İYİ Parti’de iki istifa daha
Müsavat Dervişoğlu genel başkan seçilmesinin ardından İYİ Parti grup toplantısında ilk kez konuştu. Sinan Ateş iddianamesine tepki gösteren Dervişoğlu “16 ay süren bir soruşturmanın neticesi 146 sayfalık bir hatır senedi” dedi.
İYİ Parti’nin yeni genel başkanı Müsavat Dervişoğlu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ilk grup toplantısını yaptı. 27 Nisandaki kurultayda rakibi olan Koray Aydın’a “ağabeyim” ve Mehmet Tolga Akalın’a “kardeşim” diyen Dervişoğlu İYİ Parti’den ayrılanlara da çağrı yaptı:
“Yedi yıllık siyasi hareketimizin içinde büyük mücadeleler vermiş, şu ya da bu sebeple partimizle yollarını ayırmış ama bizlerle olan gönül ve ülkü bağını asla kaybetmemiş dava ve yol arkadaşlarıma sesleniyorum: İYİ Parti dün olduğu gibi bugün de sizindir. Gelin tüm yaraları birbirimize sarılarak saralım, küskünlükleri sonlandıralım. Sadece kapılarımız değil, gönüllerimiz ve kollarımız da ardına kadar açıktır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için yeni anayasa gündemi dayatıldığını söyleyen Dervişoğlu “Hukuksuz, adaletsiz, ekmeksiz bir millete ‘Yeni anayasa’ demek ancak abesle iştigaldir. ‘Ekmek bulamıyorsanız anayasa yiyin’ demektir” diye konuştu.
İktidarın Anayasa’ya uymadığını vurgulayan Dervişoğlu “İYİ Parti figüran olmayacak” derken CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Erdoğan’ın görüşmesine de gönderme yaptı:
“Anayasa değişiklik çalışmalarına ilişkin kim kiminle nerede ne görüşmesi yaparsa yapsın, ister ziyaret ister iade-i ziyaret fark etmez, amaçları isterse de ticaret olsun, İYİ Parti gerekirse tek başına, yeni bir ‘Erdoğan Anayasasına’ karşı sonuna kadar mücadele verecektir. Tek adam rejimini tahkim edecek hiçbir anayasa değişikliği teklifini konuşmaya değer dahi bulmayız. Parlamenter sistemin önünü açacak düzenlemelere bakışımız da bellidir.”
30 Aralık 2022’de Ankara’da suikastla öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in iddianamesine ilişkin de Dervişoğlu şunları söyledi:
“En basit yargı kararlarının dahi iktidar sahiplerince yönlendirildiği bir ülkedeyiz. Adaletin tesis edilmesi için alenen siyasi pazarlıklar dönüyor. Siyasi pazarlıklardan önce sosyal medyada nabız ölçülüyor. Bu sözde iddianame hiçbir iddianın araştırılmadığı, cinayetin neden işlendiğinin bile sorgulanmadığı, bilirkişi raporundaki hiçbir hususa yer verilmediği, tanıkların ve şüphelilerin beyanlarının sorulan sorular bağlamında ayıklandığı, hatta acılı eşi Ayşe Ateş’in ifadesine dahi yer verilmediği hukuk tarihine kara bir leke olarak kazınacaktır. Bu bir iddianame değil hukuk tarihimizin adeta çamur belgesidir.”
Dervişoğlu “16 ay süren bir soruşturmanın neticesi 146 sayfalık bir hatır senedi. İddianame değil hukuk tarihimizin çamur belgesi. Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun!” diye konuştu.