İmamoğlu’ndan Erdoğan’a bir çağrı daha: Her ortamda hatırlatacağım

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi ve Şile Kömürcüoda'da açmayı planladıkları çöp gazından üretim tesisi konusundaki çağrısını yineledi.

Siyaset 1 Temmuz 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Ekrem İmamoğlu Güneş Enerjisi Sistemi yatırım Toplantısı’nda konuştu.

‘Enerji’ konusunun Türkiye için çok kritik olduğunu belirten İmamoğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şile Kömürcüoda’da açmayı planladıkları çöp gazından enerji üretim tesisini yatırım planına alması çağrısını yineledi.

Megakentte ‘adil, yeşil ve yaratıcı bir şehir’ kavramlarıyla yola çıktıklarını hatırlatan İmamoğlu özetle şunları söyledi:

“Örneğin İstanbul’a 13 milyon metrekarenin üstünde aktif ve kaliteli yeni yeşil alanı kazandırmak gerçekten önemli bir mesafe. Bu mesafeyi elde edebilmek kolay iş değil olsa gerek. Hele böyle bir zaman diliminde yaşam vadileri, kent ormanları, doğal yaşam parkları bu anlamda belki de birçok yönüyle İstanbul’a yeni renk katan unsurlarıyla çok değerli çalışmalar.

Büyükdere’deki Atatürk Fidanlığı tek başına anlatılması gereken, çerçevesi çizilmesi gereken bir iş. Yıllarca ihmal edilmiş, binaların çöktüğü, çürümeye başladığı ve hatta bir çöküntü alanı haline gelen, yakın çevresi için bir güvenlik sorunu haline gelen, Boğaz’ın kıyısında 250 bin metrekareye yakın bir alanın tamamen tarumar olmuş o görüntüsü, her türlü gayrimeşru işlerin odağı merkezi haline gelen… Yani biz oraya ilk girdiğimizde ‘Buraya niçin geldiniz’ diye bizden hesap soran insanların olduğu bir mekanın bugün yeniden hayata dönmüş hali bile İstanbul’da çok özel bir anlatıma sahip diye ifade etmek isterim.”

‘Enerji meselesi ülkemiz için çok kritik’

Bunlar ‘Yeşil İstanbul’ perspektifiyle hayata geçirdiğimiz, İstanbulluların etrafında görüp hissettikleri ve yararlandıkları yatırımlar. Bir de ‘Yeşil İstanbul’ kavramında özellikle pek farkına varmadıkları, görmedikleri ama gerçekten çok büyük kazanımları insanlarımızın hayatına ekleyen, sunan çevre yatırımlarımız var. Tabii çevre yatırımları o kadar geniş ki… Bugün İSKİ’nin ev sahipliğindeyiz. İSKİ’nin attığı her adım, yaptığı her iş, aslında çevreye büyük katkı sunan işler ve yatırımlar.

Bugünkü konumuz olan ve de her bir arkadaşımızın gerçekten keyifle, gururla anlatabileceği, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik devasa yatırımlarımız var. Enerji meselesi ülkemiz için çok kritik bir mesele. Hangi fırsatı nerede buluyorsak bize ait, kendimize ait, hele hele temiz ve yenilenebilir kaynaklar üzerinden elde edeceğimiz enerji, bizim açımızdan çok boyutlu faydalara sahip. Başta ekonomik olmak üzere güvenlikle ilgili dahi ülkemiz için kritik bir konudan bahsediliyoruz. O bakımdan şehrimize kattığımız ve kazandığımız her enerji kaynağının aslında bizim cebimizden çıkan milyarlarca dolarlık enerjiyle ilgili, dışa dönük aktardığımız kaynağın içeride kalması anlamına geliyor.

‘Hiçbir fırsatı kaçırmamak için büyük emek sarf ediyoruz’

Bizim ülke olarak, bütçe açığımızın en büyük hanesi enerjiyle ilgili dışa akıttığımız paralar. Bu bağlamda yaptığımız her yatırımı, attığımız her adımı ve atılımı tam da bu yönüyle, bu milli kazanımla ele alıyor ve hiçbir fırsatı kaçırmamak adına büyük bir emek sarf ediyoruz. Örneğin çöp gazından enerji üretimi alanında dünyanın en büyük tesisini açtık. Seymen Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi’nden elde ettiğimiz enerjiyle tam bir milyon 400 bin insanın elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Bu kadar büyük bir tesis.

Bu tesis sayesinde tam bir milyon ton metan gazı salımını da engellemiş oluyoruz. Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük evsel atık tesisini de bu anlamda hizmete açmış olduk. Yine Biyometalizasyon Tesisleri’nde İstanbul’dan çıkan evsel atıkların yüzde 15’ini işleyecek olan bu atık yakma tesisinin bir yanıyla da yine 1,5 milyona yakın insanın elde edeceği, kullanacağı enerjiyi üretmesi gibi.

Erdoğan’a çağrı: İmzalayın

Bu anlamda kapasiteleri arttırmak için de yoğun bir çalışma içindeyiz. Çok yakınımızda, Odayeri’nde açtığımız bu tesisin bir benzerini de Kömürcüoda’da, Şile’de açmak için yoğun çalışma içindeyiz. Bu çalışmanın yine Avrupa’nın bir başka büyük tesisini, en büyüklerinden birini yapmayla ilgili son aşamaya geldiğimizi ve uzun süredir yine Cumhurbaşkanlığı onayını, yatırım planına alınmasını beklediğimizin de altını çizmek istiyorum.

Attığımız her milli adım, yani bu dediğimiz işler, kendi kaynağından enerji üreten, yine 1,5 milyona yakın insanın yaşadığı bir kentin enerjisini verebilecek güce sahip bir tesisin yapılması için uzun süredir beklememizin tek sebebi bir mürekkep ve bir kalem. İmza atacak ve biz yol yürüyeceğiz. Bu anlamda Şile Kömürcüoda’da açmak istediğimiz atık yakma tesisinin bir an önce Cumhurbaşkanlığı Yatırım Planı’na alınması konusunda da çağrımızı yapıyoruz. Fırsat bulduğumuz her alanda ve her ortamda hatırlatacağımızı, böyle bir milli yatırımın, milli bir meselenin hangi saiklerle engellendiği hususunun da sorusunu sorarak her konuşmamın içine bunu katacağımı buradan belirtmek isterim.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.