‘Erdoğan Almanya’ya gelmesin’ tartışması
Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Ankara’daki bazı diplomatik temsilciliklerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanacağı raporlarına kazanmayabileceği ihtimalini de eklemeye başladığını yazdı.
Gazeteci- yazar Murat Yetkin, Yetkin Report’ta kaleme aldığı yazısında; yakın bir zamana kadar diplomatik temsilciliklerin, her ne kadar Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu anketlerde önde görülse de, seçimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devlet gücünü de kullanarak kazanacağını düşündüklerini iletti. Yazıda, bu kanının yerleşmesinde Millet İttifakı’nın adaylık krizi en büyük etken olarak gösterildi.
Yetkin, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in adaylık tartışması sonucunda masayı terk edip, üç gün sonra Kılıçdaroğlu’nun adaylığını kabul ederek geri dönmesinin diplomatik temsilciliklerde bir dönüm noktası olarak algılandığını, “toparlanma hamlesi” değerlendirmesi yapıldığını yazdı.
Yetkin’in konuştuğu bir Avrupalı diplomat, adaylık krizi yaşanmasaydı muhalefetin ortak aday üretmeden dağılabileceği ihtimalini düşündüklerini söyledi.
Yetkin, diplomatik camiada Erdoğan’ın kaybedebileceğinin de hesaba katılmaya başlamasının temel olarak iki anlama geldiğini söyledi:
“Hem ikili hem de çok taraflı ilişkilerde kendi uluslararası siyasetleri bakımından Türkiye’ye önem veren büyükelçilik ve kuruluşlar bütün yumurtaları aynı sepete koymakta, yani Erdoğan’ın garanti kazanacağı varsayımına dayanmakta daha temkinli davranacaklardır,
Bunun sonucunda Türkiye’deki seçim sonuçları üzerine yorum yapmaktan kaçınacak, ‘Türk halkı kimi tercih ederse bizce makbuldür’ söylemine geçecek, nötr konum alacaklardır. Zaten bunun işaretleri alınmaya başladı. Erdoğan’ın kalmasını isteyen Rusya dahi daha temkinli davranmaya başladı.”
Yetkin, “AB yetkilileri Kılıçdaroğlu’na Suriyelileri geri göndermenin başka yollardan kendilerine yönelmesi ihtimalinden Avrupa sağının duyduğu endişeyi ilettiler. Bu ‘Erdoğan hiç değilse Suriyelileri Türkiye’de tutuyor’ anlamına gelse de Ankara’dan gönderilen diplomatik raporların seçim rüzgârının yön değiştirmeye başladığı saptamasına işaret ediyor” yorumunu yaptı.
Yetkin diğer gösterge olarak şunları yazdı:
“Son birkaç haftada diplomatik camiada iktidar değişirse dış politikaya kimin bakacağı, ekonomiye kimin bakacağı, Cumhurbaşkanı yardımcıları arasındaki görev dağılımının nasıl olacağı sorularının sıklaşması.”