DEVA’dan önerilere ret: Gelecek ve Saadet’ten yeni grup formülü

CHP listelerinden Meclis’e giren DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nin grup kurma çalışmaları olumsuz sonuçlandı. DEVA Partili Ekmen, “15 vekilimiz ile parlamentonun hakkını vereceğiz” dedi. Saadet ve Gelecek Partisi ise mevcut partilerden biriyle grup kuracak.

Siyaset 26 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasında süren Meclis Grubu kurma çalışmaları seçim sonuçlarının açıklandığı gündem bu yana devam ediyordu. DEVA Partisi yaptığı açıklamayla tartışılan iki modelin de kendileri açısından uygun olmadığını açıkladı ve sunulan tekliflere ‘olumsuz’ yanıt verdiğini duyurdu.

Açıklamada Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi ile DEVA Partisi’nin birleşmesiyle ilgili DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’a bir model önerisi sunduğu ifade edilerek “Önerilen birleşme modeli, parti yönetiminde çift başlılık ve mesaj karmaşasına yol açacağı ve sürdürülebilir olmayacağı gerekçeleriyle uygun bulunmamıştır” denildi.

DEVA, Gelecek ve Saadet, çatı partisi kurma hazırlığındaDEVA, Gelecek ve Saadet, çatı partisi kurma hazırlığında

Üç partinin kendi tüzel kişiliklerini korurken belli sayıda milletvekili vererek yeni bir çatı parti kurmak suretiyle ortak grup oluşturma modeline ilişkinse “Yetkili kurullarımızda yapılan görüşmelerde, mecliste grup kurmanın önemli olacağı vurgulanmış, ancak söz konusu modelin vatandaşlarımızca doğal karşılanmayacağı, zihin karmaşasına yol açacağı, yönetişim sorunları çıkaracağı ve partilerin kendi öz kimliklerinin gelişimini engelleyeceği yönündeki görüşler ağırlık kazanmıştır” değerlendirmesi yapıldı.

DEVA Partisi, önümüzdeki dönemde farklı seçenekleri görüşmeye ve değerlendirmeye hazır olduğunu kaydetti.

Üç partinin bundan sonraki yol haritalarını ve masadaki formülleri partilerin yetkililerine sorduk. DEVA Partisi bir sürpriz olmazsa Meclis’te kendi logosuyla, 15 milletvekiliyle devam edecek. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi ise grup kurmaya çok yakın. Grup mevcut partilerden biri üzerinden oluşturulacak.

DEVA Partisi: 15 milletvekili ile parlamentonun hakkını vereceğiz

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen 10Haber’e yaptığı açıklamada, “Birleşmenin doğal olması gerektiğini düşünüyoruz. Türk seçmeninin dönüşümlü genel başkanlık, eş genel başkanlık sistemlerine yakın durmayacağını düşünüyoruz. Parti birleşmesi tabi ki mümkün ama bunun alışıldık, yadırganmayacak şekilde olması lazım. Tek genel başkanı olan, tam anlamıyla, sahici bir birleşme elbette olabilir” ifadelerini kullandı.

Kendilerinin gelinen noktada bir formül önermeyeceğini belirten Ekmen, gelecek yeni önerilere ise kapıyı kapatmadıklarını belirtti. Ekmen, “15 milletvekiliyle parlamentonun hakkını vereceğiz” dedi.

Saadet Partisi: Grup mevcut partilerden biri üzerinden kurulacak

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, 10Haber’e yaptığı açıklamada Gelecek Partisi ile görüşmelere devam edeceklerini söyledi. Kaya, “Çeşitli konularda müzakereler sürüyor. Bayramdan önce yetişme olasılığı çok düşük. Sonrasında hem Gelecek Partisi’nin, hem bizim ortak grup kurma irademiz var ama nasıl olacağı henüz netleşmedi” diye konuştu.

Eş başkanlık gibi formüllerin gündemde olmadığını belirten Kaya, “Yeni bir parti kurmak, çatı partisi kurmak gibi formüller toplumda iyi algılanmıyor. Bunlar hülle gibi algılanıyor. O yüzden bu seçeneği işin dışında tutuyoruz. Biz mevcut partiler üzerinde ilerlemek istiyoruz ama bu nasıl olur onu konuşuyoruz” dedi.

Grup kuramadıktan sonra ha 10 ha 15 milletvekili, bir şey ifade etmiyor

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ ise 10Haber’e yaptığı açıklamada, “DEVA Partisi bizim teklifimizi kabul etmedi, kendileri bir teklifle geleceklerdi ama gelmediler. Biz öncelikle DEVA ve Gelecek Partisi’nin birleşmesi noktasında bir çalışma yaptık. Sonra Demokrat Parti’nin de olduğu dörtlü grup kuralım istedik ama Demokrat Parti imtina etti. Daha sonra  üçlü görüşmelere devam ettik ama oradaki çatı partisi teklifimizi de kabul etmedi arkadaşlar. Biz bu Başkanlık sisteminde zaten etkisizleştirilmiş olan parlamentoda grup kurmazsak iç tüzük gereği etkisiz ve yetkisiz hale geleceğiz. Grup kurarsak hem iktidarın vaatlerini denetleyeceğiz. Hem de Türkiye’nin problemlerini parlamentoda dile getirelim istiyoruz. Yoksa ha 10 milletvekili ha 15. 20 olmadıktan sonra bir şey ifade etmiyor” ifadelerini kullandı.

Seçimlerden önce 3 partinin ortak listeyle seçime girmesi için de DEVA Partisi’ne teklif götürdüklerini hatırlatan Özdağ, “Saadet Partisi çatısı altında seçime girme teklifimizi de DEVA Partisi kabul etmedi. Şimdi yarından itibaren Saadet Partisi ile grup kurma görüşmelerimiz devam edecek” dedi.

DEVA, Saadet, Gelecek partilerinin kurulları 'ortak grup' formüllerini değerlendiriyorDEVA, Saadet, Gelecek partilerinin kurulları ‘ortak grup’ formüllerini değerlendiriyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.