Bakırhan’dan Susurluk benzetmesi: Sokak ortasında cinayetler işleniyor, plakalar ortada
MHP lideri Bahçeli en sert eleştirileri yönelttiği DEM Parti'yle tokalaştı ve grup toplantısında da 'Türkiye partisi olun' dedi. Tokalaşmanın planlı olduğunu da söyleyen Bahçeli'ye DEM Parti'den 'biz zaten Türkiye partisiyiz' yanıtı geldi.
DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları partisinin Meclis’teki grup toplantısında gündemi değerlendirdi. Hatimoğulları MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Meclis açılışında kendileriyle tokalaşmasıyla ilgili de konuştu. Bahçeli’nin açıklamalarına yanıt verdi.
Meclis resepsiyonunda “Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barışı hedeflerken kendi ülkemizde de barışı tesis etmemiz gerekiyor” diyen Bahçeli partisinin grup toplantısında da şöyle konuşmuştu:
“MHP Genel Başkanı olarak Cumhur İttifakı’nın duruşuna müzahir şekilde DEM sıralarına giderek elimi uzattım. Doğaçlama olmayan bu iyi niyetli tutumumu siyasi nezaketten öte önümüzdeki cumhurbaşkanlığı çarpışması ve yeni anayasa için cephe genişletme çalışması olarak görenler mayın tarlasında söğüt gölgesi arayan zavallı biçarelerdir. Uzattığım el milli birlik ve kardeşliğimizin mesajıdır. Uzattığım el ilk meclisin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın isabetli sözlerinin meşale gibi yanan aydınlığıdır. Uzattığım el gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın, gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin temenni ve teklifidir. Biz gelişi güzel, keyfe keder, can sıkıntısından, anlık dürtülerle dümenden ve düzenden el uzatmayız. Biz durduk yere el vermeyiz. Öylesine yerimizden kalkıp da el sıkmanın merakına teşebbüs etmeyiz. DEM’e evvela düşen sorumluluk, uzanan bu samimi elin kıymet hükmünü anlaması, dahası Türkiye partisi olması yönünde bir eşik olarak algılayıp değerlendirmesidir.”
Bahçeli’nin Türkiye partisi çağrısı yaptığı konuşmaya dair açıklama yapan Hatimoğulları MGK’nın sonuç bildirgesindeki beş maddenin ilk üçünün “Kürtleri daha fazla nasıl öldürürüz, Kürtleri nasıl daha fazla döveriz” üzerine endekslendiğini savundu. İç barışın bu şekilde sağlanamayacağını söyleyen Hatimoğulları Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yollarla çözülmesi gerektiğini söyledi.
“Suriye’de statü elde etmek isteyen Kürt halkına dayanışmacı yaklaşılmalıdır. Barışın bölgede sağlanmasının yolunun da buradan geçtiğini kimse unutmamalıdır. AKP ve ortakları bu tablonun neresinde? Ana muhalefet partisinin bu sorunun çözümüne yönelik nasıl bir politikası var bunu kamuoyuna açıklamak zorundalar” diyen Hatimoğulları DEM Parti olarak onurlu barış istediklerini kaydetti. “Onurlu barışın tesis edilmesi için ödenecek her türlü bedeli ödemeye, müzakereye ve diyaloğa hazırız” diyen Hatimoğulları çözüme dair planın kamuoyuna açıklanmasıyla barışın konuşulabileceğini belirtti.
Hatimoğulları bu taleplerini yükseltmek için miting düzenlediklerini söyledi ve “13 Ekim’de Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm için Amed’de olacağız” dedi.
Grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hatimoğulları DEM Parti’nin zaten Türkiye partisi olduğunu söyledi ve “DEM Parti Türkiye’deki bütün halk ve inançların temsil edildiği bir parti. Türkiye’de biz özgürlükleri, barışı, adaleti, yoksulun, emekçinin, kadının haklarını savunurken biz bir Türkiye partisiyiz zaten” dedi. Hatimoğulları açıklamasına şöyle devam etti: “Yeni bir dönem açılacaksa yol temizliği şarttır. Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümünün olmaması Türkiye’nin demokratikleştirilmesinin önüne engeldir. Yargının bu kadar saray taraftarı olması, ‘AYM kapatılsın’ denecek kadar ileri gidecek adımların atılması kabul edilebilir değil. Bu konuda atılması gereken adımları biz de izleyeceğiz. Bunun adı normalleşme mi, iç barış mı ismi ne olursa olsun somut olması gereken şey sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekir” dedi.
Bahçeli’nin bu açıklamaları gündemin ana konusu haline gelince açıklamalar da bu kadarla sınırlı kalmadı. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan Medyascope’tan Ruşen Çakır’a konuştu ve selamlaşmanın kıymetli olduğunu, ancak bunun ‘başlangıç noktası’ olması gerektiğini söyledi. Ancak şu anda bir yorum yapmanın erken olduğunu da söyleyen Doğan “Ama bu yalnızca bir tokalaşmaysa tabii ki biz de o selamı aldık zaten ama bu tokalaşmanın bizden çok Türkiye için bir anlamı var. Bunlar yalnızca güne, döneme ve bazı siyasi partilerin çıkarlarına göre planlanmış işler değilse anlamı var. Bahçeli ‘Ben bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dinledikten sonra bir birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğu, meclis çatısı altında bulunan grupların huzur içinde birlikte çalışmaları gerektiğini söyledikten sonra böyle bir karar verdim’ diyor. Ekstra bir anlam yüklemiyor” diye konuştu.
Bahçeli: DEM Parti’ye uzattığım el ‘gelin Türkiye partisi olun’ teklifi