Meclisin sağında hareketlilik: DEVA ve Demokrat Parti ortak grup kurma yolunda

Meclis'te yeni bir 'merkez sağ grubu' kurulacağına dair iddialar artınca konuyu oluşumun tarafları DEVA Parti ve Demokrat Parti yöneticilerine sorduk. Böyle bir niyetleri olduğunu doğruladılar.

Siyaset 30 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Mayıs 2023’te düzenlenen parlamento seçimlerine CHP listelerinde giren ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) toplam 20 milletvekiliyle temsil edilmeye hak kazanan Gelecek ve Saadet Partisi’nin birleşmesi yeni ‘birlikteliklerin’ önünü açmışa benziyor.

Daha önce herhangi bir ortaklığa yanaşmayacağını duyuran DEVA Partisi’nin şimdilerde Demokrat Parti’yle yeni bir ‘merkez sağ grubu’ kuracağı konuşuluyor. DEVA halihazırda 15 sandalyeye sahip; Demokrat Parti’de bu sayının yalnızca üç olması işleri sıkıntıya sokuyor. Çünkü grup kurabilmek için en az 20 milletvekilinin olması gerekiyor.

10Haber olarak konuyu Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt’la konuştuk.

Zaten tartışma da onun kişisel X (eski adıyla Twitter) hesabında paylaştığı mesajla başlamıştı. Kullandığı fotoğrafta Gelecek ve Saadet Partililerin de olması yeni soru işaretlerine yol açmıştı.

“DEVA ve Demokrat Parti öncülüğünde grup kurmayı düşünüyoruz” diyen siyasetçi şöyle devam etti:

“Parlamentoda DEVA Partisi’nin ve Demokrat Partisi’nin grubu olmadığı için yeterince konuşma hakkı yok. Milletvekillerimiz yasa gereğince grupları olmadığı için söz alıp konuşamıyor. Türkiye siyasetinde yetkin isimler olmalarına rağmen parlamentoda konuşamıyorlar. Bundan dolayı yeterli muhalefet yapamıyoruz. Muhalefetin nasıl yapıldığını Türkiye’ye göstermek istiyoruz.”

Kulislerde İYİ Parti’den istifa eden bazı milletvekilleriyle eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla bilinen kimi isimlerin de bu yapılanmaya dahil olabileceği konuşuluyor.

‘Prensipte herkes buna olumlu bakıyor’

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de hemen hemen Enginyurt’la aynı fikirde. Seçmenin alternatif arayışında olduğuna dikkati çektikten sonra şunları söyledi:

“Her ne kadar 31 Mart yerel seçimleri CHP için net bir başarıya işaret etse de seçmenin arayışı sonlanmadı. Bu seçim sonuçlarından sonra iki durum sıklıkla gündeme geliyor.

İlki, içinde DEVA Partisi’nin de bulunduğu, Meclis’te grup olarak temsili bulunmayan siyasi partiler ve milletvekillerinin bir araya gelerek güçlü bir grup kurup kuramayacağı konusu. Prensipte herkes buna olumlu bakıyor. Böyle bir gelişme ihtimali her geçen gün güçleniyor.

İkinci nokta ise şu; AK Parti açısından erime devam ediyor. Seçmen beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle bir erime ve tıkanma hali var.

Başka bir adrese yönelmekte güçlük çeken ciddi bir kesim var. Alternatif arayışında olan seçmeni yüzde 30’a varan oranlarda tespit eden çalışmalar görmek mümkün. Seçmende bu kararsızlık/arayış olduğu müddetçe yeni tartışmalar kaçınılmaz olacaktır.

Merkez parti olarak ifade edilebilecek, toplumun ortak hassasiyetlerinde mutabakat sağlayan ama ve farklılıkları ile bir arada olmayı başarabilecek bir partiye duyulan ihtiyaç konuşuluyor. Buna da aktörler arasında prensipte olumlu bakılıyor. Bu talebin karşılanması mevcut partilerden birinde olabileceği gibi farklı formüller de üretilebilir.”

Aradığımız bir diğer isim DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin’di. Şu an böyle bir arzunun olduğunu söyledi Şahin: “Belirlenmiş bir liste ya da kesin karara varılmış bir durum yok. Bir grup kurulması durumunda da bu grubu ekim ayı itibariyle Meclis’te görürüz zaten.”

Gelecek Saadet’le devam edecek

Peki Gelecek Partisi ne yapacak?

Saadet’le kurdukları ittifakı bozup kurulması planlanan bu yeni gruba dahil olmaları söz konusu mu?

Bu sorunun yanıtını alabilmek için Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ’ı aradık. Kesin bir dille gündemlerinde böyle bir konu olmadığını, ittifakın devam edeceğini söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.