Haydarpaşa Garı restorasyonunda sona doğru
Üsküdar tarihinde ilk kez hem CHP'yi hem de bir kadın adayı tercih etti: Sinem Dedetaş yüzde 50'ye yakın oyuyla belediye başkanı. Dedetaş Haliç Tersanesi'nin AVM'ye çevrilmesine karşı çıkarken AK Parti yönetimindeki İBB'nin 'yasaklısıydı.'
Türkiye pazar günü sandık başına gitti ve Türkiye büyük bir siyasi depremi yaşadı. Adalet ve Kalkınma Partisi 22 yıl sonra ilk kez seçim kaybetti; Cumhuriyet Halk Partisi ise bir bakışa göre 1977, bir başka bakışa göre 1989’dan beri ilk kez bir seçimi birinci sırada tamamladı.
Değişimin en çarpıcı olduğu illerin başında İstanbul geliyor. 39 ilçeli dev şehirde artık CHP 26 belediyeyi yönetecek; AK Parti’nin yöneteceği ilçelerin sayısıysa 13’te kaldı.
AK Parti’nin kaybettiği belediyelerden biri de Üsküdar oldu. Üsküdar ilk kez 1984 yılında belediye teşkilatı özelliği kazandı ve o günden bu yana sadece 1989-1994 yılları arasında SHP tarafından yönetildi. İlçe, 1994’ten beri önce Refah ve Fazilet, ardından da Ak Parti’nin yönetiminde.
31 Mart 2024 seçimlerinde Üsküdar’ın tarihinde bir kırılma anı yaşandı. CHP’nin adayı Sinem Dedetaş yüzde 49,9 oranında oy aldı ve İstanbul’un bu tarihi ilçesinin ilk kadın belediye başkanı oldu.
Sinem Dedetaş’ın adı aktif politikada sık duyulmuyordu. 43 yaşındaki çiçeği burnunda başkan İTÜ Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği mezunu. Üstelik bu mühendis kadın 2019 öncesinin AK Partili İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da ‘cezalandırılmıştı.’ Çünkü Haliç Tersanesi AVM yapılmak isteniyor, Dedetaş da buna karşı çıkıyordu. Dönemin İBB yönetimi de onun tersaneye girişini yasakladı ama Haliç Tersanesi de AVM’ye çevrilmedi. Tarih 31 Mart 2019’a geldiğinde İBB bu yıl Üsküdar’da olduğu gibi AK Parti yönetiminden çıktı, CHP’ye geçti. Başkan da yine bu yılki gibi Ekrem İmamoğlu oldu. İmamoğlu Dedetaş’ı Haliç Tersanesi’nin de bağlı olduğu Şehir Hatları’na genel müdür olarak atadı. Dedetaş görev süresince tersanenin 1 milyon TL’lik cirosunu 130 milyon TL’ye çıkardı.
Resmi olmayan verilere göre Üsküdar’da kazandık!
Bu yolu bizimle yürüyen herkese teşekkür ediyorum. Üsküdarlılara layık olmak için geliyoruz.
Üsküdar’da yeni bir başlangıç için Tam Yol İleri! #SinemdeÜsküdarVar pic.twitter.com/c4s0y7AUD2
— Sinem Dedetaş (@sdedetas) March 31, 2024
Üsküdar şimdi yeni yönetimden kendisine vaat edilen projelerin de hayata geçirilmesini bekliyor. Tarihi dokusu ve Boğaz’ın ayağındaki konumuyla yeşil ve mavinin ilçesi yıllar sonra seçtiği ‘ilk’le yoluna beş yıl devam edecek.
Tabii bir de üst üste iki dönem belediye başkanı seçilen Hilmi Türkmen’in yönetiminin vedası yaşanacak. 2021 yılında ilçenin en yeşil alanı Validebağ Korusu’na iş makineleri girmişti. Belediye çalışanları kamyonla getirdikleri moloz ve kumu koruya dökmüş, halk tepki göstermişti. Peki amaç neydi? Amaç koruyu ‘rehabilite’ edip park ve bahçe yapmaktı. Hatta 500 araçlık otopark yapılacağı dahi tartışılıyordu. Ancak Türkmen sabaha karşı dökülen molozların temizlediklerini iddia edip koruyu koruyanları suçluyordu. Nihayetinde Validebağ Korusu yerinde kaldı, ağaçlar kesilmedi; ne park yapabildiler ne de bahçe. Bu olay Türkmen’le Üsküdarlıları karşı karşıya getiren en büyük olaylardan biriydi ve Validebağ gönüllüleri de bunu unutmadı:
Siz giderken Validebağ'ın ağaçları size selam duracak demiştik.
Görev süresi boyunca Validebağ Korusu'nu hedef alan; ağacına, çiçeğine, böceğine düşman Hilmi Türkmen, Üsküdar Belediye Başkanlığını kaybetti.
Güle güle Pinokyo! pic.twitter.com/kaPjLFaE6M— Validebağ Savunması (@ValidebagSvnms) March 31, 2024