Gözler AYM’deydi: Can Atalay kararı yine ertelendi
CHP'li Gökhan Günaydın, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un tutuklu vekil Can Atalay hakkında “Çözeceğine inansam Meclis'i toplantıya çağıracağım” dediğini aktardı. Atalay ise sosyal medyadan seslendi: Bu, demokrasi ve hukukun üstünlüğü meselesidir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş CHP’nin tutuklu milletvekili Can Atalay için olağanüstü toplantı çağrısını reddetti. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın Meclis Başkanı ile karardan önce yaptıkları telefon görüşmesini anlattı.
CHP’nin Parlamento Muhabirleri Derneği’ni ziyareti esnasında konuşan Günaydın Numan Kurtulmuş’un kendisine Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırmayı rutine dönüştürmemek gerektiğini söylediğini aktardı.
Günaydın, Kurtulmuş’un “Meclis’in konuyu çözebileceğine binde bir inansam ben çağıracağım” dediğini de sözlerine ekledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları anımsatılarak sürecin nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine, “İki yargı organı arasındaki bu sürtüşmenin bir de TBMM tarafı olmaması için yazıyı şimdiye kadar Genel Kurul’a göndermedik” diyen Kurtulmuş, “Bu meselenin suhuletle çözülmesi en doğru yol”dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Meclis’te parlamento muhabirleriyle bir araya geldi.
Kurtulmuş burada, Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekili seçilen Gazi Parkı davası tutuklusu Can Atalay için Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karara yönelik soruyu yanıtladı.
Kurtulmuş, “İki yargı organı arasındaki bu sürtüşmenin bir de TBMM tarafı olmaması için yazıyı şimdiye kadar genel kurula göndermedik.” dedi.
Meselenin suhuletle çözümünün en doğru yol olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Dolayısıyla bu konuda henüz ortaya çıkmış bir şey yok. Süreç içerisinde bunu da görürüz” sözlerini kullandı.
Kurtulmuş, “Eski örneklerdeki durum yaşlanmasın diye (Enis Berberoğlu-Ömer Faruk Gergerlioğlu) AYM’nin bu konuda vereceği kararın beklenmesi gerektiğini düşündüğüm için okutmadım ama burada meselenin bir şekilde halledilmesi lazım zaman içinde uygulamayı ortaya koyarız” dedi.
Numan Kurtulmuş açıklamasının devamında “TBMM hukuki tartışmanın tarafı değildir ve olamaz. Onun için de ısrarla iki yargı kurumu arasında bu tartışmanın tarafı olmaması için, TBMM’nin hukuki olarak ortada olan bu konunun bir de siyasi tartışmaya dönmemesi için gayret sarf ettik. TBMM gündemine hakimdir” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay ise son duruma dair düşüncelerini sosyal medya hesabından paylaştı:
“Bulunduğum 20 metrekarelik hücreden çıkıp Meclis’te yemin etmem, siyaset yapmam istenmiyor. Hatay halkı için çalışmam engelleniyor. Engelleri aşmak gerekiyor. O halde artık benim için Türkiye Büyük Millet Meclisi burasıdır, cezaevidir, bu hücredir. Dün olduğu gibi bugün de Anayasa’nın uygulanmasını savunuyorum. Hukukun egemen olması için başta Hataylılar olmak üzere hepimiz için mücadele vermeyi sürdürüyorum, sürdüreceğim.”
DEMOKRASİ VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ, LAİK SOSYAL DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ İÇİN ENDİŞE DUYAN YURTTAŞLARIMIZA
Demokrasi ve hukukun üstünlüğü için endişe duyarak Anayasa Mahkemesinin verdiği kararların uygulanması beklendiği halde uygulanmadı. Oysa; Anayasa Mahkemesinin bireysel…
— can atalay (@CanAtalay1) January 10, 2024
Kendisinin tutukluluğunun şahsi bir mesele değil ülke meselesi olduğunu belirten Atalay, “Demokrasi ve hukukun üstünlüğü için endişe duyarak Anayasa Mahkemesinin verdiği kararların uygulanması beklendiği halde uygulanmadı. Oysa; Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru kararları temel insan hak ve özgürlüklerin, demokrasi ve hukuk devletinin geleceğini belirleyen kararlardır. Anayasa Mahkemesi kararları hakkımda verilmiş olsa dahi; sahip çıkılması gereken demokrasidir, insan haklarıdır, hukuk devletinin ve hukukun üstünlüğüdür. Tartışılan Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olan bir milletvekilinin özgürlüğüdür. Ancak asıl mesele vatandaşların seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma hakkına sahip çıkabilmektir. Asıl meselemiz demokrasi ve hukukun üstünlüğü olmalıdır. Hangi şartlar altında olursa olsun bu sorumluluğu yerine getirmek topluma olan borcumdur” ifadelerini kullandı.
CHP Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin TİP Hatay milletvekili Can Atalay’ı Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye etmemesiyle ilgili genel görüşme yapılması istemiyle Meclis Genel Kurulu’nun olağanüstü toplanması için Meclis Başkanlığı’na başvuru yapmıştı.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ise başvuruya “Hukuken çalışmalarını sürdürdüğü bir dönemde TBMM Başkanının doğrudan veya istem üzerine TBMM’yi toplantıya çağırması, Anayasa ve İçtüzüğe göre mümkün değildir” diyerek yanıt verdi.
Kurtulmuş şu açıklamayı yaptı:
“Bilindiği üzere TBMM Genel Kurulunun 26 Aralık 2023 tarihli 47’nci birleşiminde Genel Kurulun 28 Aralık 2023 ile 2, 3, 4, 9, 10 ve 11 Ocak 2024 tarihlerinde toplanmaması yönünde karar alınmıştır. İçtüzüğün 5’inci ve 6’ncı maddeleri kapsamında tatil veya ara verme yönünde alınmış bir karar bulunmamaktadır. Dolayısıyla TBMM’nin hukuken çalışmalarını sürdürdüğü, ihtisas ve araştırma komisyonlarının toplanarak karar alabildikleri bir dönemde TBMM Başkanının doğrudan veya istem üzerine TBMM’yi toplantıya çağırması, Anayasa’nın 93’üncü ve İçtüzüğün 7’nci maddelerine göre mümkün değildir.
Anılan tarihlerde toplanmama kararı almış olan Genel Kurulun, İçtüzüğün 54’üncü maddesi uyarınca 16 Ocak 2024 saat 15.00’te toplanacağı malumunuzdur. Bu bağlamda, toplantı için talep ettiğiniz tarih değerlendirilmiş ve toplantı talebine konu genel görüşme önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı hususunun Genel Kurulun 16 Ocak 2024 Salı günkü birleşiminde ele alınabileceği sonucuna varılmıştır. Yukarıda belirtilen nedenlerle talep ettiğiniz tarihte İçtüzüğün 7’nci maddesi uyarınca toplantı yapılmasına gerek görülmemiştir.”