15 hatta 30 yıl önceye dönüş: Hükümet, AYM’ye bireysel başvuruyu budama hazırlığında
Emine Şenyaşar'ın 9 Mart 2021'den beri devam eden Adalet Nöbeti Urfa'da başladı, Adalet Bakanlığı'nın önünde devam etti ve şimdi de Meclis'e taşındı. Anne Şenyaşar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşene dek nöbetine devam edeceğini söyledi.
Emine Şenyaşar, 9 Mart 2021’de Urfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti’ni Meclis’e taşıdı. Urfa Adliyesi önünde başlattığı nöbetine 846 gün boyunca devam eden Şenyaşar, Urfa’daki nöbeti sonuç vermeyince nöbetini önce Ankara’ya Adalet Bakanlığı’nın önüne taşıdı. Adalet Bakanlığı’nın önündeki nöbetine de 124 gün boyunca devam eden Şenyaşar, Bakanla da görüşmesine rağmen herhangi bir sonuç alamayınca bu kez ‘Meclis’in de sorumluluğu var’ diyerek nöbetini Meclis’e taşıdı.
“6 yıldır ben evimi terk ettim. Artık ölmek üzereyim. Erdoğan’a söyleyeceğim, oğlumu bıraksınlar, ben de artık evime gitmek istiyorum…Emine Erdoğan da annedir, hiç mi sesimi duymuyor?” diyen anne Şenyaşar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşene kadar Meclis’te eylemini sürdürme kararı aldı.
Şenyaşar’ın nöbetine TBMM Başkanlığı’ndan karşılık geldi. Şenyaşar’a Erdoğan ile görüşme sözü verildi. Bunun üzerine Şenyaşar, Meclis Şeref Kapısı önündeki eylemine ara verdi.
Ancak daha önce de kendisine çok kez söz verilen ve tutulmayan Şenyaşar, randevu tarihi kesinleştirilenceye kadar oğlu Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar’ın Meclis’teki odasında kalmaya ediyor. Şenyaşar’ın eylemi burada devam edecek.
Sağlık sorunları yaşayan ve 9 Mart 2021’de Urfa’da başlattığı nöbetini birkaç kez değiştirse de hiç ara vermeden devam eden Şenyaşar, tüm bu süreçte iki farklı ameliyat geçirdi. Meclis Şeref kapısında önünde 20 Ağustos’ta başlattığı eylemine “Şenyaşar ailesi için adalet, herkes için adalet” pankartı açarak başladı.
Oğlu Ferit Şenyaşar ile eylemine devam eden Şenyaşar’ın eylemineTürkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Numan Kurtulmuş’tan müdahale geldi. Kurtulmuş, Ferit Şenyaşar’ı telefonla arayarak Meclis’in eylem yeri olmadığını ve yargıya müdahale de edemeyeceklerini belirterek Kurtulmuş’lardan eylemi sonlandırmalarını istedi.
BBC’den Ayşe Sayın’ın haberine göre Emine Şenyaşar, Şanlıurfa Adliyesi önündeki nöbet sırasında her gün “zulüm gördüklerini” anlattı. Bu süreçte sağlığının bozulduğunu, göz ve diz olmak üzere iki ameliyat geçirdiğini ve şu an da sağlık sorunları sebebiyle üçüncü bir ameliyata daha gireceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olayları bir kez de kendisinden dinlemesini, yargıya baskı yapılmadan, adil yargılama talep ediyor ve kendisini şöyle ifade ediyor:
“Hastanedeki güvenlik kamera kayıtları devletin elinde. Erdoğan da eşi Emine Erdoğan da bu görüntüleri izlesin. Ve çocuklarımın hastane içinde katledildiğini görsünler. Niye bu zulme hala sessiz kalıyorlar? Onların da çocukları var, beni anlasınlar. Evlat acısını çeken bilir. Erdoğan’a söyleyeceğim, oğlumu bıraksınlar, yargıyı serbest bıraksınlar. Ben de artık evime gitmek istiyorum.”
Emine Erdoğana’a seslenen Şenyaşar, sözlerine şöyle devam etti:
“Emine Erdoğan hiç mi benim sesimi duymuyor? O da annedir. Adil bir yargılama istiyoruz. Adil bir yargılama yapılsın, oğlum suçluysa cezasını çeksin. Ama hastanede bu insanlık suçunu işleyenlerin de bir an önce yargılanmasını istiyoruz. Adalet sağlanmadığı sürece ben hakkımı kimseye helal etmeyeceğim.”
DEM Parti milletvekili Ferit Şenyaşar ise kendisinin iki kez Adalet Bakanı Yılmaz Tunç olmak üzere bakanlık yetkilileriyle de beş kez görüşme yaptıklarını ancak tüm bu görüşmelerin sonuçsuz kaldığını söyledi.
Şanlıurfa Adliyesi önünde başlayan eylemi Adalet Bakanlığı’na taşıma kararlarına ilişkin konuşan Şenyaşar, “Anneye söz verdim. Adalet Bakanlığı önünde eylem yaparsak mutlaka bir sonuç alırız, bir çözüm yolu bulurlar diye…Ya da en kötü ihtimalle, bizim milletvekilliğimizi düşürürler, anneyi de tutuklarlar dedik. Ama beklediğimiz olmadı Adalet Bakanlığı’ndan…Adalet Bakanı gerçekten çözmek istedi ama aciz kaldı, çözemedi” dedi.
Meclis’in bu konudaki sorumluluğunun altını çizen Şenyaşar, olaya ilişkin partisinin “Bir heyet oluşturulsun, olay araştırılsın” araştırma önergesinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlattı ve şöyle dedi:
“Meclis’in de sorumluluk almasını istedik. Annenin altı yıldır bu adaletsizliğe uğraması, gözyaşı dökmesinin bir nedeni de Meclis’tir”
Ferit Şenyaşar, Erdoğan’la görüşene dek Meclis’i terk etmeyeceklerini söylüyor:
“Evet, Numan Kurtulmuş yargıya müdahale edemez ama Erdoğan’dan randevu talebinde bulunuyoruz. Ben ve bir kardeşim hastanede ağır yaralı kurtuluyor, bir kardeşim ve babam vahşi şekilde katlediliyor. Bu şekilde hastaneden katliamı yapanlar elini kolunu sallayarak çıkıyor. Cumhurbaşkanı sadece karşı tarafı dinleyerek aleyhimize açıklamalar yaptı. Beni kabul etmezse de ısrar etmeyeceğim ama anneyle görüşsün, anneden helallik istesin. Bir açıklama yapsın biz eylemimizi sonlandıracağız.”
Bugün Şenyaşar’ların Meclis’in önünde başlattığı eylemin üçüncü günü. Üçüncü günde de TBMM Genel Sekreterliği devreye girdi. Genel Sekreter Talip Uzun’un kendilerini ziyaret ettiğini söyleyen Şenyaşar, “Pazartesi günü Erdoğan’ın Ankara’ya geleceğini söylediler. Anneyi Cumhurbaşkanı ile görüştürme sözü verdiler” dedi.
Suruç’ta gerçekleşen olayda 14 Haziran 2018’de seçim kampanyası için ilçede çarşı esnafını ziyarete giden AK Parti milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakın korumaları ile Celal Şenyaşar ve kardeşleri arasında kavga olarak başlayan olay, kısa sürede silahlı çatışmaya dönüştü.
Şenyaşar ailesine ait dükkanda yaşanan kavgada Adil Şenyaşar ve Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız hayatını kaybetti. Celal, Ferit, Fadıl Şenyaşar kardeşler ile birlikte Yıldız’ın sekiz yakını da yaralandı.
Saldırıyı duyar duymaz yaralı çocuklarını görmek için hastaneye giden Emine Şenyaşar ve eşi Hacı Esved Şenyaşar milletvekilinin akraba ve yakınlarının hastane saldırısının ortasında kaldı. Saldırı sonucu Celal Şenyaşar ile babası Esved Şenyaşar öldürüldü.
“İş yeri” ve “hastane” olarak ikiye ayrılan dava dosyasında Mehmet Şah Yıldız’ın öldürülmesinden suçlu bulunan Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Celal Şenyaşar’ı öldürmek suçundan Enver Yıldız’a da 18 yıl hapis cezası verildi.
Ferit ve Mehmet Şenyaşar’ın yaralanmasıyla ilgili dava ise sürüyor.