Anayasa’ya Erdoğan da girdi: İlk dört maddeyle ilgili tartışma yok

Siyasetin tam ortasında anayasanın ilk dör maddesi var. Konuyu tartışmaya açan AK Parti'nin listesinden Meclis'e dört vekil gönderen HÜDA PAR. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konuya girdi ve ilk dört maddeyle ilgili bir tartışma olmadığını söyledi.

Siyaset 19 Eylül 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından bir otelde düzenlenen Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri Töreni’ne katıldı. Burada yaptığı konuşmada Erdoğan siyaset arenasını ısıtan anayasanın ilk dört maddesi tartışmasına da değindi. HÜDA PAR lideri Zekeriya Yapıcıoğlu anayasanın dördüncü maddesini reddettiklerini söylemiş, muhalefet buna sert çıkmıştı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik anayasanın ilk dört maddesinin tartışmaya açık olmadığını belirtse de Yapıcıoğlu CHP lideri Özgür Özel’e cevap vermeye devam etmiş, geri adım atmamıştı. Muhalefetin hedefinde HÜDA PAR’dan çok iktidar vardı, çünkü HÜDA PAR Meclis’e AK Parti listelerinden dört vekil göndermişti. Konuyla ilgili ayrıntılı haberimize bu linkten ulaşabilirsiniz.

Erdoğan konuşmasına siviller tarafından yapılmış bir anayasanın “15 Temmuz gecesi göğsünü tanklara siper eden kahramanlara” borcu olduğunu söyleyerek girdi. Mevcut anayasanın darbenin ardından yapıldığını hatırlatan Erdoğan yapılan tüm değişikliklere rağmen anayasanın Türk demokrasisine yakışmadığını herkesin çok iyi bildiğini söyledi.

Yeni anayasayla ne istediklerini daha önce de açıkladıklarını aktaran Erdoğan terör övülmediği, şiddet teşvik edilmediği ve hakaret edilmediği sürece tüm fikirlere anlayışla yaklaşmak zorunda olduklarını kaydetti. Anayasanın ilk dört maddesine dair tartışmalara ilişkin de şunları söyledi:

“Tekrar altını çizerek söylüyorum. Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı’nın böyle bir sıkıntısı, böyle bir derdi de yoktur. Partimizin bu konudaki duruşu, tutumu, yaklaşımı gayet açıktır. Biz mümkün olan en geniş toplumsal mutabakatla yeni anayasa sürecini yönetmek ve başarıyla neticelendirmek arzusundayız. Biz milletimizi darbe anayasasından bir an önce kurtarmak, Türkiye’nin önünü açmak istiyoruz. Siyaset kurumunun da yeni anayasa sürecine yapıcı ve mutedil bir anayasa anlayışıyla yaklaşması gerektiğine inanıyoruz.”

HÜDA PAR anayasanın dört maddesini siyasetin ortasına attı: MHP, CHP, AK Parti, İYİ Parti atakta

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.