Özel: CHP artık muhalefet partisi değil

CHP lideri Özel "Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye'nin birinci partisi. Bunun için artık biz muhalefet partisi reflekslerini göstermiyoruz" dedi. Özel ayrıca Erdoğan'a Kasım 2025 çağrısını tekrarladı.

Siyaset 14 Eylül 2024

Yerel seçimlerde CHP’nin 47 sene sonra birinci parti olmasıyla siyaset sahnesinde farklı bir tablo ortaya çıktı. CHP lideri Özgür Özel sonuçların ardından ilk günlerde dillendirmediği erken seçim söylemini son haftalarda sık sık kullanmaya başladı. Ayrıca Özel ‘artık birinci partiyiz’ diyerek farklı bir siyasi hat çizmeye çalışıyor.

İzmit Belediyesi’nin Kent Lokantası açılışında konuşan Özel, CHP’li belediyelerin standart belediyecilik hizmetini dört dörtlük yaptığını söyledi.

İzmit’te ikinci kent lokantasını açtıklarını belirten Özel, bu lokantanın CHP’li belediyelerin halkın hizmetine sunduğu 45’inci lokanta olduğunu söyledi: “Kent lokantaları öyle markalaşmıştır ki önümüzdeki günlerde göreceksiniz – şimdi Gaziantep’te duydum – artık AK Parti’li belediyeler milletin, ‘CHP’ye yapıyor, siz niye yapmıyorsunuz?’ eleştirilerine dayanamayıp onlar da farklı isimlerle halk lokantalarını açmak durumunda kalıyorlar. Çünkü vatandaşın, bugünkü zorlukla bugünkü sıkıntılarla öğlen 4 kap yemeğe 150-200 lira verecek bir imkanı yoktur.”

‘Cumhuriyet Halk Partisi olarak 31 Mart günü muhalefetten istifa ettik’

Özel, CHP’nin artık muhalefet partisi olmayı bıraktığını söyledi: “Cumhuriyet Halk Partisi olarak 31 Mart günü muhalefetten istifa ettik. Milletimize dedik ki ‘Biz muhalefetten bıktık, siz de iktidardan bıktınız. Gelin bu işi değiştirelim. Bizi birinci parti yapın, biz iktidar olalım, bu iktidardan en kısa sürede sizi kurtaralım.’ Milletimiz sağ olsun, feraset gösterdi, büyük bir öngörüyle gelecek seçimlerden sonra Türkiye’nin iktidar partisi olacak Cumhuriyet Halk Partisi’ne, nüfusun yüzde 65’ini, ekonominin yüzde 78’ini, turizmin yüzde 92’sini teslim etti. Oralardaki belediyeleri bize verdi. Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’nin birinci partisi. Bunun için artık biz muhalefet partisi reflekslerini göstermiyoruz. ‘Efendim, direneceğiz, mücadele edeceğiz, sesinizi duyuracağız.’ kimseye demiyoruz. Direneni görüyoruz, sesleneni duyuyoruz. Onların işini, onların dertlerinin çaresini üretmek için tüm hazırlıklarımızı büyük bir mücadeleyle büyük bir enerjiyle büyük bir azimle büyük bir kararlılıkla hayata geçiriyoruz. Şüphesiz, memlekette herkesin var bir derdi. Her derdin var bir çaresi, onun da adı Cumhuriyet Halk Partisi.”

Erdoğan’a erken seçim çağrısı: Aday olmak istiyorsa son tarih Kasım 2025

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için Meclis’te 360 milletvekilinin seçim kararı alması gerektiğini belirten Özel şöyle konuştu: “2025 yılının kasım ayı, Sayın Erdoğan’a bir çağrı yaptığımız tarihtir. ‘Bu 2’nci dönemi mi, 3’üncü dönemi mi’ geçmişte çok tartışıldı. Kendileri anayasa aksini yazmasına rağmen, ‘Anayasa değiştikten sonra 2’nci dönemimiz’ diyordu. Yüksek Seçim Kurulu bu fikre iştirak etti, bu yönde karar verdi. Seçimleri cumhurbaşkanı yenilediği halde yeniden aday olabildi. Bu durumda 3’üncü döneminde, şimdi yani 2’nci döneminin içinde kendisi seçim kararı alırsa yeniden aday olamıyor, çok net. YSK’nın kararına göre ve kendi geçmiş dönemlerini, 2’nci döneme aday oluyoruz dedikleri süreçte anayasa şunu yazıyor; ‘Meclis’te 360 milletvekili seçim kararı alırsa, mevcut Cumhurbaşkanı son bir kez aday olabilir. Bunu Adalet ve Kalkınma Partisi MHP’yle birlikte başaracak çoğunluğa sahip değil. Bize, muhalefete ihtiyaçları var. 360 rakamını yakalayabilmeleri için de bizim kendilerine bir cümlemiz var; tam ortasından yani bu 5 yılın yarısı sizden, yarısı bizden. 2 buçukuncu yılda gelip erken seçim kararı alıyorsanız, biz varız; seçimleri yenileyelim. Sonrasında bir daha gelip kapımızı çalmayın. Yani Erdoğan yeniden aday olmak iddiası varsa son tarih 2025 Kasım’dır.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.