AK Parti’yle MHP yerelde gergin: ‘Karaktersiz, ahlaksız, utanmaz’
Eğitim sendikalarının temsilcileriyle görüşen CHP lideri Özgür Özel "Erdoğan mezun edip atamadığı öğretmenleri şeytani bir proje ile kusuru olan öğretmenlere dönüştürecek ve diplomalarını çalacak" dedi.
Ana muhalefet lideri Özgür Özel eğitim sendikalarının temsilcileriyle CHP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Bu alandaki sorunların ele alındığı toplantıya 35 kuruluş davet edildi.
Basına kapalı düzenlenen görüşme öncesi kısa bir konuşma yapan siyasetçi Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’ni “Bizlere ve sizlere düşen bu teklifi Milli Eğitim Bakanı’nın şahsi ihtiraslarına kurban etmemeliyiz. İktidar partisi atanmayan öğretmenlere ‘atanamayan öğretmenler’ diyor. Burada suçu öğretmenlere yıkıyor. Erdoğan mezun edip atamadığı öğretmenleri şeytani bir proje ile eğer bu yasa geçerse gerçekten kusuru olan bir milyon öğretmenlere dönüştürecek ve diplomalarını çalacak” sözleriyle eleştirdi.
Ardından planın özetle birileri emekli oldukça yerlerine atama yapılması olduğunu dile getirdi:
“Diyor ki ‘evet siz eğitim fakültelerine girdiniz, Önce lisede çalıştınız. Sınava girdiniz kazandınız. Diploma verdik, öğretmen ünvanı aldınız, bu yasa çıkınca hepinizi ben ‘öğretmen adayı’ statüsü vereceğim ve içinizden bazılarını alıp onları Milli Eğitim Akademisi’nde iki yıl eğitime tabi tutup ondan sonra atayacağım.’
‘Ne kadar emekli olursa o kadar atayacağım’ diyor. Eğitim fakültelerini kapatsak, formasyon almayla öğretmenliğe geçişleri durdursak, bu hesabı uygulasak bir milyon atanmayan öğretmenin hepsinin bu imkana kavuşması için 48 yıla ihtiyaç var. Bu cumhuriyet tarihinde bir milyon gence kurmuş olduğu en büyük kumpastır. Bu yankesiciliktir, diploma hırsızlığıdır ve devlet tarafından kazanılmış hakkın elden alınmasıdır.
Öğretmenleri istihdam üzerinden kategorize eden anlayış öğretmenliğin ruhuna da saldırıyor. Öğretmenler odasında ücretli, sözleşmeli gibi kategorize edilmiş şekilde oturtuyor. Bugün genel maaş özel okullarda asgari ücrettir. Taban maaş uygulamasına derhal geri dönülmelidir. Öğretmenlerin yüzde 91’i maaşlarıyla geçinemiyor. İki öğretmenden biri başka iş bulursam bırakırım mesleği diyecek duruma getirilmiş.
Öğretmenlerin ekonomik durumları konuşulurken öğrencilerin ailelerin ekonomik durumunun da ülkeyi ne hala getirdiğini konuşmak gerekiyor. Artık eğitim sınıfsal bir sorun Türkiye’de. Devlet okullarındaki eğitime güven azalıyor. Özel okulların ücretleri ise çok yüksek. Nitelikli, bilimsel eğitim durumu iyi ailelerin erişebileceği bir durum oldu.
Bugün CHP eğitim alanında çok önemli iddialarda bulunmak ve çok önemli hedefler de koymak zorunda. Değişim Kurultayı’nın ardından Program Kurultayı’nın ilk üç gününde CHP’nin programının bir iktidar programı olarak sizlerle ve toplumun tüm birleşenleriyle çalışıp somut ve son haline getireceğiz.
Bu programın en önemli kısımlarından bir tanesi ise eğitim alanı. Burada öğretmenlerin örgütlülüklerinin önündeki engellerin kaldırılmasından rektör seçimlerinin nasıl yapılacağına kadar ortaya koyacağız. Son anketlerde AK Parti’nin en yüksek oy aldığı yerlerde dahi ailelerin çocuklarının aldığı eğitimden memnun olanların oranı sadece yüzde 19. Biz ise CHP iktidarında pek çok yetkinliğim yanında en az bir yabancı dilin konuşulduğu ve yazılabildiği lise öğrencileri öngörüyoruz.”
Toplantıya Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), Özel Okul Öğretmenleri Sendikası, Anadolu Eğitim Sendikası, Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN), Mesleki ve Teknik Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası (METESEN), Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen), Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınları Eğtim-Öğretim ve Bilim Hizmetleri Çalışanları Birlik Sendikası (Şehit Gazi Eğitim Birlik-Sen), Tüm Kamu Çalışanları Eğitim Sendikası (TÜM KAMU-SEN Eğitim), Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER), Emekli Öğretmenler Derneği katıldı.