Yargıtay üyelerine Anayasa kitapçığı gönderdiler
Denetimli serbestlik kapsamında cezaevinden çıkan ve Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner'in şikayeti nedeniyle yeniden cezaevine giren gazete Barış Pehlivan’ın tahliye edilme ihtimali yükseldi. Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner, şikâyetinden vazgeçtiğini avukatı aracılığıyla mahkemeye bildirdi.
Gazeteci Barış Pehlivan bir haber sebebiyle açılan davada 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmış, altı ay hapis yattıktan sonra denetimli serbestlik kapsamında cezaevinden çıkmıştı. Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner hakkında yazdığı bir yazı nedeniyle hakkında yeniden dava açılan Pehlivan denetimli serbestliği kaldırılınca 15 Ağustos 2023’de yeniden cezaevine girmişti. Pehlivan hakkında cezaevine yeniden girmesine neden olan Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner hakkında kaleme aldığı “Mide Bulandıran Öykü” başlıklı yazısı nedeniyle “Kamu görevlisine alenen hakaret” suçlamasıyla dava açılmıştı.
“Mide Bulandıran Öykü” başlıklı yazısı nedeniyle Pehlivan’a dava açan Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner 16 Kasım’daki duruşma öncesinde avukatı aracılığıyla şikâyetinden vazgeçtiğini mahkemeye bildirdi. Bu gelişmenin ardından Pehlivan’ın davadan beraat etme ihtimali yükseldi.
Aydıner dilekçesinde şöyle dedi:
“Şikâyete konu yazı satın almış olduğum daire meselesine ait olup, olayın hususiyeti görevimle alakalı değildir. Kaldı ki, bu konuda iddia sahibi asıllar hakkında dava açılmış olup, dava devam etmektedir. Her ne kadar şikâyetçi olmuş isem de şikayetimden vazgeçiyorum.”
Davanın görüldüğü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi geçen duruşmada şikayetçi taraf avukatına müvekkilinin şikayetinden vazgeçmesi durumunda davanın sürmesi konusunda ısrarcı olup olmadığını sormuştu.
Gazeteci Barış Pehlivan’ın (@barispehlivan) cezaevinde olmasına gerekçe oluşturan davanın Müştekisi Ömer Faruk Aydıner şikayetini geri çekti.
Barış Pehlivan, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaretten” yargılanıyor. Bu suç “şikayete… pic.twitter.com/gOGUCzD8aZ
— Hüseyin Ersöz (@ersozhuseyin) November 14, 2023
Pehlivan’ın avukatı Hüseyin Ersöz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Barış Pehlivan, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaretten’ yargılanıyor. Bu suç ‘şikayete bağlı değil’! Yani şikayetten vazgeçilmesi davayı neticelendirmiş olmuyor. Ancak şikayetçi dahi Barış Pehlivan’ın yazısı ‘görevimle alakalı değil’ derken mahkeme düşme mi, yoksa beraat kararı mı verecek perşembe günü göreceğiz. Kanaatimizce mahkemenin vereceği karar düşme değil beraat olmalı! Çünkü Barış Pehlivan’ın yazdığı yazının ifade hürriyeti kapsamında olduğuna şüphe yok. Bu sebeple perşembe günkü duruşmada bir kez daha basın özgürlüğüne vurgu yapıp beraat kararı verilmesini talep edeceğiz” dedi.
Öte yandan Gazeteci Merdan Yanardağ’ın “Faşizm ve İslami Faşizm” konulu yazı dizisinde “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davada beraatine karar verildi.
Yanardağ’ın “Faşizm ve İslami Faşizm” yazılarında Cumhurbaşkanı’na yapıldığı öne sürülen ithamlar nedeniyle İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, Yanardağ’ın avukatı ve şikayetçi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı da katıldı.
Duruşma savcısı, önceki celse Yanardağ hakkında cezalandırılmasını talep ettiği mütalaasını tekrarladı. Şikayetçi Erdoğan’ın avukatı da sanığın cezalandırılmasını talep etti.
Mütalaaya karşı savunması sorulan Merdan Yanardağ ise “Yazıların hiçbirinde hakaret anlamına gelebilecek tek bir sözcük yoktur. Yazıların içeriğinde araştırma ve analiz yapılmaktadır. Aynı zamanda sosyoloji doktoruyum. Yazı serisinde faşizm ve İslamcı faşizmin karşılaştırma analizini yapıyorum. Hakkımda dava açılması bu tarz analiz çalışmalarını engeller ve siyasi otoriteyi eleştiremez hale geliriz” diyerek beraatini talep etti. Mahkeme, Merdan Yanardağ’ın “Zincirleme şekilde Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan yüklenen suçun kanunda suç olarak tanımlanmamış olması gerekçesiyle beraatine karar verdi.