‘İsrail’le ticaret dursun’ pankartı Bakan Haseki’yi çileden çıkardı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kaçak göçmen sorununu çözmeye kararlı olduklarını söyledi ancak takvimi esnetti: “Suriye ve Irak'ta terör saldırıları devam ettikçe, sığınmacıların kendi toprakları dönmesi beklenenden daha fazla vakit alacaktır.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polis Meslek Yüksekokulları Mezuniyet Töreni’ndeki konuşmasında terör ve göç sorunlarını ele aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölücü terör örgütüne katılımın durma noktasına geldiğini belirterek, “Örgütü sadece sınırlarımız içerisinde değil, Irak ve Suriye sahasında da başını kaldıramaz hale getirdik” şeklinde konuştu. “Üstünden değil 7 yıl, 70 yıl da geçse 15 Temmuz’u unutmayacağımızı tüm dünyaya ilan ettik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnsanlık böyle bir ihanet böyle bir alçaklık görmemiştir. Hal böyleyken, 15 Temmuz’a kontrollü darbe diyenleri milletimizin vicdanına havale ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Ekonomide elde ettiğimiz başarıların, ticarette yakaladığımız ivmenin, terör örgütüyle verdiğimiz mücadelenin, hasılı asayişle birlikte diğer alanlarda sağladığımız kazanımların baş aktörlerinden biri mensubu olduğunuz emniyet teşkilatıdır” diyen Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimine de değindi:
“FETÖ’nün devlet içindeki uzantılarının önemli bir kısmını tasfiye ettik. Mahrem yapılanmasına yönelik operasyonlarımız kesintisiz sürüyor. Bölücü terör örgütüne karşı katılım neredeyse durma noktasına geldik. Teröristlerin inlerine giriyor ve bunları inlerinde yok ediyorsak bunun faili sizlersiniz. Sizlerin başarısı inanıyorum ki bu inlere onları mahkum edecektir. Örgütü sadece sınırlarımız içerisinde değil, Irak ve Suriye sahasında da başını kaldıramaz hale getirdik. Döktükleri şehit kanlarının ve vatandaşlarımıza yaşattığı acının bedelini bölücü örgüt mensuplarına misliyle ödetiyoruz. Türkiye’ye uzanan kirli elleri nerede olursa olsun, kırmakta kararlıyız. Terör örgütleri varlığını sürdürdükçe, kendimizi emniyette hissedemeyiz. İçerde ve sınırlarımız ötesinde terör unsurları oldukça Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu arzu ettiğimiz hızda hayata geçiremeyiz. Kandil’deki terör baronlarının sesi kesilmedikçe, siyasetimizi dizayn etme çabalarının önünü alamayız.”
Erdoğan kaçak göçmen sorununa dair ise şunları söyledi:
“Türkiye’de belli çevrelerin, özellikle Seçim döneminde istismar ettikleri göçmen meselesinin çözüme kavuşturulmasının yolu da terör örgütleriyle başarılı bir mücadeleden geçmektedir. Suriye’de ölümden kaçarak, bizlere sığınan ve bizi ensar olarak gören bu kardeşlerimize ne yazık ki ülkemizde ana muhalefetin yaklaşımı insani bir yaklaşım değildir. Suriye ve Irak’ta terör saldırıları devam ettikçe, sığınmacıların kendi toprakları dönmesi beklenenden daha fazla vakit alacaktır. Terörden arındırıp güvenli yerlere çevirdiğimiz yerlere 600 bine yakın sığınmacı geri döndü. Briket evler projesiyle 90 bine yakın aileye barınma imkanı sağlandı. Sığınmacılara yönelik nefret söylemlerine prim vermek bir Müslüman Türk’e yakışmaz. Mazlumları kökenine göre yargılamak bize yakışmaz. Yabancı düşmanı fikirlere meyletmek bize yakışmaz. Mazlum ve mağdura kucak açarken, gerçekçi uygulamalarla yasa dışı göç sorununa kalıcı çözümler üretmeyi sürdüreceğiz.”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye’deki kayıtlı göçmen sayısının 4 milyon 888 bin 286 olduğunu açıkladı. Bakan Yerlikaya ayrıca, 2 ayda 35 bin 700 düzensiz göçmenin yakalandığını da duyurdu. Göç İdaresi’nin açıkladığı son verilere göre, ülkedeki yabancı sayısı 4 milyon 990 bin 663’tü.
Katıldığı bir canlı yayında konuya ilişkin sorulan bir soru üzerine Ali Yerlikaya’nın açıklaması şöyle:
“Şu anda 4 milyon 888 bin 286 göçmenimiz var. Bu kimselerin kayıtları bizde. 3 milyon 325 bin 14’ü geçici koruma altındaki Suriyeliler. 294 bin 880’i uluslararası koruma kapsamında olan göçmen. Bir de turizm, çalışma, sağlık gibi çeşitli konularda ikamet izni verilenler var, 1 milyon 268 bin 392. Kendi vatandaşlarımızın sayısını nasıl biliyorsak düzensiz göçmenlerin sayısını da biliyoruz.
Düzensiz göçmenlerle yıllardır mücadele ediyoruz. Vatandaşımızın kayıtlı göçmenle meselesi yok. Düzensiz göçmenle mesele var. İstanbul’da taze bir uygulama. 9 göç mobil sistemi kurduk. Güvenlik güçleri birinden şüphelendiğinde kontrol ediyor. Eğer kimliği yoksa geri gönderme merkezimize gönderiyoruz.
Son 2 ayda 35 bin 700 düzensiz göçmen yakaladık. Bunların 16 bin 18’i sınır dışı edildi. 19 bin 502 düzensiz göçmenin de geri gönderme merkezlerinde sınır dışı işlemi devam ediyor.”