Diyarbakır’da ‘randevulu muska’ kuyruğu: Aylık kazancı 1 milyon TL
2019 yerel seçimlerinde HDP'nin KHK'lı adayına mazbatanın verilmediği için ikinci olmasına rağmen başkan seçilen Hüseyin Beyoğlu hakkında yolsuzluk davası vardı. İkinci duruşmada Beyoğlu hakkında tutuklama kararı verildi.
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP adayı Zeyyat Ceylan oyların yüzde 71’ini alarak belediye başkanı seçilmişti. Ancak öğretmen olan Ceylan KHK ile ihraç edilmişti. Bu yüzden mazbatayı alamadı ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) onun yerine mazbatayı 42 bin 117 oy alarak ikinci olan AK Parti adayı Hüseyin Beyoğlu’na mazbatayı verdi. Bu yılın yerel seçimlerinde Bağlar’da yine DEM Parti’li Siraç Çelik oyların yüzde 71’ini alarak belediye başkanı seçildi, Hüseyin Beyoğlu’nun da görevi sona erdi.
Bu arada geçen yıl Diyarbakır’da rüşvet soruşturması başlatıldı ve Hüseyin Beyoğlu’nun da adı soruşturmada yer aldı. Soruşturmanın başlangıcı bir iş insanının suç duyurusuna dayanıyordu. Bağlar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde görevli F.K.’nin kendisinden işini yapması karşılığında rüşvet istediğini iddia eden iş insanı N.B. geçen yıl ekim ayında polise başvurdu. Polis düzenlediği operasyonda seri numaraları alınmış paraları iş insanından alan F.K.’yi paraları aracına koyarken suç üstü gözaltına aldı.
F.K. emniyete götürülürken Belediye Başkan Yardımcısı S.A. da gözaltına alındı. İşlemlerinin ardından 2 Kasım’da adliyeye sevk edilen şüpheliler tutuklandı. Soruşturmada Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu da savcılıkta ifade verdi. Beyoğlu’na adli kontrol şartı ile yurtdışına çıkış yasağı getirildi.
Davanın ilk duruşmasında savunma yapan Beyoğlu kendisini eski bakan Abdulkadir Aksu’nun aradığını ve yardımcı olmasını istediğini anlattı. Beyoğlu “Sayın Bakanımızın dostları dedim. Encümen toplantısı olduğu gün geldiler. Belediyede 30 müdürlük var. Çoğu birimlerde memur olmadığı için vekaleten bakarlardı. F.K. tekniker olarak çalışıyordu. Bir de kendi istekleriyle belediyeye bağış yapmak isterlerse yaparlar. Kimseyi zorlamayız. Hiçbir işlemde talimat vermedim. Beraatimi istiyorum” dedi.
İş insanı N.B. ise kendisinden 2 milyon lira istendiğini ve bunun ‘başkanın talimatı’ olduğunu söylediklerini anlattı. Daire başına 50 bin TL istendiğini söyleyen N.B. “Eski Bakan Abdulkadir Aksu’ya ulaştım, durumu anlattım. Bakan aradığı için 500 indirdiler. ‘En son 5 milyon 500 bin yaparım’ dediler. Dört koltuk vermişlerdi S.A.’ya. Kendisi ambulans şoförü. Bunların üçü de şebeke. ‘En son 4 milyon TL’ye bağlayın’ dedim. F.K.’ye de ‘Helal etmiyorum’ dedim. Başkanın odasına çıktık. ‘N.B.’nin işi tamamdır, hızlandırın’ dediler. Olay günü aradım, beni internet üzerinden aradı. Yolun kenarında durduk. ‘Para arabamda’ dedim. Bana dedi ki F.K., ‘Bagajıma at’. Kendi elimle bagaja koydum. Çanta çocuğumun okul çantasıydı, ‘Geri getir’ dedim. F.K. bana ‘O iş bende’ dedi. Benim ne bağım ne de bahçem var. Ben o çantada köy ürünü götürmedim” diye konuştu.
Bu gelişmelerin ardından yaklaşık on gün önce eski belediye başkanı ve 14 yakını gözaltına alındı. Şüpheliler emniyetteki işlemlerin ardından serbest bırakıldı. Aramalarda ele geçirilen yüklü miktardaki döviz ve altın ile şüphelilerin üzerlerine kayıtlı taşınmazlara tedbiren el kondu. Bugün davanın ikinci duruşması görüldü ve Hüseyin Beyoğlu hakkında tutuklama ve yakalama kararı çıkarıldı. Diyarbakır Adliyesi’ne gelip, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) polislerine teslim oldu. Mahkemeye çıkarılıp, karar yüzüne okunan Beyoğlu, tutuklandı.