Erdoğan ile Yargıtay başkanı Kerkez yeni anayasa için ağız birliği yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez adli yıl açılışında konuştu. Kerkez 'Milletimize yakışan bir Anayasa’yı oluşturacağımıza yürekten inanıyorum' derken, Erdoğan yeni anayasa önündeki en büyük engelin önyargılar olduğunu söyledi.

Siyaset 2 Eylül 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, Adli Yıl Açılış Töreni’ninde “yeni Anayasa” vurgusu yaptı.

Yeni adli yıl töreni öncesi Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Muhsin Şentürk, Yargıtay Genel Sekreteri Mehmet Fatih Belviranlı ve Yargıtay üyeleri ile Aslanlı Yol’dan yürüyerek Cumhuriyet’in kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine geldi.

Başkan Kerkez’in mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından Kerkez, Misak-ı Milli Kulesi’ndeki Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

Yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü vurgusu yapan Ömer Kerkez, deftere şunları yazdı:

“Kurduğunuz Cumhuriyet, hukuk devleti ilkeleri üzerine inşa edilmiştir ve bizlerde bu mirasın emanetçileri olarak adaletin tecellisi için var gücümüzle çalışıyoruz. Yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını en üst düzeyde koruyarak, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmayı sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin kurucusu olarak bize gösterdiğiniz çağdaş medeniyet seviyesine ulaşma hedefinde, adaletin ışığıyla yolumuza devam edeceğiz. Sizi minnetle, şükranla ve saygıyla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

Avrupa’ya uyum sağlamaya çalışmak yerine milli hukuk

Yargıtay Başkanlığında 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, yüksek mahkemelerin başkan ve üyeleri, kamu kurumlarının üst düzey temsilcileri, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay mensupları ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Adli Yıl Açılış Töreni’ninde konuşan Kerkez yeni anayasa önerdi. Olması gereken anayasayı “Ülkemizin daha demokratik, daha özgürlükçü, daha çağdaş ve daha kapsayıcı bir anayasaya ihtiyacı vardır” diye tarif ederken satır başlarıyla şöyle dedi:

  • Yeni anayasamızın gerek hazırlık süreci gerekse içeriği itibari ile bu ülkeyi seven herkesi kapsayıcı nitelikte olması son derece önemlidir.
  • Milletimizin ufkunu açan, çağdaş medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkmamızı sağlayacak, bir yandan kendi tarih ve kültürümüzü yansıtan, diğer yandan evrensel nitelikte olan güzel bir anayasa ile gelişme sağlayacağımız kuşkusuzdur.
  • Avrupa hukukuna uyum sağlamaya çalışan bir görüntü yerine, Avrupa ve dünya hukukuna yön veren milli hukuk sistemimizi bir an önce tamamlamak için yoğun çalışmalar yapmamız gerekir.
  • Bizler tarihimizle, kültürümüzle, karakterimizle ve adaletimizle nam salmış bir milletiz. Bu nedenle, hak kavramının tam olarak tecelli ettiği örnek bir anayasa ve buna uygun bir yargı ve hukuk sistemimizle dünyaya örnek olmamızın önünde hiçbir engel yoktur.

FETÖ benzeri bir paralel yapı kurulmasına devletin ve milletin asla müsaade etmeyeceğini kaydeden Kerkez, “Bunu sağlamanın en önemli yolu doğruluk, objektiflik ve liyakattir” dedi.

Anayasanın önündeki engel önyargılar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adli Yıl Töreni için salonda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile de bir araya geldi. Erdoğan ve Özel tören öncesi el sıkıştı. Ardından törende konuşan Erdoğan, yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Erdoğan, “Yeni anayasa konusunda sağlıklı bir tartışma değil, kemikleşmiş sağlıklı bir tartışma değil kemikleşmiş ön kabullerden kaynaklı bir kakafoni yürüyor. Yeni anayasa önümüzdeki en büyük engel önyargılar” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

-Yeni adli yıl ülkemiz, milletimiz, hakim ve savcılarımız, avukatlarımız ve tüm adalet teşkilatı için hayırlı olsun. Adaletin tecellisi için görev yaparken teröristler tarafından kalleşçe şehit edilen Murat Uzun ve Mehmet Selim Kiraz ile birlikte adliye teşkilatımızın tüm şehitlerini rahmetle yad ediyorum. Önümüzdeki dönemde tüm yargı organlarımız milletimizin adalet talebinin karşılanmasına daha rahat odaklanabilecek. Anayasamızın Cumhurbaşkanlığı makamına verdiği görev ve yetkileri harfiyen yerine getirmeye devam edeceğiz. Toplumun iç barışı için adalet vazgeçilmezdir. Toplumun huzuru, iç barışı, refahı ve güvenliği için vazgeçilmez kavramlar vardır. Bunların en başında adalet yer alır. ‘Adalet mülkün temelidir’ ifadesi, devletin adalet üzere ayakta durduğunun sembolüdür.

-Devletin temel direği, varlık sebebi, meşruiyet kaynağı adalettir. Adalet konusunda şu ince ayrımı da yapmamız gerekiyor: Kanun, hukuk ve adalet aynı manaya gelmez. Adalet yalnızca bir kavram değil, bir ülküdür, yüce bir idealdir. Adalet sistemimizin etkin, güvenilir, tarafsız ve bağımsız olmasını teminen her alanda tarihi nitelikte adımlar attık. Hedef, süre uygulamasından hâkim savcı sayılarının artırılmasına, yeni hizmet binalarına kavuşturulmasına, mahkeme sayılarının çoğaltılmasına, arabuluculuk alternatif uyuşmazlık yöntemlerine, hukuk ve yargı sistemimizi insan hizmet eder hale getirmek için çok önemli çalışmalar yaptık.

-Yargıtay ve Danıştay’ın iş yükünü azalttık. Zamanın gerisinde kalan güncel ihtiyaçları karşılamayan mevzuat hükümlerini gözden geçirdik pek çok kanunu yeniledik. Toplumda adalete olan güveni artıracak her çaba önemlidir. Modern adalet sarayları önemlidir. Teknolojik yeniliklerden istifade edilmesi önemlidir. Mahkemelerin sayısının artması adaletin tecellisine katkı yapar. Bunların hiçbiri adaletin garantisi değildi. İnsanı merkeze alan, hızlı ve etkili işleyen bir sistem kurmak adalet politikamızın en önemli hedefidir. Yeni teknolojilerin etkisiyle toplum hızla değişiyor, dönüşüyor. Talep ve istekleri farklılaşıyor. Yargıdan beklentiler artmaktadır. Vatandaşlarımızın adalet arayışında karşılaştıkları zorlukları ortadan kaldırmak amacıyla yeni adımlar atıyoruz.

-Bunlardan ilk Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’dır. Bu sınavla avukat, hakim, savcı ve noter olacak kişilerin mesleki niteliklerinin artırılmasını hedefliyoruz. İlk sınav 29 Eylül. Hakim ve Savcı Yardımcılığı Kurumu da diğeridir. 3 yıllık bir modeli devreye alıyoruz. Bir yılı adalet akademisinde, 2 yılı ise usta çırak ilişkisiyle geçecek olan sistemde hakim ve savcılarımız çok daha donanımlı ve tecrübeli olarak yetişecek.

-Türkiye Yüzyılı’nın yargı vizyonunu, hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen, güven veren, öngörülebilir bir adalet sistemi olarak belirledik. 2024-2028 yıllarını kapsayan Türkiye Yüzyılı yargı reformu belgemizi önümüzdeki süreçte milletimizle paylaşacağız. Makul süre, öngörülebilir ve çözüm merkezli adalet, önceliğimiz olacak.

Yeni Anayasa

-Yeni anayasa konusunda sağlıklı bir tartışma değil, kemikleşmiş sağlıklı bir tartışma değil kemikleşmiş ön kabullerden kaynaklı bir kakafoni yürüyor. Yeni anayasa önümüzdeki en büyük engel önyargılar. Hiçbir ayrım gözetmeksizin ülkemizi geleceğe taşıyacak anayasa hazırlayacağız. Parti, Cumhur İttifakı ve yürütme olarak biz bu konuda samimiyiz, kararlıyız.

-Darbe anayasasından kurtulmalıyız. Türkiye yeni anayasaya hazırdır. Mahkeme kararları herkes için bağlayıcı, hukuk devleti olmak bunu gerektirir ama kararlar eleştirilebilir.

-Sosyal medya organize kötülüğün merkezi haline geldi. Hemen her gün bir kişi sosyal medyada hedef oluyor. Son günlerde altı harlanan nefret ve kavga siyasetinin demokrasimize, milletimize fayda sağlamadığını herkesin görmesi, buna göre siyaset üretmesi gerekiyor. Toplumda adalete, yargıya ve mahkemeye duyulan güveni sarsmak ülkemize yapılacak en büyük kötülüktür.

-Yargıyı tahakküm aracı olarak kullananların gerçek yüzünü önce 17-25 Aralık’ta ardından 15 Temmuz’da gördük.

Erdoğan önce mesaj verdi, sonra Bahçeli ile görüştü, Yargıtay seçiminde denge değiştiErdoğan önce mesaj verdi, sonra Bahçeli ile görüştü, Yargıtay seçiminde denge değişti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.