İngiliz The Telegraph Türkiye seçimlerine bakıyor: Erdoğan kaybederse özgür dünya sevinecek

İngiliz The Telegraph gazetesi de Türkiye seçimlerine dair inceleme yayınlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu yazdı. The Telegraph'taki makale, Erdoğan'ın olası yenilgisinin özgür dünyanın sevinmesi için bir sebep sunacağını öne sürüyor.

Siyaset 13 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Erdoğan Altındağ mitinginde İnce'nin adaylıktan çekilmesine üzüldüğünü söyledi.

The Telegraph’ta Con Coughlin imzalı makale ‘NATO’nun içinde bir düşman var ve düşüş yolunda’ başlığını taşırken, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’deki seçimleri kaybederse özgür dünyanın sevinmek için bir sebebi olacak” ifadelerini içeriyor.

Sandık başında verilecek kararın sadece Türkiye’nin siyasi gelişimini değil, Ankara’nın Batı ittifakının hayati bir ekseni olan konumunu koruyup koruyamayacağına da karar vereceğini öne süren yazar, “69 yaşındaki Türk cumhurbaşkanının yirmi yıllık iktidarı, ülkesinin işlerini yönetmek için giderek daha otokratik bir yaklaşım benimsediğini ve belirgin bir şekilde İslamcı bir görünüm kazandığını gördü” yorumunu yaptı.

Yazar ayrıca yazısında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin ötesinde, Batılı liderler Kılıçdaroğlu’nun ülkesinin NATO referanslarını yeniden teyit etme ve ABD ile ilişkileri onarma taahhüdüne büyük ilgi gösterdiler. Hatta Ankara’nın uzun süredir askıda olan AB’ye katılma teklifinin yeniden canlandırılacağı bile konuşuluyor.”

2019 İstanbul seçimlerine atıf yapan yazar Erdoğan’ın ‘kötü bir kaybeden’ olduğun öne sürerken, seçimlerin beklediği gibi sonuçlanmamasında benzer bir senaryo görüleceğine dair korkular olduğunun altını çizip,, “Bu da gösteriyor ki, muhalefet kazansa bile Erdoğan’ın arkasını göreceğimizin garantisi yok” diyor.

The Economist: Kılıçdaroğlu haklıysa Türkiye ve dünya için dönüm noktası olacak

Türkiye’deki seçimleri konu alan bir diğer yazı da İngiliz The Economist dergisinde yer alıyor ve seçimlere geniş yer ayıran dergi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki Türkiye’de yaşananları özetliyor. “Hapse atıldı ve kamu görevinden men edildi, ancak yasağı kaldırmayı başardı ve Türk siyasetine hakim oldu. Beş parlamento seçimini, iki cumhurbaşkanlığı seçimini ve üç referandumu kazandı. Hatta bir askeri darbeyle bile karşı karşıya kaldı. Ancak 14 Mayıs’ta Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa’nın en kalabalık ikinci ülkesi üzerindeki hakimiyeti sarsılabilir” şeklinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi kariyerini özetleyen makalede, ülkenin son 21 yılda yaşadığı dönüşüm aktarıldı.

Dergi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son 10 yılın büyük bölümünü muhaliflerini hapsetmek, medyayı sindirmek ve seçilmiş yetkilileri görevden almakla geçirdiğini öne sürerek, “Her ne kadar Sayın Erdoğan on yıldır Türk kurumlarının altını oyuyor olsa da, aynı zamanda Müslüman dünyasındaki az sayıdaki gerçek demokrasiden biri” olarak nitelediği Türkiye için Erdoğan döneminin sona erebileceğini yazdı.

Erdoğan’ın siyasi kariyerinin başında zulüm gördüğünü öne süren The Economist, gelinen noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zulmeden kişi haline geldiğini savunarak, “Birçok gözlemcinin gözünde, Türkiye demokrasi etiketini zar zor hak ediyor” ifadesini kullandı ve Varieties of Democracy Enstitüsü’nün demokrasi endeks skoru araştırmasında Türkiye’nin durumunu grafikle aktardı. Erdoğan’ın Başbakan olarak göreve başlamasıyla ufak bir yükselişin ardından düşmeye başlayan demokratik indeks skoru Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçilmesinden sonra daha keskin bir düşüş yaşadı.

The Economist makalesi, Erdoğan’ın olası bir yenilgiyi kabul etmeyeceğine dair endişeleri aktarıp, “Kılıçdaroğlu, ‘Her şeyi deneyebilir,’ diyor. ‘Ama ne yaparsa yapsın, bu millet kararını vermiştir.’ Kılıçdaroğlu haklıysa, bu seçim Türkiye ve dünya için bir dönüm noktası olacak” ifadeleriyle sona eriyor.

The Economist seçime dahil oldu: Kemal Kılıçdaroğlu'nu içtenlikle destekliyoruzThe Economist seçime dahil oldu: Kemal Kılıçdaroğlu’nu içtenlikle destekliyoruz

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.