Bahçeli’den AYM’ye HDP tepkisi: Davacı olacağız
DEM Parti ‘çözüm süreci' tartışmalarıyla ilgili en kapsamlı açıklamasını yaptı. Açıklamada Bahçeli’nin önerisine destek verilirken “geçmişteki ‘teslim alma’ söylemleri” eleştirildi.
Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) lideri Devlet Bahçeli’nin yeni yasama yılının ikinci grup toplantısında yaptığı çıkışın yankıları sürüyor. Bahçeli “terörün bitmesi için” terör örgütü PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın Meclis’e gelip kürsüden örgütü lağvettiğini açıklamasını istedi, bunun karşılığında umut hakkı kapsamında cezaevinden koşullu salıverilmesinin önünü açacak düzenlemelerin yapılabileceğini söyledi. Bu öneri Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da destek gördü. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) konuyla ilgili en kapsamlı açıklamasını bugün yaptı.
DEM Parti 21-22 Ekim 2024’te Ankara’da bir araya gelen Parti Meclisi’nin sonuç bildirgesini yayımladı. “Barış” ve “çözüm” için Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılmasının ilk ve en önemli adım olduğu belirtildi. Öcalan’ın “Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim” ifadelerinin hatırlatıldığı bildirgede “Fiziki özgürlüğü öncelikli olmak üzere sağlık, güvenlik ve özgür çalışma koşullarının sağlanması bu belirleyici misyonunu yerine getirebilmesi ve toplumsal barışa gidecek yolun açılabilmesi için hayati önemdedir. Müzakere ve diyalog zemini ancak özgür ve eşit koşullar altında kurulursa sahici, kalıcı ve kapsayıcı olabilecektir” dendi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Öcalan için yaptığı çağrının “Kürt sorunu başta olmak üzere siyasal, iktisadi ve toplumsal sorunların müzakere ve diyalog zemininde ele alınması açısından önemli görüldüğü” ifade edilen bildirgede “Partimiz, normalleşme söylemlerinin halklarımıza karşı mevcut sorunların perdelenmesi amacıyla kullanılmasına izin vermeyecektir” uyarısı yer aldı.
Bildirgede “Çözüm tartışmalarının yeniden gündeme gelmesi olumludur; ancak geçmişteki ‘teslim alma’ söylemlerinin yeniden dillendirilmesinin siyasal, tarihsel ve toplumsal bir sorun olan Kürt sorunu ve Türkiye’nin sorunlarının çözümüne katkı sunmayacağı açıktır” dendi.
“Asıl çözüm iktidardan bekleyerek değil Türkiye’nin tüm kesimleri ile halklarının katıldığı örgütlü bir sürecin inşa edilmesiyle mümkün” denen bildirge şöyle sonlandı:
“DEM Parti olarak adil, demokratik ve halkların eşitliğini esas alan bir çözümden yanayız; barışı, demokratik bir anayasayı, özgürlüğü ve demokratik cumhuriyeti savunuyoruz. Bu temelde Türkiye’de bir çözüm olacaksa toplumun barış ve demokrasi talebi etrafında örgütlenmesi, tüm dinamikleriyle harekete geçmesi, sürece dahil olması ve inisiyatif alması elzemdir.”
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin (ESP) TMOOB İnşaat Mühendisleri Odası’nda yapılan 4. Olağan Genel Kongresi’ne katıldı. Kongreden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakırhan, son dönemde yeniden gündeme gelen ‘çözüm süreci’ tartışmalarına ve beraberinde yaşanan gelişmelere değindi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili sessiz kalışı sorulan Bakırhan, “Bence bu tartışmalar artık bir yere evrilmeli. Bu süreç olacak mı olmayacak mı? Türkiye’deki insanlar da merak ediyor. Cumhurbaşkanı da artık konuşmalı. Bu meselenin çözümde en önemli merkezlerinden birisidir iktidar partisi. Umarım yakın zamanda meseleye ilişkin bir şey derler ama hepsinden önemlisi artık Kürt meselesinin bir biçimde demokratik yol ve yöntemlerle diyalog ve müzakere ile çözülmesi büyük bir görev, sorumluluktur hepimizin üzerinde. Bu mesele çözülmediği için ekonomi, siyaset tarafta ciddi bir çürüme var. Umarım AK Parti de Cumhurbaşkanı da meseleye ilişkin pozitif, olumlu şu ana kadar uygulanan yöntemler dışında demokratik yol ve yöntemlerle çözümü esas alan bir duruş ortaya koyar” ifadelerini kullandı.