Yurt dışı telefon harcına gelen zam vatandaşı telaşa soktu; sınır kapıları kilitlendi, e-devlet çöktü
TBMM Genel Kurulu CHP'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplandı. Gereken 200 kişiye ulaşılınca görüşmeler başladı. CHP'nin genel görüşme önerisi ise kabul edilmedi, Meclis tatile girdi.
TBMM Genel Kurul’u, CHP’nin yeterli sayıda imza ile olağanüstü toplanma talebinin ardından, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un toplantı çağrısı yapması üzerine dün saat 15.00’te bir araya geldi. TBMM Genel Kurulu yoklama ile açıldı. Genel Kurulda, CHP’nin “KDV ve ÖTV oranlarının yükselmesi ve temel ihtiyaç üzerindeki fiyat artışı nedeniyle oluşan sorunlara çözüm bulunması amacıyla genel görüşme yapılması” önergesinin ön görüşmelerinin ardından genel görüşme önerisi 234 kabul oyuna karşın 257 ret oyu ile kabul edilmedi. Meclis 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Muhalefet partileri tam kadro Genel Kurul’a katılsalardı önergenin geçme ihtimali yüksekti. Muhalefet partilerinden oylamaya gelmeyen milletvekili sayıları ise şöyle:
Yeşil ve Sol Parti 24 milletvekili, İYİ Parti 10 milletvekili, CHP 7 milletvekili, DEVA’dan 2 milletvekili, Demokrat Parti’den 1 milletvekili.
AK Parti ve MHP’li milletvekilleri yoklamaya katılmadı ancak, olağanüstü toplantı için gereken 200 kişiye ulaşıldı. Bunun üzerine AK Parti ve MHP milletvekilleri de genel kurul salonuna girdi. MHP lideri bahçeli de görüşmeleri izlemek için Genel Kurula katıldı.
MHP Meclis Başkanvekili Celal Adan’ın yönettiği oturum, muhalefet milletvekillerinin verdiği önergelerin okunmasıyla başladı.
Oturumda ilk konuşan isim Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ oldu. Özdağ, hem vergi zamlarının hem de akaryakıta gelen zamlar için “Önceden hazırlandığı belliydi” derken iktidara “Vatandaşın tenceresinde et değil dert kaynadığının farkında mısınız? Bugünler daha fragman, yeni zamlar boca edilecek” dedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, hükümetin ekonomi politikalarındaki başarısızlığının akademi literatüründe incelenmesi gereken bir vaka olarak tarihteki yerini alacağını söyledi. Devişoğlu, “Temel gıdadan, kitaptan, çocuk bezinden böylesine yüksek ek verginin alındığı bir ülkede vergiyi adil bir biçimde servetten kazanç elde eden büyük sermaye sahiplerine yayamıyorsa o ülkede iktidar, neoliberal uluslararası düzene teslim olmuştur. Eğer millet cefayı bal eğleyecekse o zaman herkes bedel ödeyecek, o zaman saray da sefa sürdürmemelidir” diye
Yeşil Sol Parti Grubu adına konuşan Meral Danış Beştaş, “İktidar halkın ekonomiyi bilmediğini sanıyor ya da alay ediyor. Hayat pahalılığı tavan yapmış, yoksulluk sınırı 40 bin liraya dayanmışken sermaye sınıfı karlarına kar eklemeye devam ediyor. Bu zamlara alışmayacağız, bunun karşısında susmayacağız” dedi.
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise depremlerin ertelenemez maliyetinin, ekonomide ilave tedbirler alma zaruretini ortaya çıkardığını söyleyerek, “Depremlerin yol açtığı felaketin ekonomik etkilerinin devletimizin kudreti ve milletimizin desteğiyle hızla ortadan kaldırılması için olağanüstü bir gayret gösterilmektedir” dedi.
En son CHP Grup Başkanı Özgür Özel söz aldı. Özgür Özel şöyle konuştu:
“Kuliste beklediniz, biz Meclis’i açınca geldiniz. Neye geldiniz? Birazdan bu önergeye ret oyu vermeye geldiniz. Neye geldiniz, bizden medet umanların ümidini boşa çıkarmayalım önergesine ret oyu vermeye, tatile devam etmeye geldiniz.
Herkes zam alırken, taban ücrete, esas ücrete zam yapmadığınız için, ‘Sen 7500 lira alıyordun, 7500’e devam et’ dediğiniz seçimden sonra unuttuğunuz emekliler sizi burada bekliyorlardı. Bugün tatile devam için geldiniz. Birisi dedi diye tatile gidilmez. Tek adamın yetkisine teslim olana yazıklar olsun. Başımız dik. Dimdik ayaktayız. Kimsesizin kimsesiyiz. Kadınların gençlerin yanındayız.”