Özel: Akın Gürlek’in benden çekeceği var
AYM'nin Can Atalay'la ilgili ikinci kez verdiği hak ihlali kararını yerel mahkeme yeniden Yargıtay'a gönderdi. Siyasiler ve meslek örgütleri tepki gösterdi.
Muhalif siyaset, İstanbul’daki 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen Can Atalay’ı tahliye etmemesine tepkili. 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, bizzat AYM tarafından ‘yetkisiz’ görülen Yargıtay’a Can Atalay dosyasını yeniden havale etmesi, durumu içinden çıkılmaz hale getirdi.
CHP’den yapılan yazılı açıklamaya göreGenel Başkan Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci hak ihlali kararının yerel mahkemece Yargıtay’a gönderilmesine ilişkin TİP Genel Başkanı Erkan Baş ile bir telefon görüşmesi yaptı.
Açıklamada “Özel Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye kararı verilmemesinin Anayasa’yı tanımamak anlamına geldiğini, bunun bizzat Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yapıldığına işaret etti. Özel hukuki sürece ve eylemlilik sürecine ilişkin dayanışma duygularını ve desteklerini iletti” dendi.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından verilen hak ihlali kararını Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermesine tepki gösterdi.
Babacan “Bu ülkenin kurucu senedi, yapılan her işlemin dayanağı olan Anayasa’yı tanımayanlar büyük bir hukuk darbesine imza atıyor. Anayasa Mahkemesi kararına katılın veya katılmayın. Can Atalay’ı sevin veya sevmeyin. Önemli değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuk devleti iddiasının gereği olarak bu kararın uygulanması şart. Buradan kabinedeki ve AK Parti’deki makul insanlara sesleniyorum: Sizi dönüşü olmayan karanlık dehlizlere sokuyorlar. Ses çıkarın, gün bugündür. Susmayın, adalete sahip çıkın” dedi.
Can Atalay’ın avukatları da Çağlayan Adliyesi önünde toplanarak açıklama yaptı. Can Atalay’ın avukatları Fikret İlkiz, Deniz Özen ve Akçay Taşçı 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “İhlal kararı mahkememizin kararına ilişkin değil” diyerek dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermesine itiraz etti. Avukatlar Can Atalay’ın derhal tahliye edilmesini talep etti.
İstanbul Barosu da açıklama yapıp “Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organları için bağlayıcı olduğunu açıkça düzenleyen Anayasa’nın 153. maddesi uyarınca Baromuz üyesi Av. Şerafettin Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır” çağrısı yaptı.
Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay CHP Milletvekili Utku Çakırözer aracılığıyla “Ortada bir devlet krizi var ve bu devlet krizinin çözülmesi iktidarıyla, muhalefetiyle memlekete karşı sorumluluk duyan herkesin sorumluluğudur. Bir kırılma anındayız. Zaten yoğun bakımda olan demokrasimizden yana olan, hukuk düzeninin zerresine sahip çıkmak isteyen tüm politik ve toplumsal kesimlerin ayrı ayrı ama mutlaka ortak tutum alması tarihsel bir sorumluluktur” mesajını iletti.