Hükümet doların ipini salmaya başladı, 22 lirayı gördü
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni Kabine’yi açıkladı. Yeni Kabine’de ekonomi ve güvenlik alanında daha garantici davranılması dikkat çekti. Soylu liste dışı kalırken ikna olup olmayacağı tartışılan Mehmet Şimşek Ekonomi Bakanı oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’deki yemin töreninin ardından Çankaya Köşkü’nde kendisine destek için gelen devlet başkanlarını ağırladığı ziyafet sonrasında yeni Kabinesini açıkladı. Merakla beklenen yeni kabinede dikkat çeken değişiklikler gözlendi.
Merakla beklenen yeni kabine belli oldu, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabinede bulunan isimleri açıkladı. Ekonomide merakla beklenen isim olan Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilirken, İçişleri Bakanlığı’na eski İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı ise Türk Silahlı Kuvvetleri Başkanı Yaşar Güler oldu. Hakan Fidan’dan boşalan MİT Başkanlığı’na ise İbrahim Kalın getirildi.
Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı koltuğuna Cevdet Yılmaz otururken, yeni kabinede ilk kez bakan olan 15 isim yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Erdoğan’ın kabinesinde geçmiş dönemden sadece milletvekilliği için aday olmayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yer alırken, 15 yeni isim kabinede kendine yer buldu.
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Açıklamasıhttps://t.co/e4OXsTASbt
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) June 3, 2023
İşte yeni Kabine’deki isimler ve ünleri:
Dışişleri Bakanlığına getirilen Hakan Fidan 20 yıllık Erdoğan iktidarının en önemli bürokratlarından birisi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a en yakın isimlerden birisi olan Hakan Fidan, diğer birçok bürokrattan farklı olarak Erdoğan’ın gölgesi altında kalmayarak, kendi özgül ağırlığını koruyarak Dışişleri Bakanlığı gibi önemli bir görevi devraldı. Tayyip Edoğan’a karşı yapılan sisyasi operasyonlarda ilk önce hedef alınan isimlerin başında hep Hakan Fidan geldi. 2012 yılındaki FETÖ’nün yaptığı KCK operasyonları sonrası MİT Müsteşarı Hakan Fidan gözaltına alınmak istendi. Son anda Erdoğan’ın müdahalesiyle bu girişim engellenmişti.
Hakan Fidan’ın yakın geçmişini irdelediğimiz portre yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.
Güvenlik bürokrasisinin içinden gelen Ali Yerlikaya, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun giremediği Kabine listesinde ayrı bir önem taşıyor. Mülki idari amirlerinin çoğunluğu Ali Yerlikaya gibi İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. Yerlikaya’nın tercih edilme gerekçeleri arasında bu durumun da etkili olduğu belirtiliyor. Yerlikaya’nın Soylu ile aralarının açık olduğu ise uzun süredir ciddiye alınan iddialardan.
Asıl mesleği avukatlık olan Yılmaz Tunç, 23-24-25-26-27. Dönemler Bartın Milletvekili seçildi. TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulunduğu için hukuksuzluk iddialarıyla TBMM’ye taşınan davalarla ilgili dair etraflıca bilgi sahibi olduğu açık. Geçmişte FETÖ’nün düzenlediği Türkçe Olimpiyatları’na katılan siyasi isimler arasında yer alan Tunç, Ak Parti’nin bugün “kumpas” olarak tariflediği Ergenekon Davası’nın da hararetli savunucularındandı. Tunç, 2013 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ‘Ergenekon örgütü’ ile ilgili açıklamasını duyurarak sosyal medya hesabından paylaşım yapmış ve “Ergenekon’u ‘Hükümeti şiddet yoluyla devirmek isteyen bir terör örgütü’ olarak tanımlayan AİHM kararı da mı gayrimeşru?” ifadelerini kullanmıştı.
Mehmet Şimşek ise her gün biraz daha kötüye giden Türkiye ekonomisi için Ak Parti’nin “mucize çözümü”. 2007’de Ak Parti’de vekillikle siyasete başlayan Şimşek, ekonomi kurum ve çevrelerini de yakından tanıyan bir isim. Ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı görevinin yanı sıra 2007 yılından itibaren Yüksek Planlama Kurulu, Özelleştirme Yüksek Kurulu, Savunma Sanayi Yüksek Koordinasyon Kurulu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu üyeliği görevlerini de yürüttü. 2011’deki Van Depremi’nin ardından “Deprem vergileri duble yollara gidiyor” ve 2009’da yükselen işsizlik için “kadınlar iş aradığı için işsizlik artıyor” gibi tartışmalı demeçleriyle akılda kalmış olsa da Şimşek, uluslararası piyasalarda da bilinen bir isim. Dış basında “piyasa dostu” bir isim olarak nitelenen Şimşek’in ortodoks ekonomi politikalarına dönüş yaparak son 2 yılda uygulanan ekonomi politikalarını kademeli olarak değiştireceği tahmin ediliyor.
Göktaş, 1982’de Brüksel’de dünyaya geldi. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Universite Libre de Bruxelles Ekonomi, Siyasal ve Sosyal Bilimler Fakültesinde tamamlayan Göktaş, 2009’da Avrupa’nın ilk başörtülü milletvekili olarak Brüksel Parlamentosuna seçildi.
2019’a kadar Brüksel Parlamentosu Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanvekilliği, Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekilliği görevlerini sürdüren Göktaş, siyasi kariyeri boyunca kadın istihdamı, kadın girişimciliği, kadına karşı şiddet ve fırsat eşitliği konularında hem Brüksel parlamentosunda hem de sivil toplum kuruluşlarında çalışmalar yaptı. Ayrımcılık ve İslamofobi ile mücadelede aktif rol üstlenen Göktaş, 2015’te 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanımadığı gerekçesiyle partisinden ihraç edildi ve görevini bağımsız milletvekili olarak sürdürdü. Göktaş’ın şimdiden en çok eleştiri alan özelliği ise Belçika vatandaşı olması.
Mardinli Vedat Işıkhan, alanında yıllarca hem akademik hem de pratik olarak çalışmış isimlerden. Hacettepe Üniversitesi sosyal hizmet alanında lisans, yüksek lisans, doktora, doçentlik ve profesörlük süreçlerini tamamladı.
Işıkhan; Hacettepe Üniversitesi Aile Hizmetleri Uygulama Merkezi Müdür Yardımcılığı, Sosyal Hizmet Bölüm Başkanlığı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
Akademik yaşamında uzmanlaştığı önemli alanlar; çalışma hayatı, iş sağlığı ve güvenliği, işçi hakları, çocuk işçiliği ile mücadele, sosyal politikalar, sosyal sorunlar, sosyal hizmet, sosyal güvenlik, sosyal yardımlar, dezavantajlı gruplar, endüstri ilişkileri, sendikalar, aktif yaşlanma, yaşlı bakım sigortası ve emeklilik sonrası sorunlar yer alıyor.
Işıkhan, 2015-2018 yılları arasında AK Parti Genel Merkez Sosyal Politikalar Başkanlığı’nda akademik danışmanlık görevini yürütmüştü. 8 Ekim 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyeliği’ne ve 17 Aralık 2021’de Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekilliği’ne atanan Işıkhan, Saray’daki kuruldaki faaliyetleri nedeniyle Cumhurbaşkanı’nın yakından tanıdığı bir isim.
Kayserili iş insanı Mehmet Özhaseki, Ak Parti’nin kıdemli isimlerinden. Aslen hukukçu olan Haseki’nin yerel yönetim geçmişi olması da yerel seçimlere giderken oluşturulan Kabine’deki varlığını önemli kılıyor. Özhaseki, 23 Haziran 1998 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan seçimle Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na getirildi. 18 Nisan 1999, 28 Mart 2004, 29 Mart 2009 ve 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi.
Özhaseki’nin partideki ve hükümetteki bu tekrar yükselişi, Erdoğan’ın seçimlerden önce “ilk işimiz olacak” dediği Kanal İstanbul için kolları sıvadığı şeklinde yorumlanıyor.
Bakan yardımcılığı görevinden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na getirilen Alparslan Bayraktar, aynı zamanda Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Murat Mercan’ın damadı.
Uluslararası kuruluşlar bünyesinde enerji yönetimi ve düzenlemeleri alanında çalışmaları bulunan Bayraktar, Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu (ICER) ve Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği (ERRA) Başkanlığı yaptı. Bayraktar, Dünya Enerji Konseyi Türkiye Başkanlığı görevini ise sürdürüyor.
Osman Aşkın Bak da Ak Parti’deki geçmişi 10 yıldan fazla olan isimlerden. Erdoğan’ın kalelerinden biri olan Rize’de sevilen bir isim olan Bak, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimde İstanbul 2. bölgeden milletvekili seçildi. 24. Dönemde İstanbul, 25, 26 ve 27. dönemde Rize Milletvekili seçildi.
NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Üyesi ve Dışişleri Komisyonu Sözcüsü oldu. NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Siyasi Komite Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. Dopingle Mücadele Araştırma Komisyonu Başkanlığı yaptı.
Turizmci sıfatıyla bilinen Ersoy’un bir kez daha Kültür ve Turizm Bakanı olarak atanması, “Kültür bir dönem daha geri plana itiliyor” yorumlarının yapılmasına yol açtı. Ersoy, 1991 yılında ikiz kardeşi Murat ile birlikte “Ersoy Turistik Servisleri” adlı turizm firmasını kurdu. 1999 yılında “Voyage Hotels Group”, 2001 yılında “Didim Tur” ve 2004 yılında Atlasjet olarak bilinen havayolu şirketi AtlasGlobal’ı 2004 yılında şirket gruplarına kattı. ETSTUR ve MaxxRoyal otellerinin sahibi.
Kabine’deki tartışılacak isimlerden birisi de Yusuf Tekin. MEB bürokrasisini iyi bilen, uzun yıllar bakanlıkta müsteşarlık yapan Tekin, müsteşar yapılmadan önce görevi reddetmesi için FETÖ’nün kendisini tehdit ettiğini iddia etmişti.
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yönetimsel yapısı değiştirilen Milli Savunma Bakanlığında sivil birisinin olması beklenmiyordu. Hulusi Akar’dan sonra kıdem bakımından en yüksek rütbeli isim olan Yaşar Güler’in bakan olacağı seçimlerin bitmesinin hemen ardından konuşulmaya başlanmıştı. Yaşar Güler, Hulusi Akar’dan farklı olarak TSK içinde astlarına karşı daha ‘babacan’ bir tavır sergilediği için sevilen bir isim. Astlarına karşı “evlat” olarak hitap eden Yaşar Güler, PKK, Suriye ve Doğu Akdeniz politikalarını da aynı şekilde uygulayacağı öngörülmekte.
Yeni Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in ayrıntılı portresini bu linkten okuyabilirsiniz.
Koca da milletvekili adayı olmayarak koltuğunu koruyan isimlerden. Pandemi sürecindeki yalpalama ve Türkiye’nin dışarıya verdiği doktor göçü nedeniyle yoğun eleştiri alan Fahrettin Koca, yine de sektörünü yakından tanıyan ve eksiklikleri iyi bilen bir isim.
Mehmet Fatih Kacır, Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’a çok yakın bir isim. Türkiye’nin birçok yerinde TEKNOFEST’leri yapan T3 Vakfı’nın 2018 yılına kadar başkanlığını yürüttü.
Bakanlığı ilan edildikten sonra geçmişte attığı Fetullah Gülen’i öven twitlerle sosyal medyada tartışma konusu olan Kacır, Erdoğan’ın müjde olarak kamuoyuna duyurduğu 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi, Milli Uzay Programı, Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi, Mobilite Teknolojileri ile Akıllı Yaşam ve Sağlık Teknolojileri Yol Haritası çalışmalarına da öncülük etmesiyle biliniyor.
Mehmet Fatih Kacır hakkında hazırladığımız ayrıntılı portreyi bu linkten okuyabilirsiniz.
Yumaklı, geçtiğimiz Kabine’de de Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde görev almıştı. Yeni dönemde Tarım ve Orman Bakanı olarak görev yapacak. Yumaklı’nın geçmişinde ise tam olarak tarımla da ormancılıkla da ilgili bir faaliyet yok. İş hayatına 1993 yılında Marshall Boya A.Ş.’de ithalat işlemleri uzmanı olarak başlayan Yumaklı, 2011 yılına kadar Akzo Nobel Türkiye bünyesinde bulunan Marshall Boya A.Ş. ile bağlı grup şirketlerinin mali gruplarında yöneticilik yaptı.
Bolat da Kabine’de ekonomiyi iyi bilen isimlerden. Bolat, Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü’nden “Avrupa Para Sistemi” konusundaki teziyle doktora diplomasını aldı. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği alanında “profesör” unvanına sahip oldu.
İktisadi Kalkınma Vakfında (İKV) 1981-1993 yıllarında uzman-araştırmacı olarak çalışan Bolat, 1993 yılında Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreterliği görevine başladı. Bolat, MÜSİAD’da 4 yıl Genel Başkan Yardımcısı ve 4 yıl da Genel Başkan olarak görev yaptı.
Bolat, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi olarak görev alırken, Albayrak Holding’de de üst yönetici olarak iş hayatını sürdürdü.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’de Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de üstlenen Bolat, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliğini de yürüttü.
Karayolları Genel Müdürlüğü’ndeki çalışma hayatına 1989 yılında Karayolları Erzurum 12. Bölge Müdürlüğünde Etüt Ekip Mühendisi olarak başlayan Uraloğlu, iş hayatı boyunca kamuda kendi alanında çalışmış isimlerden. Yap-İşlet-Devret Otoyol projelerinin hayata geçmesine katkı sunmasıyla bilinen Uraloğlu, aynı zamanda Yollar Türk Milli Komitesi (YTMK) ve Karayolları Vakfı (KAV) Başkanlığı görevlerini de yürütüyor.
Yeni Kabine’nin bir öncekine göre daha genç bir kadrodan oluşması dikkat çekiyor. Bingöl, Mardin ve Batman’lı 3 ismin olması, Kabine’nin öne çıkan diğer bir özelliği. Ama en dikkat çeken ise tek bir kadın olması. Sadece iki eski bakanın görevine devam etmesi ve milletvekili olan hiçbir isme bakanlık görevi verilmemesi, Erdoğan’ın Meclis’teki çoğunluğunu birkaç kişilik bile eksiltmeye razı gelmediği şeklinde yorumlanıyor. Yeni Kabine’nin ardından bürokraside de heyecanlı günler yaşanması bekleniyor zira; Genel Kurmay Başkanı,İstanbul Valisi ve MİT Başkanı atamaları yapılacak.
Yeni Kabine’de liste dışı kalan eski bakanlar ise Kabine açıklandıktan sonra açıklama yapmaya başladı.
Kabinenin açıklanmasının ardından Twitter hesabından açıklama yapan eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki ‘Türkiye Yüzyılı Kabinesi’ni tebrik ediyorum. Bizlere, beraber çalışma onurunu takdir eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a; büyük bir demokrasi zaferine imza attığımız Cumhur İttifakı’na; birlikte çalıştığımız tüm mesai arkadaşlarımıza ve hizmetkarı olduğumuz Aziz Milletimize minnettarım. Bu kutlu göreve getirilen İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya arkadaşımızı kutluyorum. Rıza-i ilahisine talip olduğumuz Allah’a hamdolsun.”
Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki "Türkiye Yüzyılı Kabinesi"ni tebrik ediyorum.
Bizlere, beraber çalışma onurunu takdir eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a;
büyük bir demokrasi zaferine imza attığımız Cumhur İttifakı’na; birlikte çalıştığımız tüm mesai…— Süleyman Soylu (@suleymansoylu) June 3, 2023
Eski Ekonomi Bakanı Nurettin Nebati de, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’mizin açıklanan yeni kabinesi milletimize hayırlı, uğurlu olsun. Görevim süresince gururla birlikte çalıştığım tüm mevkidaşlarıma teşekkürlerimi iletiyor, yeni kabinemize başarılar diliyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan önderliğinde Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin hizmetkarı olmaya devam edeceğiz.”
Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’mizin açıklanan yeni kabinesi milletimize hayırlı, uğurlu olsun.
Görevim süresince gururla birlikte çalıştığım tüm mevkidaşlarıma teşekkürlerimi iletiyor, yeni kabinemize başarılar diliyorum.
Cumhurbaşkanımız Sn. @RTErdogan önderliğinde…
— Dr.Nureddin NEBATİ🇹🇷 (@NureddinNebati) June 3, 2023
28 Mayıs öncesi son düzlükte “asla yan yana gelmeyeceğini” vurguladığı Hüda Par’ın olduğu Cumhur İttifakı’na destek açıklaması yapan ve kulislerde yeni Kabine’de yeni kurulacak olan Göç Bakanlığı’nın başına getirileceği konuşulan Sinan Oğan da Kabine ilan edildikten sonra açıklama yaptı.
Yeni Kabine’nin fotoğrafını paylaşan Oğan, “Yeni kabinenin ülkemize ve milletimize hayırlara vesile olmasını diliyorum. İlk gün de söylediğimiz gibi Sn. Cumhurbaşkanı ile bizim herhangi bir makam pazarlığımız olmamış, ilkeler bazında bir bir anlaşmamız söz konusu olmuştur. O sebeple ilk günden beri ismimiz üzerinde yürütülen “pazarlık” vs gibi spekülasyonların ne kadar yersiz ve iftira amaçlı olduğu bir kez daha görülmüştür. Başta ekonomi ve sığınmacılar olmak üzere önümüzdeki süreçte ilkelerimizin hayata geçirilişine hep beraber şahit olacağız inşallah…” ifadelerini kullandı.
Yeni kabinenin ülkemize ve milletimize hayırlara vesile olmasını diliyorum. İlk gün de söylediğimiz gibi Sn. Cumhurbaşkanı ile bizim herhangi bir makam pazarlığımız olmamış, ilkeler bazında bir bir anlaşmamız söz konusu olmuştur. O sebeple ilk günden beri ismimiz üzerinde… pic.twitter.com/7nRneTjiHh
— Dr. Sinan Oğan (@DrSinanOgan) June 3, 2023