Özel partiye yurt dışında üye alımlarıyla ilgili MİT’ten istihbarat desteği istemiş

CHP lideri Özel, MİT Başkanı Kalın’ın sunumuyla ilgili 'Üye alımları sırasında CHP’ye FETÖ veya diğer terör örgütleri sızmasın diye MİT’ten istihbarat desteği istedik. Onlar da büyük bir memnuniyetle buna yardımcı olabileceklerini söyledi' dedi.

Siyaset 22 Kasım 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Özgür Özel.

Türkiye’de iki gün önce tarihi bir ilk yaşandı, Milli İstihbarat Teşkilatı, bizzat başkanın da katılımıyla muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’ne bir ulusal güvenlik sunumu yaptı. Bu sunum, aslında MİT Başkanı’nın iktidardaki Ak Parti Genel Merkezi’nde yaptığı sunuma gelen eleştiriler üzerine yapıldı ama yine de önemliydi.

Peki sunumda neler konuşuldu? MİT ne anlattı, CHP yönetimi MİT Başkanı İbrahim Kalın’a neler sordu? Günlerdir merak edilen bu soruların cevaplarını CHP Genel Başkanı Özgür Özel dün katıldığı bir TV programında epey ayrıntılı anlattı. Anlattıkları içinde en dikkat çekeni, CHP’nin bundan böyle yurt dışındaki üye kayıtları için MİT’ten ‘güvenlik soruşturması’ istemesi, MİT’in de bu hizmeti vereceğini söylemesiydi.

TV100’de Kübra Par’ın sorularını yanıtlayan Özel, Kalın’ın sunum yapmasını ‘tarihi önemde’ diye niteledi.

MİT gelip CHP’de böcek taraması yapmış

Özel şunları söyledi: “CHP olarak iktidarın en kuvvetli adayı, son seçimlerin birinci partisiyiz. MİT’in CHP’ye gelip sunum yapması ve CHP’nin sorularını yanıtlaması zaten içerikten bağımsız kıymetli bir şey. Bunu önemsiyorum. Özel kalemlerimiz arasında iletişim kuruldu ve tarih belirlendi. Güvenlik gerekçesiyle saat ve giriş çıkışlar gizli tutuldu. ‘12’nci kata gelin, istediğiniz tedbiri alın’ dedik. Görüşme öncesinde MİT yetkilileri toplantı salonunda gerekli güvenlik tedbirlerini aldı, dinleme cihazı taraması yaptı ve salonu koruma altına aldı. Bu gizlilik MİT’in çalışma prensipleri gereği hassasiyetle uygulandı. Saat 11.00’de görüştük, ama gün içinde duyurmakta mutabık kaldık.

‘CHP’ye FETÖ veya diğer terör örgütleri sızmasın diye MİT’ten istihbarat desteği istedik’

Görüşme sırasında üç temel konuda sunum yapıldı, PKK, FETÖ ve DEAŞ. Sunumlarda ayrıca DEAŞ ile bağlantılı diğer İslamcı terör örgütleri hakkında da bilgi verildi. Sunumları üç farklı uzman yaptı, aralarda İbrahim Kalın katkıda bulundu. Bu sunumların ardından hazırladığımız 15 soruyu yönelttik. Dokuz sorumuza yanıt aldık, kalan altı soruyu da ayrıntılı şekilde ben tekrar sordum. Bizim de kendisinden bir destek talebimiz oldu. CHP’nin yurt dışındaki ofislerine çok sayıda başvuru alıyoruz. Üye alımı sırasında CHP’ye FETÖ veya diğer terör örgütleri sızmasın diye MİT’ten istihbarat desteği istedik. Özellikle şimdi ABD’de çok sayıda eyalette CHP’ye temsilcilik açacağız. Orada ciddi risk var. Almanya’da da PKK tehlikesi var. Onların orada söylediği bir söz sonra partiye mal oluyor. O açıdan çok tehlikeli. Bu konuda yardım istedik. Onlar da büyük bir memnuniyetle buna yardımcı olabileceklerini söylediler. Böyle de güzel bir sonucu oldu görüşmemizin.

‘Mansur Yavaş konusu gündeme gelmedi’

“Mansur Yavaş’ın MİT tarafından takibiyle ilgili bir iddia ortaya atılmıştı. Sizin de buna dair bir açıklamanız olmuştu. Bu konu gündeme geldi mi” sorusuna Özel, şu yanıtı verdi: “Yok, o konu gündeme gelmedi ama o konuyu daha öncesinde böyle bir çalışmalarının olmadığını, böyle bir görev tanımlarının olmadığını kendileri bana da Mansur Bey’e de iletmişti zaten. O yüzden dün bir daha o konuyu açmadık.”

‘Toplantıya katılan isimleri gizli tutuyoruz’

Özel toplantıya kimlerin katıldığı sorusu üzerine “O isimleri gizli tutuyoruz. Sadece Genel Sekreterimiz Selin Sayek Böke’nin adını verebilirim. Genel başkan yardımcıları bile kimin girdiğini bilmiyor. Onlara da ‘Buradan bu isimler çıkarsa bir daha görev vermeyeceğim’ dedim. Mahremiyete özen gösteriyoruz” dedi.

‘Bunu bir rövanş gibi görmemek lazım. Bu olay nazar boncuğu olsun’

Özel dün TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile CHP’li milletvekilleri arasında yaşanan arbedeyi ise şöyle değerlendirdi: “Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin İçişleri Bakanı’nın da partimin milletvekillerinin de o karenin içinde yer almasından mutlu olmadım. Esenyurt Belediyesi’nin önündeki görüntü ne kadar üzücüyse, dünkü görüntü de o kadar üzücü ama bunu böyle bir rövanş gibi görmemek lazım. Keşke ne İçişleri Bakanı ne de bizim arkadaşlarımız o görüntünün içinde olmasalardı. İşin bu kısmına üzüldüm gerçekten. Ayrıca vatandaşın da kavga görmek istemediğini biliyorum. Vatandaş en sert tartışmaları da ister ama itiş kakış görmek istemez. O yüzden bu olay izlediğimiz yapıcı siyaset anlayışı içinde, etkili muhalefet yapıcı siyaset anlayışı içinde bir nazar boncuğu olsun.”

MİT Ak Parti’ye gitmişti

MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Fethullah Gülen’in ölümünün ardından Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 22 Ekim Salı günü toplanan AK Parti MKYK toplantısına katılıp sunum yapması tepki çekmişti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, MYK üyeleri ve milletvekilleri bunu eleştirmişti.

MİT kaynakları bu sunumu, ‘Biz Cumhurbaşkanı’na sunum yaptık ama Cumhurbaşkanı partideydi, bir şey diyemedik’ diyerek anlatmıştı. Cumhuriyet tarihinde daha önce MİT’in gidip bir parti yönetimine istihbarat sunumu yapmasının örneği yok.

Bu tartışmalı durumun ardından CHP lideri Özel MİT Başkanı Kalın’a gönderdiği yazıyla CHP’ye de sunum yapmasını beklediklerini iletmişti. Özel ilettiği mesaja ilişkin şunları kaydetmişti: “MİT Başkanı’na bir yazı yazmıştım. AK Parti Genel Merkezi’nde bir sunum yapmıştı. ‘Ne sundunuz? Onların bilmesi gerekip de bizim bilmediğimiz ne var? Bizim niye bilmemiz gerekmiyor. Eğer AK Parti’nin bu FETÖ meselesinde kendi bilmesi gereken zaafları varsa, onu söyleyin. Yok güvenlikle, istihbaratla ilgili bir bilgi, ülkenin ikinci partisiyle paylaşılıyorsa, birinci partisinden niye esirgiyorsunuz’ demiştim. Sayın MİT Başkanı 29 Ekim törenlerinde bana nezaketle yazıyı aldığını, hızla dönüş yapacağını söylemişti. O geri dönüşü bekliyoruz.”

MİT iki gün önce sunum yaptı

MİT’in CHP’ye sunumu iki gün önce gerçekleşti. AA’nın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre sunumda MİT’in organize suçlar, siber casusluk, istihbarata karşı koyma (İKK), bölgesel çatışmalar, küresel tehditler gibi birçok çalışma alanına sahip olduğu, milli güvenliğin korunması için çalışma konuları üzerine yoğun bir mesai harcandığı belirtildi.

Terör örgütleri ile mücadele üzerine bilgilerin paylaşıldığı sunumda MİT’in mücadele stratejisi anlatıldı.

AA’ya göre sunumda ‘MİT’in Türkiye’nin Suriye ve Irak sınırında terör koridoru oluşturulmasına engel olmak için yürüttüğü çalışmalarla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde terörü yerinde bitirme stratejisi çerçevesinde tüm imkan ve kabiliyetlerle çalışmaların sürdürüleceği’ belirtilmiş.

MİT Başkanı Kalın CHP'ye sunum yaptı: Özel çok memnunMİT Başkanı Kalın CHP’ye sunum yaptı: Özel çok memnun

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.