Bakan Tunç’tan ‘yargılamalarda yapay zeka kullanılmalı’ çıkışı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel 1 Mayıs'ta tutuklanan öğrencilerin mağdur olduğunu, ailelerin "çocuklarımız sınavlarına giremiyor" dediğini söyledi. Konuşmadan sonra tahliyeler gerçekleşti.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında tutuklanan öğrencilerin ailelerinin talebinin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile konuştu. Konuşmanın ardından 13 öğrenci tahliye edildi.
İstanbul’daki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında gözaltına alınanlarla ilgili üçüncü iddianame hazırlandı. 12 kişi için 20 yıla kadar hapis cezası istendi.
Saraçhane’de toplanarak Taksim’e yürümek isteyenler gözaltına alınırken 40’ı öğrenci 82 kişi tutuklandı.
Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu “CHP’den bakana ‘normalleşme’ telefonu” başlıklı yazısında 1 Mayıs kutlamalarında tutuklanan öğrencilerin ailelerinin feryatları sonrası yaşananları anlattı.
Terkoğlu ailelerin CHP’li vekillere “Üniversite öğrencisi çocuğum 1 Mayıs’a katıldığı için hapiste, sınavları var, giremiyor” dediğini, ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “Askerlik arkadaşımı arayayım” deyip Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la görüştüğünü belirtti.
Tunç’un Özel’e sorunun çözümü için elinden geleni yapacağını söylediğini anlatan Terkoğlu görüşmenin ardından 13 öğrencinin tahliye edildiğini yazdı.
Yazının ilgili kısımları şöyle:
“Bakan ‘yukarı’ ile görüştü mü bilinmez… Ama bundan sonra hızlı bir süreç yaşandı. Özel’in telefonundan bir gün sonra 29 Mayıs’ta savcı M.Ü., kendi talebiyle tutuklanan üç öğrenci için bir anda görüş değiştirdi. Dört gündür tutuklu olan A.K.G., B.Y., Ö.B. adlı öğrenciler için ‘tutuklulukta geçen sürenin yeterli’ olması gerekçesiyle tahliye talebinde bulundu. Öğrenciler sürpriz şekilde serbest kaldı. Savcı, tahliye talebinde öğrenciliğin özellikle altını çizdi: ‘Şüphelilerin öğrenci olduğu, öğrenci belgelerini ibraz ettikleri…’
Herkes diğer öğrencilerin de serbest bırakılmasını bekliyordu ki… Sanki bir el garip şekilde müdahale etti. Öğrencilerin serbest bırakılması için başvuran savcı aynı anda iddianameleri yazıp mahkemelere göndermişti. İddianamelerin tarihi Özel-Tunç görüşme günüyle aynıydı. Mahkemelere yolladığı iki ayrı iddianameyi işaret ederek “Buradan sonrası mahkemenin kararı” diyordu. İddianameyi kabul eden 44. Asliye Ceza Mahkemesi tensip zaptında tutukluluğa devam dedi.
“Buraya kadarmış” umutsuzluğu yayılıyordu ki yeni bir gelişme yaşandı. Sanki bir el yine “Devam” demişti. 25. Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi reddederek geri gönderdi. Böylece henüz iddianamesi yazılmayanlar ve geri dönen dosyadakilerin bir kısmıyla birlikte toplam 13 öğrenci tahliye edildi.
Son rakamı vereyim: 1 Mayıs eylemleri nedeniyle 40’ı öğrenci 82 kişi tutuklanmıştı. Dördü ilk itirazlarla çıkınca 36 öğrenci kalmıştı. Özel-Tunç görüşmesinden sonra parça parça, 16 öğrenci mahkemeye çıkmadan tahliye edildi. Şu anda 20 öğrenci içeride kalmaya devam ediyor. Öğrencilerin avukatı bu gel-git durumunu ‘Savcı aksi yönde bir görüntü çizmek istese de dosya üstündeki siyasi baskının azalmadığını göstermiş oldu’ sözleriyle açıklıyor.”