Tanrıkulu kavgası: Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a SADAT sorusu
CHP’nin en yetkili organı olan Parti Meclisi, dün İmamoğlu cephesinin eleştirdiği il ve ilçe başkanı ihraçlarına yapılan itirazlar için toplandı. Sonuç Kılıçdaroğlu’nu sevindirecek ancak sayılar üzecek nitelikteydi: PM, itirazları reddetse de oylar başa baştı.
Mayıs seçimlerinden bu yana değişim tartışmalarıyla çalkalanan CHP’de dün de tartışmalı gelişmeler yaşandı.
Değişim tartışmalarını hızla karşılıklı atışmaya dönüştüren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve partinin önemli isimlerinin katıldığı ‘zoom’ toplantısı ve bir gün önceki tartışmalı belediye başkanları toplantısının ardından dün de gözler Parti Meclisi’ndeydi (PM).
İmamoğlu’nun başını çektiği cephenin basına sızdırılan ‘değişim’ toplantısında Genel Merkez’in kurultay öncesi bazı il ve ilçe başkanlarını görevden alması eleştirilmiş, PM’nin derhal bu başkanların itirazı gündemiyle toplanması gerektiği konuşulmuştu.
Partinin en yetkili organı olan PM de dün bu gündemle toplandı.
Dün saat 13.25’te başlayan ve 9 saatten fazla süren toplantıda zaman zaman zoom kriziyle başlayan ‘etik’ tartışmalarının sürdürüldüğü öğrenildi.
Değişim çağrıları ile zoom toplantısı tartışmaları gölgesinde gerçekleşen PM toplantısında dört il ve Beykoz ilçesi için ayrı ayrı beş oylama yapıldı. Oylama sonucunda beş itiraz da, 3’te 2 çoğunluk olan 40 kabul oyuna ulaşılamadığı için reddedildi.
Ancak oylama sonuçlarındaki birbirine yakın oranlar dikkat çekiciydi. İtiraz eden hemen her başkan için PM üyelerinin yarısının lehte oy kullanması, değişim tartışmalarıyla taraflaşan CHP’nin, parti meclisinde de artık tek kutuplu olmadığını gösterdi.
Görevden alınan başkanların itirazları PM’de reddedilse de değişim isteyenlerin iki il için yapılan oylamada salt çoğunluğa ulaşması dikkat çekti.
Muş İl Başkanı İsmail Adanur’un itirazı için yapılan oylamada 60 PM üyesinden 31 üye kabul yönünde oy kullanırken, Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan’ın itirazı için yapılan oylamada da 31 üye kabul oyu verdi, 2 üye de çekimser kaldı. Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan’ın itirazı için de yapılan oylamada değişim isteyenlerin 30 oya ulaşması dikkat çekti.
Dünkü oylamada başkanların 40’ar oya ulaşması gerekiyordu ancak tüzük gereği PM’nin alacağı daha kritik kararlarda salt çoğunluğu, yani 30 oyu bulmak yetiyor.
PM’de salt çoğunluğa ulaşılarak alınabilecek kararlar arasında partiyi kurultaya götürmek de var.
Oylama sonucunu T24’e değerlendiren Mardin eski İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan, “Partimi vicdanında aklandım” dedi. Doğu ve Güneydoğuda CHP’li olarak süreci yönetmenin başlı başına bir irade isteyeceğini belirten Kılınçaslan, “Partimizin en yetkili organında aklanmış olmak beni rahatlattı ancak bir yandan da partimizin bu şekilde tartışılıyor olması beni üzüyor” diye konuştu. Salt çoğunluğa ulaşmış olmanın itirazın kabulü için yeterli olması gerektiğini savunan Kılınçaslan, “Ancak tüzük öyle demiyor. Partimiz vicdanında aklandım ama tüzük engeline takıldı. Genel başkanımızın, CHP’yi kuran iradeyi bir araya getirip, CHP’yi rahatlatması gerekir” ifadesini kullandı. Görevden alınma gerekçesinin net olarak ne kendisine ne de kamuoyuna açıklandığını kaydeden Kılınçaslan, “Gerekçe neyse açıklayın” çağrısı yaptı.