem CHP hem de TİP AYM’nin yolunu tuttu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın sabah saatlerinde partisinin başvurusunu ilettikten sonra AYM önünde açıklama yaparak “Milletvekilliğinin düşürülebilmesi için kesin hüküm gereklidir. Oysa Şerafettin Can Atalay hakkında verilmiş kesin bir hüküm yoktur” dedi. “Meclis iç tüzüğünün eylemli olarak ihlal edilmesi sonucu oluşan Parlamento kararının da Anayasa’ya aykırı olduğu açıktır” diyen Günaydın, Parlamento kararının iptal edilmesini ve yürütmesinin durdurulmasını talep ettiklerini söyledi.
Kararın Meclis’te okunduğu gün 10Haber’e konuşan Atalay’ın avukatlarından Özgür Urfa, AYM yolunun açık olduğunu ve başvuracaklarını söylemişti.