Devlet Bahçeli Müge Anlı’ya kitap gönderdi
CHP lideri Özgür Özel MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Kobani davasıyla ilgili sorularına Sinan Ateş suikastıyla ilgili sorularla karşılık verdi. Özel'e göre Sinan Ateş öldürülünce MHP'de 'Cenazeye gidilmeyecek, taziye yok' talimatı verildi.
Yaklaşık üç yıl süren Kobani davasının sonuçlarına dair tartışmalar Türkiye gündeminin ilk sıralarında yerini koruyor.
Özetlemek gerekirse Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ve Ayla Akat Ata gibi Kürt siyasetinde önemli rol almış isimlerin aralarında olduğu toplam 108 kişinin yargılandığı davada geçen hafta karar çıktı.
Eski HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş çeşitli suçlardan 42, Yüksekdağ ise 30 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. İki siyasetçi için tutukluluğun devamına karar verildi.
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Türk ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Kışanak hakkında ‘Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak’ iddiası için beraat kararı, ‘örgüt üyeliği’ iddiasına sekiz yıl ceza verildi. Ceza yarı oranında arttırılarak 12 yıla çıkarıldı. Tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak Kışanak tahliye edildi.
Tuncel’e ‘örgüt üyeliğinden’ 12 yıl hapis cezası verildi. Tutuklulukta geçirdiği süre göz önünde bulundurularak adli kontrol şartı ile tahliye edildi.
Eski HDP Milletvekilleri Tuğluk, Altan Tan, Ayhan Bilgen ile diğer sanıklardan Berfin Özgü Köse, Bircan Yorulmaz, Can Memiş, Emine Beyza Üstün ise kendilerine atfedilen suçlardan beraat etti.
Eski vekiller Ayla Akat Ata ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan dokuz yıl dokuz ay, Emine Ayna aynı suçtan 10 yıl, partinin eski PM üyeleri Ayşe Yağcı ve Aynur Aşan ise dokuzar yıl hapis cezası aldı. Ata ve Yağcı tahliye edildi.
Mahkeme heyeti Sırrı Süreyya Önder’in de beraatına hükmetti.
Bu isimler 6 Ekim 2014’te başlayan ve çok sayıda insanın ölümüne yol açan Kobani olaylarını kışkırttıkları iddiasıyla yargılanıyordu. Muhalefet kanadı davanın başından bu yana ‘hukuki değil siyasi olduğunu’ savunarak tepki gösteriyordu. İktidar mahallesi ise tam tersi görüşteydi.
Nitekim MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli davanın sonuçlanmasının ardından “İşlenmiş bir suç kimsenin yanına kalmayacaktır. Bu ülkenin havasını soluyup ekmeğini yiyenler ihanetlerinin hukuki faturasına da katlanmalıdır” gibi ifadelerle karara sahip çıktı. Tepki gösteren CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e de şu sözlerle yüklendi:
“CHP yönetiminin 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili mahkeme kararına siyasi demesi, haksızlık ve hukuksuzluk vurgusu yapması, normalleşme ve yumuşama ortamına aykırı görmesi rezaletin ta kendisidir. Terör örgütü PKK 1978 yılında Diyarbakır Lice ilçesi Ziyaret Köyünde Marksist-Leninist ideolojiyi referans alarak kurulmuştu. Bölücü örgüt 1984 yılından itibaren Eruh-Şemdinli saldırılarıyla birlikte yoğun şiddet eylemlerine yönelmişti. Nisan 2002’de KADEK, Kasım 2003’de KONGRA-GEL, Mayıs 2007’den itibaren de KCK şeklinde yapılanan bölücü terör ihanetinin nihai hedefi de bağımsız Kürdistan’dır.
Türkiye’yi Cumhurbaşkanımızın değil de başkalarının yönettiğini iddia eden Özgür Bey ve yönetimine soruyorum, mertçe cevap vermelerini bekliyorum:
1) İmralı canisinin ve cezaevindeki terör mahkumlarının affını istiyor musunuz?
2) Vatan topraklarının bir bölümünde bağımsız Kürdistan’ın kurulmasından yana mısınız? Beraber DEM’lendiklerinize söz verdiniz mi?
3) Hangi dış mihrakların nam ve hesabına siyasi çalışma yürütüyor, Türkiye’nin geleceğini kimlerle konuşuyor, kimin folluğunda yatıyorsunuz?
4) 37 kişinin katiline verilen cezalar hukuksuz ise, size göre hukuk nedir? Adalet nedir? Devlet nedir? Siyasi onur ve millet sevdası sizin meşrebinizde ne manaya gelmektedir?
Özel bahsi geçen dört soruya partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) grup toplantısında yanıt verdi. Aralık 2022’de Ankara’da sokak ortasında öldürülen eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’le ilgili aydınlatılmamış konulara değinen Özel şunları söyledi:
“Bahçeli bana dört soru sormuş, okumaya utanırım. CHP gibi ‘Türkiye İttifakı’ diyen bir partinin genel başkanına sorulacak sorular değil. Bu soruların kime sorulacağını biliyorum da o seviyeye inmek istemiyorum. Bu soruları kimin sorduğunu biliyorum. Size bu soruları yazan arsız metin yazarları var ya, şu dört soruya cevap versinler bakalım;
1) Bu iki kişinin isimleri Sinan Ateş iddianamesinden nasıl ve kimler tarafından iddianameden ayıklanmıştır?
2) Sinan Ateş’in sokak ortasında ölümünden sonra kimse tweet atmayacak cenazeye gitmeyecek taziye bildirmeyecek diyen hangi ikisidir?
3) Bu talimatı partiye hangi ikisi yaymıştır?
4) Tetikçiyi kaçıran aracın fotoğrafları açığa çıkıp Ülkü Ocakları Genel Başkanı’na bu aracın ceza yemeyecek, trafikte durdurulmayacak statüsüne getirilmesine hangi ikisi katkı sağlamıştır?
Koskoca parti iki meczuba teslim edildi. Yazıklar olsun. Türkiye normalleşecekse sokak cinayetine sahip çıkılmayacak.”
Özel’in andığı iki ismin MHP Genel Başkan Yardımcıları İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın olduğu tahmin ediliyor.