Özel DEM Parti’yi ziyaret edecek: Gündem işbirliği
CHP lideri Kılıçdaroğlu, delege sistemini kaldıracaklarını söyledi ancak bu genel başkanlık seçimine yoruldu. CHP'li Emre mahalle delegelerinin kaldırılacağını söyledi ancak denendikten sonra genel başkanlık seçimi için tercih edilebileceğini anlattı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kongre sürecini olaylı geçirdi. Özellikle İzmir ve İstanbul’daki kongrelerde çıkan kavgalar Türkiye’nin gündemine de girmişti. İzmir’de çıkan kavga blok-çarşaf liste tartışmasından doğmuştu ve yumruklar konuşmuştu. İstanbul’daki kongrede ise CHP Sultangazi İlçe Başkanı Kemal Avseren konuşma yaptığı sırada, salondaki bazı katılımcılar yuhalamış ve arbede çıkmıştı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da partisinin Yerel Yönetimler Marmara Bölge toplantısında tüzük değişikliği çalışmalarını anlattı ve delege sistemini eleştirdi. Bu sistemi kaldıracaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Ciddi çatışmalara, çekişmelere yol açıyor, sonra bu kalıcı hale geliyor ve bir sürü sorun yaratıyor. ‘Üyeler gelsinler seçsinler’ diyeceğiz, delege sistemini kaldıracağız” dedi.
Bu durumda 5 Kasım’da yapılacak kurultayda Kılıçdaroğlu yeniden seçilirse 25-26 Kasım’da tüzük değişikliği için bir tüzük kurultayını toplaması bekleniyor. Kurultayda da Kılıçdaroğlu ‘mahalle delegesi’ kavramını kaldırmayı önerecek.
Çalışmanın detaylarını ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre, Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’a anlattı ve mahalle delegelerinde dahi çok fazla tartışma çıktığını söyledi. Genel başkanın tamamen parti üyeleriyle seçilmesini savunmadıklarını belirten Emre, “Mahalle delegeleri ilçe başkanını, delegelerini ve yönetimini seçiyor. Biz diyoruz ki örneğin bir mahallede 6 bin üye mi var? Bunların hepsi ilçe başkanını, yönetimini, delegelerini seçsin. İlk seçimi böyle yapalım. Ondan sonra il başkanını bu delegeler seçsin” diye konuştu.
Yani bu sistemde ilçelerin yönetimini ve delegelerini o ilçedeki üyeler seçecek. Sonra üyelerin seçtiği il delegeleri, kurultay delegelerini seçecek. Bu sisteme geçilirse kurultayda tüm üyelerin katıldığı bir genel başkanlık seçimi yerine sadece delegelerin oy verdiği bir seçim olacak. Eğer bu model beklentilerini karşılarsa
Bunun yerine ilçelerin yönetimini ve delegelerini o ilçedeki üyeler seçecek. Üyelerin seçtiği il delegeleri, kurultay delegelerini seçecek. Böylece kurultayda yine tüm üyeler oy kullanmış olmayacak, yeni sistemle seçilen delegelerin oy verdiği bir seçim olacak. Bu modeli denedikten sonra tüm üyelerin katılımıyla bir genel başkanlık seçiminin de denenebileceğini söyleyen Emre, “Ama önce nasıl olduğunu ilçelerde görmek gerekir” dedi.
Partide mevcut yönetimin tüzük değişikliği kapsamındaki diğer önerileri de şöyle:
“Adayların yarısının kadın yarısının erkek olduğu fermuar sistemi gelecek. Engelli kotası gelmesi de tartışılacak. Milletvekilleri için üç dönem sınırı olacak. Genel sekreterlik yapısı güçlendirilecek. Aday belirleme sürecinde tüzükte yer alan önseçim maddesinin uygulanmasını güçlendirecek öneriler sunulacak. Düzenli aidat ödeyen üyeler milletvekillerini, belediye başkanlarını, belediye meclisi üyelerini, il başkanlarını önseçimle seçecek.”