Türkiye, dünyanın sinemasına set oldu: 233 yabancı yapım çekildi
İngiliz The Economist yeni kapağına yılın en önemli seçimi olarak gördüğü Türkiye seçimlerini taşırken, tarafını da 'Kılıçdaroğlu'nu destekliyoruz' diyerek belirledi. Dergiye göre, Erdoğan'ın olası yenilgisi, güçlü adamlara karşı mücadelede diğer ülkelere de ümit verecek. Hükümet dergiye tepkili.
İngiliz The Economist dergisi, 6-12 Mayıs haftasında satışa sunulacak olan yeni sayısının kapağını ve kapak yazısını dünyayla paylaşınca büyük bir tartışmanın merkezine oturdu.
‘2023’ün en önemli seçimleri-Türkiye ve demokrasinin geleceği’ başlığını kapağına taşıyan dergi, kapakta ‘Demokrasiyi kurtar’, ‘Erdoğan gitmeli’, ‘Oy kullan’ gibi ufak notlarla kapağını süsledi.
Bu kapak Twitter üzerinden, ‘Recep Tayyip Erdoğan’ın yenilgisinin küresel sonuçları olacak ve tüm demokratlara, güçlü adamların yenilebileceğini gösterecektir’ ifadesiyle paylaşıldı.
The defeat of Recep Tayyip Erdogan would have global consequences—and show democrats everywhere that strongmen can be beaten https://t.co/bHPEstl69d pic.twitter.com/tMjhj2Wa1P
— The Economist (@TheEconomist) May 4, 2023
Kapak yazısındaysa çarpıcı ifadeler yer aldı. “Erdoğan’ın kaybetmesi halinde bu, küresel sonuçları olan çarpıcı bir siyasi geri dönüş olacaktır. Türk halkı daha özgür, daha az korkulu ve zamanla daha müreffeh olacaktır. Yeni bir hükümet Batı ile yıpranmış ilişkileri onaracaktır” diyen dergi, Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu ancak Erdoğan’ın Ortadoğu’da yıkıcı bir aktör olarak Rusya’yla daha yakın ilişkiler kurmaya çalıştığını yazıyor.
Türkiye’deki olası değişimin Macaristan’dan Hindistan’a kadar diktatör yönetimlerin yükselişte olduğu bir çağda, Erdoğan’ın barışçıl bir şekilde iktidardan uzaklaştırılmasının her yerdeki demokratlara güçlü adamların yenilebileceğini göstereceğini savunan dergi, Erdoğan’ın kötü politikaları sınırlayan ve düzelten kurumları zayıflatarak iktidarını pekiştirdiğini, altı partili ittifak olan rakiplerinin bu kurumları yeniden kurmayı vaat ettiğini belirtiyor.
Ekonomik durumu aktaran dergi, düzeltilmesi gereken tek şeyin ekonomi olmadığını belirterek, yargı, medya ve parlamentodaki dönüşümü de aktardı, hapisteki aktivist ve siyasetçileri belirterek, Erdoğan’ın seçilmesi halinde bunların durumunun daha da kötüleşeceğini öne sürdü.
The Economist’in kapak yazısının en çarpıcı kısmıysa seçimlerdeki isteklerini belirten final kısmı oldu: “Sayın Kılıçdaroğlu biraz sıkıcı olabilir ama inatçı bir uzlaşı yaratıcısı ve büyüleyici bir alçakgönüllülüğe sahip. Rakibinin tam tersi. Eğer kazanırsa, bu Türkiye, Avrupa ve gerçek demokrasi için verilen küresel mücadele için büyük bir an olacaktır. Sayın Erdoğan görevdeki ilk yıllarında bazı iyi şeyler yaptı, ancak aşırı gücün istikrarlı bir şekilde birikmesi, eğilimi olduğu gibi, muhakemesini ve ahlaki duygusunu gölgeledi. Kemal Kılıçdaroğlu’nu Türkiye’nin bir sonraki cumhurbaşkanı olarak içtenlikle destekliyoruz.”
The Economist’in kapağı ve içeriğine Ak Parti’den yoğun tepki yükseldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü “Son sözü millet sandıkta söyleyecek” derken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da derginin bir sonraki sayısı için kaleme aldığı makaleyi, dergiden geri çektiğini açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter’dan “Yine heyecan yapmışlar. Ve eklemişler: ‘Yeni hükümet Batı’yla hasarlı ilişkileri tamir edecek…’ Ben bu dili, söylemi ve hangi bağlamda söylendiğini iyi biliyorum. Sakin olun. Ülkeme talimat verdiğiniz günler geride kaldı. Son sözü millet sandıkta söyleyecek” paylaşımını yaptı.
Yine heyecan yapmışlar ☺️
Ve eklemişler: “Yeni hükümet Batı’yla hasarlı ilişkileri tamir edecek…”
Ben bu dili, söylemi ve hangi bağlamda söylendiğini iyi biliyorum.
Sakin olun.
Ülkeme talimat verdiğiniz günler geride kaldı.
Son sözü millet sandıkta söyleyecek.
🇹🇷🇹🇷🇹🇷 https://t.co/mPYeuyFnyz
— İbrahim Kalın (@ikalin1) May 4, 2023
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, derginin bir sonraki sayısında yayımlanacak olan makalesini geri çektiğini duyurdu: “O kapağın içinde tabii nokta nokta ‘Erdoğan gitmelidir’ diyor, ‘Erdoğan gitsin, gitmelidir’ diyor. Bunlar Türk milleti adına karar veriyorlar ya da Türk milletine akıl vermeye çalışıyorlar. Erdoğan niye gitsin? Sana ne zararı var? İngiltere’ye ne zararı var? Bugün Erdoğan olmasaydı bugün dünya, gıda krizi yaşayacaktı. Bugün Türkiye olmasa Avrupa’nın güvenliği tehlikededir. Neden bir ülkenin iç siyasetine müdahale ediyorsunuz? Almanya neden Yüksek Seçim Kurulu’ndan izin aldığımız noktalarda sandık açmamıza izin vermedi? Bunların hepsi müdahale etmeye çalışıyorlar.”
Şanlıurfa’dan Ak Parti milletvekili adayı olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da partisinin Siverek ilçesinde düzenlediği Kadın Buluşması’nda konuya değindi: “Türkiye’nin seçimleri, başka ülkeleri de gerer olmuş” diyen Bozdağ, şöyle devam etti: “Ben soruyorum, Erdoğan’ın gitmesine The Economist mi karar verecek? Sana ne? Erdoğan’ın gidip gitmeyeceği seni neden geriyor? ‘Erdoğan gitmeli, Erdoğan gibi milletine sevdalı, devletine sevdalı demokrat insanların akıbeti bak nasıl oluyor’ diye başkalarına göstereceklermiş. Onlar, kendilerince Cumhurbaşkanı’mıza iftira ediyorlar.”