YSK yeni milletvekili dağılımını duyurdu: Üç ilin azaldı, dört ilin arttı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, TBMM’de yaptığı konuşmada yeni anayasanın ertelenemez bir görev olduğunu söyledi. Yıldız, MHP’nin 100 maddelik teklifinde yer alan bazı detayları da paylaştı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden bütçe görüşmelerinde konuşan Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız yeni anayasa çağrısı yaptı.
MHP seçimlerden hemen sonra “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Beş Yıllık Birinci Dönemi” başlıklı kitap yayınlamış, burada yeni anayasa sistemin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesi için atılacak en önemli adım olarak tanımlanmıştı. MHP lideri Devlet Bahçeli de, yeni anayasanın hazırlanmasında 100 maddelik teklif metniyle hazır olduklarını belirterek, “Toplumun her kesimi bu sürecin içinde olmalıdır” demişti.
Bütçe görüşmelerinde konuşan MHP’li Feti Yıldız yeni anayasa için “Gelecek nesillere karşı ertelenemez bir görev” dedi. Demokrasinin güçlendirilmesi için yeni anayasayı gerekli gördüklerini belirten Yıldız, “Türkiye, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uygun, milli ve manevi değerlerden ilham alan, bize özgü yeni bir anayasaya kavuşmalıdır. Bu milletimize ve gelecek nesillere karşı ertelenemez bir görevdir. Cumhuriyetin yüzüncü yılında Cumhuriyet’in kurucu değerlerine, milletimizin egemenlik haklarına hürmetin gereği olarak 100 maddelik anayasa önerimiz; başlangıç, genel esaslar, temel hak ve görevler, cumhuriyetin temel organları ve son hükümler şeklinde 4 kısım ve 100 maddeden oluşmaktadır” dedi.
Teklif metninin detaylarına değinen Yıldız, “Anayasa teklifimizde yüce divan yargılaması ve siyasi parti kapatma davalarını, yüce divan adıyla oluşan yeni bir mahkemeye verilmesi düşünülmüştür. Yüksek mahkemeler başlığı altında Sayıştay ve Yüksek Seçim Kurulu’nun statüleri yeniden açıklığa kavuşturulmuştur, yargıya ilişkin üye seçiminde Gazi Meclis’in yetkileri genişletilmiştir. Siyasetin ahlaki bir temele dayandığı, demokratik olgunluk ve uzlaşma kültürünün egemen olduğu bir siyaset anlayışını hakim kılmak hepimizin görevidir. Anayasa da yer alan temel ilkeler çerçevesinde kalmak şartıyla her siyasi partiye, teşkilat yapısını ve işleyişini belirleme hakkı tanınmalıdır.
Milletvekillerinin ve siyasi partilerin çalışmaları tüm yönleriyle etik esaslara bağlanmalı ve siyasi partiler ile parti yöneticilerinin siyasi faaliyetlerine ilişkin gelir kaynakları ve seçim harcamaları etkin bir biçimde denetlenmeli ve kamuoyunun bilgisine sunulmak için düzenleme yapılmalıdır. Siyasette kirlenmeyi tetikleyen unsurlardan biri olan siyasetin finansmanına ilişkin tartışmalar böylece son bulacaktır. Milletvekili dokunulmazlığı kamu vicdanının kabul edeceği makul esaslara bağlanarak belli durumlar dışında kaldırılmalıdır. Milletvekillerinin işlediği suçlar sebebiyle hazırlanmış ve Karma Komisyon’da bekleyen fezlekeler gündeme alınarak kesinlikle sonuçlandırılmalıdır” diye konuştu.
Kamuoyu araştırma şirketlerinin sipariş üzerine manipülatif sonuçlar yayınladığını belirten Yıldız, bununla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini, kanunla belirlenecek ilkelere uygun hazırlanması gerektiğini ve yanıltıcı bilgiler sunan şirketlere caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini söyledi.
Yıldız, “1973 yılında yürürlüğe giren TBMM İçtüzüğü’nün çeşitli maddelerinde birçok değişiklik yapılmış ve İçtüzüğün sistematiği bozulmuştur. Meclis İçtüzüğü yeni bir anlayışla ele alınmalı ve Meclis çalışmalarında kurumsal yeniliklere ihtiyaç olduğu açıktır. İçtüzük değişikliği ile gözetilmesi gereken temel ilke etkin, verimli ve kaliteli, sağlıklı bir şekilde çalışma düzeninin ortaya konulmasını sağlanması olmalıdır. Faaliyetler Genel Kurul yerine komisyonlarda şekillenmeli ve komisyon odaklı yasama süreci, yasama faaliyetlerinin kalitesini artıracaktır” dedi.