Emre Sakcı Avrupa üçüncüsü
Dışişleri Bakanı Fidan, Kavala ve Demirtaş davalarının siyasallaştığını söyledi ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne söylediklerini Meclis'te anlattı. Fidan, "Türkiye'deki iç siyasetin tarafı olma yönüne gitmiş bir dava" dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tutuklu Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın davalarının ‘siyasallaştığını’ ve cevabın da bu yüzden aynı yolla verildiğini söyledi.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası tutuklusu iş insanı Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce (AİHM) verilen hak ihlali kararları uygulanmadı. AİHM de kararının uygulanmaması üzerine Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne başvurdu. Komite’nin “ihlal prosedürü” kapsamında Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden çıkarılabileceği yorumları yapılıyor.
Konu Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da gündeme geldi. CHP ve HEDEP vekilleri Kavala ve Demirtaş hakkındaki AİHM kararını hatırlatarak bunların uygulanmamasının Türkiye’yi Avrupa Konseyi’nde çıkarılmasına yol açabileceğini söyledi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise yakın bir tarihte Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne Türkiye’nin üye ülkeler arasında AİHM kararlarını yüzde 89-90 uygulama oranıyla önde olduğunu aktardıklarını belirtti. Fidan simgesel davalarla ilgili Avrupa Konseyi’ne verdikleri mesajı da şöyle açıkladı:
“Bunlar daha mahkemeye gelmeden önce Avrupa başkentlerinde siyasallaştırılmış, hukuki ve teknik bir dava olmaktan çıkıp Türkiye’deki iç siyasetin tarafı olma yönüne gitmiş davalar. Yani siz bunu siyasallaştırırsanız, hukukun dışına çıkarsanız aldığınız cevap da buradan olur. Niye yadırgıyorsunuz? Yani bir mesele Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeden önce Berlin sokaklarında gösteriyle başlıyorsa, bazı Avrupa parlamentolarındaki milletvekilleri organize edilip, dava sahiplenilip Türkiye’ye siyasi baskı olarak getiriliyorsa bu problem oluyor. Aynı davadan yargılanmış ve hakkında ihlal kararı verilmiş, Türkiye’nin de uyguladığı birçok konu var. Eski Adalet Bakanımız Sayın Gül burada, biz çok defa kendisiyle de konuştuk ben önceki işimdeyken. Yani burada bir problem yok, ama adamın siyasallaştırdığı davaya verilecek cevap da siyasal olur. Bunda yanlışlık yok. Bunu söylediğimiz zaman anladılar. Bize ilkeyle gelin, prensiple gelin, siyasallaştırmayın; siyasallaştırdığınızda Türkiye’deki iç siyasal rekabetin, mücadelenin bir parçası oluyorsunuz.”
Siyasallaştırılmış dediği davalar dışındaki davalarda bir sorun olmadığını savunan Fidan FETÖ’nün mahrem imamıyla ilgili kararı uyguladıklarını söyledi, bunun kendileri için ‘daha problemli’ olduğunu anlattı.
Siyasallaştırılan konularda ister istemez siyasal tavır oluştuğunu öne süren Fidan “Davaları siyasallaştırmayın, mahkemeye gitmeden önce siz bunu parlamentolarınızla siyasallaştırıp ülkeye baskı aracı olarak kullanıyorsunuz. Hangi ülke hangi ülkeye baskı yaptı diye kendi hukuki alanını değiştiriyor? Hiç kimse değiştirmez, yok böyle bir şey. Ama ait olduğum mahkeme üzerinden bana teknik olarak gelirseniz, hukuki olarak gelirseniz; orada bir konuşma alanı var, oradan gideriz bir yere. Ama sen oradan önce bana kendi gazete manşetinle, organize ettiğin toplantılarla, milletvekili gruplarıyla, yaptığın panellerle geliyor, siyasal tavır alıyorsun, karşılığında da siyasal tavır buluyorsun. O mahkemeyi siyasal araç olarak kullandığını da pekiştiriyorsun benim gözümde; ikisi iç içe geçtiği zaman böyle oluyor” dedi.